avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz, neaprobata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz, neaprobata

Buna ziua! am cateva nelamuriri si cu siguranta imi puteti fi de mare ajutor. Sper sa nu plictisesc :), voi da cateva detalii, ca sa ma pueti intelege.
Am lucrat o perioada de 9 luni, mai exact, pana marti 09.06.09 cand mi-am dat demisia, ca operator date ( departamentul receptie marfa ) la S.C. SPAR S.R.L ( supermarket )
Din cauza situatiei economice am ramas un nr mic de personal, iar la departamentul receptie marfa am ramas doar 3 persoane, seful de receptie, adjunctul si eu.
din cauza acestei situatii in urma cu cateva luni am fost obligata sa fac receptii fizice, sa preiau marfa.
ba mai mult, intr-o zi de luni m-am trezit singura pe receptie, seful meu fiind plecat din localitate in interes de servici, iar adj la depozit.
voit, nevoit a trebuit sa preiau marfa, iar a doua zi am avut o discutie cu seful meu si dir magazinului, referitor la ceea ce se intamplase, nu am fost anuntata, nu s-a consultat nimeni cu mine, nu mi s-a cerut parerea, am fost pur si simplu pusa in fata unei situatii neasteptate.
foarte indignata la vorbele sefului meu ( ori te conformezi ori pleci ) am hotarat sa demisionez.
demisia nu mi-a fost acceptata. am ajuns la o " mica " intelegere cu directoarea magazinului, ca voi prelua doar furnizorii simpli, ca o voi face doar in caz de forta majora...bla...bla...
din considerent fata de colegii mei, in urma acelei discutii si pentru ca nu-mi permiteam sa pierd locul de munca am acceptat situatia.
din acel moment am facut zilnic receptii fizice si nu doar cele usoare, deci " mica intelegere " nu a fost respectata
peste un timp am facut o greseala de receptie, am preluat niste oua de ciocolatata cu termen scurt, o parte din ele s-au vandut, alta parte a expirat la raft..am fost pusa sa le platesc, nu am acceptat, in cele din urma s-a rezolvat problema cu furnizorul, insa atunci le-am spus ca nu mai sunt dispusa sa fac receptii fizice pt ca nu vreau ca maine, poimaine sa fac o greseala care sa ma coste jum din salar
bineinteles ca am auzit acelasi raspuns, ori te conformezi, ori pleci, inca odata am inghitit in sec, am continuat sa fac receptii.
defapt tin sa precizez ca faceam de toate, eram operator date, femeie de servici, lucrator comercial, bagam marfa pe sala, receptionam marfa, ca doar asa e la patron...
in momentul in care le-am spus ca nu vr sa mai fac receptii fizice, ca nu sunt capabila si nu vreau sa dau bani din buzunarul meu, ca eu am fost instruita ca operator, imi dadeau peste nas cu o clauza din fisa postului,...la dispozitia sefului...tre sa indeplinesti si alte sarcini..
acum o saptamana , in urma unui inventar, s-a constat ca lipseau doua cartuse de tigari, receptia fiind facuta, semnata de mine.
nu am fost de acord sa le platesc, au vrut sa ma bage pe sala ca lucrator comercial, nu am acceptat , am stat 3 zile in concediu medical, iar cand m-am intros mi-am dat demisia.
mi-a sp ca nu e nici o problema, dar sa platesc cele 2 cartuse.
nu am vrut sa semnez angajamentul de plata.
in acea zi urma sa vina comisia de disciplina pentru evaluarea inventarelor si directoarea m-a propus comisiei de disciplina.
am vorbit cu ei, le-am spus cum stau lucrurile, iar un domn din comisie, in particular mi-a sp sa nu semnez nimic, sa plec acasa. asa am si facut.
asta se intamplase marti, 09.06.09.
ieri am vorbit cu o colega de lucru si mi-a spus ca directoarea nu mi-a aprobat demisia nici acum, ca vrea sa imi treaca absente nemotivate si sa-mi desfaca CIM indisciplinar.
eeee..:) aici vroiam sa ajung...nu stiu cum sa procedez...nu cunosc f bine codul muncii, nu prea sunt in cunostinta de cauza si de aceea am apelat la Dm-voastra.
tin sa precizez ca: in CIM spune clar: salar 800 Ron brutu, 600 netu, ziua si bonu, zile de sarbatoare libere, sambete platite...ore suplimentare platite sau libere...
din 600 ron, imi trageau 10% garantia timp de 8 luni, ramaneam cu 540 Ron, naveta zilnic, abonamentul la tramvai, ramaneam cu 5 00Ron in mana, care credeti-ma nu-ti ajung nici pentru cheltuieli.
bonurile .pe 15 mai am primit doar jum din ele pe luna lu martie, pe 1 iunie am primit jum, adk doar 11 pe luna lu aprilie, o luna sunt deja restanti, deci contractul de munca nu a fost respectat, ultima data salarul a fost virat in data de 18, nu in 15 cum era stabilit in contract.
din cate stiu eu, daca ei nu respecta contractul si eu pot sa demisionez fara preaviz, nu?
zilele de sarbatoare legala deasemenea nu au fost respectate si am fost la lucru, 1 decembrie, 1 mai, 2 ian, a doua zi de paste..au fost doar pe hartie libere, practic nu.
in concluzie mi-am dat demisia din cauza situatiei, nu mai pot face fata cu un salar atat de mic, cand eu am o chirie de platit, rate la masterat, rata pentru bun casnic, cheltuieli la intretinere...cate nu sunt...si nu mai vorbesc de mine...:)
spuneti-mi va rog cum sa procedez, nu vreau sa mi se desfaca contractul de munca indisciplinar, si pt ce????? ca am fost multifunctionala pe niste bani de nimic
directoarea are ciuda pe mine ca am indraznit sa o infrunt, sa-mi spun parerea...si acum profita de situatie.
astept raspunsul dm-voastra
va multumesc frumos!
Andrada
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 21:03, 2 Mai 2010
buna ziua!
demisia nu mi-am dat-o verbal, ci in scris.
am solicitat in scris incheierea CIM din acea zi, din motive personale.
intradevar nu am specificat lipsa preavizului, insa din cate am inteles eu, este posibila lichidarea la zi daca ambele parti sunt de acord sau daca angajatorul nu respecta conditiile prevazute in contract, ceea ce ei au si facut.
ne-au injumatatit bonurile inca din luna martie, iar pe luna mai nici nu le-am primit. deci...conditiile contractuale nu au fost respectate.
pe mine nu ma intereseaza situatia economica, vanzarile slabe cu care se confrunta ei, asa cum nici pe ei nu ii intereseaza situatia mea.
am o oferta de munca mult mai buna si nu am degand sa stau in nici un preaviz
pe mine ce ma intereseaza este ce pot face sa nu se ajunga la incheierea CIM indisciplinar, neaprobandu-mi demisia, zielele acestea in care eu nu m-am prezentat la lucru, mai exact de marti, 09.06.09 ( ziua in care mi-am dat demisia la semnat ) le considera absente nemotivate, motiv pt care vor sa-mi desfaca contractul indisciplinar.cu toate ca eu mi-am dat demisia, in scris, fapt care poate fi confirmat de comisia de disciplina prezenta la magazin in acea zi ( prezenta pentru situatia inventarelor , nu pt mine )
astept raspunsul dm-voastra
scuze daca sunt cam insistenta, dar ma supara foarte tare situatia, dupa ce am fost de toate in magazinul acela, acum vor sa-mi faca si rau...

se poate inceta contractul fara preaviz in doua conditii:
1. incetare cu acordul partilor (art.55(b) din codul muncii), adica va intelegeti cu patronul daca mai veniti tot preavizul, sau doar cateva zile, sau deloc, dar daca angajatorul nu vrea sa plecati fara sa efectuati preavizul sunteti obligata sa ii respectati dorinta;
2. incetare prin demisie (art. 79(8) din codul muncii), pe motivul ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale si in acest caz nu va poate obliga sa efectuati preavizul

Daca dumneavoastra ati incetat contractul cu acordul partilor nu puteti face altceva decat sa va prezentati la servici tot preavizul, sau sa depunet o demisie (art. 79(8) ) pentru a putea pleca la zi, mai ales ca aveti dovezi ca nu s-au respectat obligatiile contractuale.

Nu inteleg totusi daca ati depus o demisie sau incetare cu acordul partilor, daca spuneti textul din cererea dumneavoastra va pot ajuta mai mult
Asa cum s-a raspuns mai sus, demisia nu trebuie sa fie aprobata, dar trebuie sa puteti face dovada depunerii ei la sediul angajatorului. Daca incetarea raportului de munca s-a datorat neindeplinirii de catre angajator a obligatiilor sale, atunci nu este nevoie nici de preaviz. Iar pentru a vi se desface CIM disciplinar, asa cum va temeti, trebuie sa se respecte toate procedurile legale, respectiv efectuarea cercetarii prealabile, pt.care trebuie sa fiti convocata in scris, sa vi se dea dreptul a va prezenta apararile, etc. Daca firma procedeaza totusi la desfacerea disciplinara a CIM, pe motiv ca ati lipsit nemotivat, decizia va putea fi contestata in instanta, unde se va putea stabili ca raportul de munca incetase deja prin demisie.
demisia mea a sunat in felul urmator: :)
Demisie

Subsemnata....., angajata a ....., in functia de operator date, solicit incheierea contractului de munca , incepand cu data de 09.06.09, din motive personale.

Semnat,

1. Asa cum intuiam intr-o interventie anterioara este vorba de o cerere de invetare a CIM cu acordul partilor (NU E DEMISIE).
2. In acest caz aveti nevoie de aprobarea angajatorului.
3. Fiindca nu v-ati mai prezentat la lucru sunteti lipsa nemotivata si se poate sa fiti concediata disciplinar.
4. Cititi mai bine in Codul muncii si nu mai confundati si amestecati demisia (art.79) cu incetarea CIM cu acordul partilor(art.55b). Le-ati amestecat, din auzite, si nu a iesit bine.
5. Alta data sa ne contactati pe noi, inainte de a lua o hotarare!

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate urmate de demisie freeasabird freeasabird Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent. In data de 25 februarie s-a ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca hedf hedf mi am dat demisia la zi pe 20 feb si nu mi au acceptat ,nu am putut sa stau in preaviz ptr ca am plecat in strainatate, acum cand mi am luat plata pe luna feb ... (vezi toată discuția)
Ajutor,ajutati-ma nykolla nykolla am si eu mare probema,ce se poate intampla daca sefa mea nu vrea sa imi accepte demisia?pt ca miam depus demisia unde anume lucram si nu vrea sa mi-o accepte ... (vezi toată discuția)