avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolvent facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolvent facultate

Fiul meu a absolvit facultatea luna aceasta, dar licenta a amanat-o pentru februarie 2010. In caz ca nu se poate angaja in termen de 60 zile are dreptul la indemnizatie de somaj in baza unei adeverinte/ certificat eliberat de facultate care atesta ca este absolvent?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: moniky , utilizator 14:00, 11 Octombrie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) {absolventi n.m.} beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art.42
...
(2) Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.

2. - Asadar la data la care va inregistrati la Agentia de Somaj nu trebuie sa aveti venituri .
- Dar nu scrie nicaieri ce vi s-a spus dvs. ca daca in cursul lunii, inainte de a va inregistra, ati avut un contract individual de munca nu puteti sa va mai inregistrati la Somaj si nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Mergeti inapoi la Agentia de Somaj si cereti sa va dea, in scris, baza legala a refuzului de a va inregistra.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspuns, imi este de mare ajutor!
buna seara. mi-am depus primul dosar pt somaj in 20 sept, iar cu al 2 lea a zis ca ma ''asteapta'' in oct. asa curand? in fine, atunci pana in ce zi din oct pot sa-l depun?
1. V-a zis in octombrie pentru ca atunci se imp[linesc cele 60 de zile de la absolvire dupa care veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Trebuia sa va spuna si ziua cand sa va prezentati. Mergeti cat mai repede (chiar si azi) pentru a nu depasi termenul.
Am fost si eu astazi si mi s-a zis sa revin maine.Nu stiu ce sa mai cred.Declaratie pe propria raspundere conform careia nu urmez cursurile altei scoli se face de mana sau exista o cerere tip?Am cautat si pe internet,dar nu am gasit.

Alte discuții în legătură

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta mirceas88 mirceas88 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti? libraana libraana buna seara studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu ... (vezi toată discuția)