avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura neplatita la UPC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura neplatita la UPC

Buna seara! E o situatie mai complicata dar sper sa ma fac inteleasa: la blocul unde administrez este instalat un lift de cei de la Schindler. Conform hotararii Adunarii Generale s-a instalat in lift de catre UPC un telefon de la care proprietarii pot apela in caz ca raman blocati in lift. La un moment dat proprietarii mi-au semnalat o defectiune la lift si am crezut ca tine de SCHINDLER,insa era vorba despre tonul care nu il aveam la telefonul instalat de UPC.
Prin urmare am instiintat UPC despre defectiune, insa au refuzat sa ne onoreze serviciul.
Presedintele mi-a comunicat sa nu le platesc factura aferenta lunii Septembrie si eu am ramas in casa cu suma respectiva, ca mai apoi tot Presedintele Asociatiei sa imi spuna ca trebuie sa o scot din casa cu Dispozitie de Incasare...si m-am conformat.
In prezent firma Upc ne trimite in continuare facturi , cu toate ca am reziliat contractul cu ei .
Poate firma Upc sa ne dea in judecata pentru neplata?
Este legala scoaterea din casa a unei facturi neplatite cu dispozitie de incasare,daca nu care este procedura legala de a scoate acea suma din contabilitate?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: euely , utilizator 14:44, 7 Februarie 2015
euely a scris:
La cererea presedintelui asociatiei am scos din casa cu dispozitie de plata suma neplatita catre UPC, semnand tot dansul, insa suma a ramas in casa.

Daca presedintele a semnat ca a primit suma de bani, aceasta trebuia efectiv scoasa din sertar, data in mana presedintelui iar dispozitia de plata trebuia inregistrata in registrul de casa la "plati".
Daca ati inregistrat in registrul de casa suma ca "platita" si in realitate banii au ramas in casa, in sertar, soldul din registru nu mai corespundea cu realitatea, aveati "plus in casa" ceea ce nu este corect. Daca intr-o gestiune cat de mica, la un chiosc, se gasesc 10 lei plus in casa, amenda este usturatoare.
Mai tarziu cand a observat ca UPC ne tot trimite facturi, mi-a cerut sa o scot din casa cu dispozitie de incasare tot pe numele lui si eu sa o introduc din nou in casa in fondul de reparatii.

E o joaca de hotii si vardistii! Pai daca ati scos-o odata din casa, asa cum am citat mai sus, acum de ce sa mai scoateti iar aceeasi suma? Ati creat un plus in sertar dublu fata de soldul din registrul de casa. Ca sa va convingeti trebuia sa numarati in acea zi banii din sertar sa vedeti daca aveti aceeasi suma cu soldul din registru.
Iar introducerea din nou in casa, probabil pe o dispozitie de incasare, a facut sa reduceti diferenta dintre casa si sold la jumatate. Dar tot ati ramas cu o suma plus in casa fata de sold.

Toate aceste operatiuni de tezorerie sunt fara logica si in afara reglementarilor stabilite la nivel national prin regulamentul operatiunilor de casa. Si nu au nici o legatura cu facturile, contractele, datoriile...
Lucrul cu casa este simplu: tot ce intra in casierie, intra pe baza de document (chitanta sau dispozitie de incasare) si se inregistreaza in registrul de casa iar banii efectiv se aseaza in sertar sau in casa de bani; tot ce iese din casierie, iese pe baza de document (chitanta sau dispozitie de plata) si se inregistreaza in registrul de casa iar banii efectiv se scot din sertar sau din casa de bani predandu-se celui ce incaseaza. In urma oricarei operatiuni soldul din registrul de casa trebuie sa fie egal cu suma de bani existenta efectiv in casierie.
Intrebarea este: cum este legal sa procedez eu ca administrator si contabil in ce priveste suma neplatita (38.32 lei)?

Daca discutam de relatia cu furnizorul de servicii aveti doua variante: 1. o platiti; 2. nu o platiti
Daca discutam de casa si soldul casei, constati acum care este diferenta intre soldul efectiv si soldul scriptic. Poate fi 38,32 lei sau multiplu acestei sume in functie de cate ori v-ati jucat cu dispozitiile de plata si incasare si daca ati dat cuiva banii ori sunt in sertar.
Conform legii inregistrarile in contabilitatea se pot indrepta in maxim 30 de zile de la constatarea sau depistarea lor. Cum? printr-o operatiune inversa fata de cea gresita. Daca aveti un cenzor ori un contabil este posibil sa-si aminteasca de operatiunea de stornare, de posibilitatea intocmirii unui mic raporor explicativ sau a unei note contabile pe baza carora se regleaza greseala din registrul de casa.
Cum trebuie sa procedeze presedintele pentru a rezilia contractul fara a plati facturile trimise de ei?

Presedintele sa inainteze o adresa catre firma in care sa le aduca aminte ca in data de... cu adresa nr... a solicitat rezilerea contractului si renuntarea la serviciile acelei firme si sa le solicite a opri facturarea in continuarea pentru un serviciu inexistent.
De regula aceasta firma trebuie anuntata cu o luna de zile inainte de a renunta la serviciile lor. Eu am facut o reziliere de contract fara sa astept si sa le mai platesc inca 30 de zile pentru ca in ziua cand m-am saturat de ei (aveau dese defectiuni) am luat aparatura in brate si le-am predat-o, ocazie cu care am facut si cerearea de reziliere a contractului. Dar ei au mai facturat inca o luna. Nu le-am platit si am primit dupa vreo 6 luni o simatie de la o firma de recuperari care ameninta ca ma vor actiona in instanta daca nu achit pana la data de....
Am scanat procesul verbal de predare a jucariilor cu data si semnatura de primire a reprezentantului firmei si le-am spus ca e pacat sa ajungem in instanta unde vor pierde pentru ca am dovada ca eu nu am mai beneficiat de serviciile lor, acele jucarii fiind absolut necesare ca sa primesc semanlul lor. Le-am spus ca nu am timp sa merg in instanta iad daca voi primi citatia voi angaja un avocat caruia vor trebui tot ei sa-i plateasca in final onorariul ce era de vreo 10 ori mai mare decat suma facturata de ei dupa predarea efectiva a jucariilor.
Au trecut de atunci vreo 5-6 ani si este liniste totala.

Adevarata joaca... Nu vrei sa achiti o factura, lasi banii in casa. De ce tre' sa faci dispozitie de plata/incasare? Documentul care atesta scoaterea din casa a celor 38,32 lei este chitanta emisa de banca sau de la furnizor. De ce sa te incurci in hartii?

Dar daca tot s-a intamplat, urmati pasii indicati de dl. Totolici si terminati cu joaca. Si pe viitor sa procedati cat mai simplu, la fel cum procedati si celelalte plati.
De fapt, dvs. cand achitati o factura la furnizorul de apa, procedati tot asa complicat, cu dispozitie de incasare/plata? Cine achita facturile la dvs.? Adica daca achita presedintele, trebuie de fiecare data sa te joci cu hartiile? Da, este si asta o varianta, atata timp cat facturile nu sunt achitate de dvs...
Buna ziua! Multumesc pentru informatii.
Mentionez ca la fel a procedat si presedintele , cu exceptia predarii echipamentelor.
Dar ei au continuat sa ne trimita facturi cu tot cu penalizari si dupa numai 3 luni ne-a trimis si somatie de la o firma de recuperari care la fel ma ameninta ca ma vor actiona in instanta daca nu achit suma respectiva, pana la data de...
Avand in vedere ca presedintele si-a dat demisia, singura solutie este sa pun in carca proprietarilor suma respectiva care de la 38.32 lei neplatiti a ajuns la 170 lei si tot va creste, in caz de neplata..
Daca presedintele nu doreste sa faca acea cerere catre firma UPC ,cum pot rezolva situatia?
Multumesc mult.
O zi excelenta.
Am uitat sa mentionez ca presedintele le-a trimis doar o instiintare prin emali si au discutat la telefon, in final spunandu-i ca s-a reziliat contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati mai mari decat incasari asociatie de proprietari Osanca Osanca Buna seara, va rog sa-mi spuneti este in regula sa se faca plati mai mari decai incasari si soldul registrului de casa sa fie negativ intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Rulaj casa marcat smndraghici smndraghici Buna ziua, Incasez prin casa de marcat si la sfarsitul zilei scot Z, dupa care predau banii catre casieria centrala pe baza de monetar si DP. Acum mi s-a ... (vezi toată discuția)
Reziliezi contractul cu furnizor servicii cablu si dupa 5 luni ajungi la recuperatori... ContSters140943 ContSters140943 Buna ziua, Pe scurt acum 3 ani am incheiat un contract cu UPC pt furnizarea serviciilor de internet. Pe la mijlocul lunii noiembrie m-am dus la casierie sa ... (vezi toată discuția)