avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare judecatoreasca a unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari

Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a castigat si a declansat urmarirea silita imobiliara. Presedintele asociatiei de proprietari ne cere sa ii comunicam: "toate veniturile (loc de munca) sau venituri din pensii si asigurari sociale, urmand sa fiti executati silit fiecare in parte corespunzator cotei parti indivize comune pe care o detinem in proprietate". Noi avem cheltuielile platite la zi. Intrebari:
- este normal sa ne ceara "toate veniturile (loc de munca) sau venituri din pensii si asigurari sociale"?
- la ce ma ajuta sa fiu in asociatia de proprietari? Pot sa ies din asociatie (cu riscul renuntarii la partile comune sau cum le-o mai fi zicand)? Ce pierd daca ies din asociatie?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:40, 12 Februarie 2015
Avand in vedere ca asociatia de proprietari a pierdut procesul cu furnizorul iar instanta obliga asociatia sa plateasca debitul, asociatia trebuie sa repartizeze sumele pe fiecare proprietar restantier. Pe toti proprietarii restantieri in intreaga perioada la care se refera procesul pierdut. Sigur ca intre acesti restantieri sunt cei doi care au acum dosare dar cu siguranta mai sunt si alti restantieri care au dus la acest deznodamant.
Daca asociatia ar fi avut pe rol procesele celor doi, in tim ce inca se mai judeca procesul cu furnizorul, se putea solicita in instanta amanarea procesului furnizorului pana la finalizarea celor doua ori comasarea dosarelor. In aceasta din urma situatie, instanta ar fi decis clar cat are dde plata fiecare din cei doi direct catre furnizor.
Oricum acei proprietari care nu au avut restante in perioada discutata, nu au de ce sa suporte acest debit.
Metoda tertului poprit se aplica tuturor propietarilor din bloc, indiferent ca au avut sau nu restante.
Este problema Asociatiei si nu a furnizorului sa rezolve cu restantierii.

Stiu ca nu este placut ca, dupa ce ai platit partea ta sa platesti, fie si temporar, in locul altuia dar asta este legea: Asociatia trebuie sa plateasca furnizorul.
Aveti si dumneavoastra dreptate pentru ca pe cineva din afara familiei mele (asociatia mea) nu-l intereseaza decat sa-si recupereze suma si nu daca aceasta e platita din salariul feciorului sau pensia bunicii care sunt in aceeasi familie.
In mesajul meu am insistat mai mult pe ceea ce ar fi trebuit sa faca asociatia in timp ce se judeca cu furnizorul sau chiar inainte de a fi in proces cu furnizorul: actionarea in judecata a restantierilor.
Multumesc pentru precizari.

Incerc sa ma lamuresc:

Am inteles ca se poate recupera datoria asociatiei de la toti membrii acesteia (metoda tertului poprit), indiferent daca sunt buni sau rau platnici. SI apoi treaba lor sa se judece cu rai platnicii. E corect?

Intrebarea mea este: cum? Adica ma poate obliga sa-mi vand apartamentul, imi face poprire pe pensie? Sau cum functioneaza? Cat are dreptul sa-mi ia din pensie? Citisem undeva ca fac poprire pe conturile asociatiei si tot ce intra de acum inainte in acele conturi (prin contributia lunara a locatarilor, leafa administratorului, ...) merge la acoperirea datoriei . Cum e pana la urma?

Am avut ceva asemanator cu blocarea contului asociatiei acum vreo 8 ani de un furnizor (prin executor) in urma unei hotarari judecatoresti.
Dar am facut imediat recurs la acea hotarare, am castigat procesul destul de repede si furnizorul ne-a virat banii inapoi in cont.
Dar daca nu castigam in recurs, orice suma de bani intra in contul bancar, mergea imediat in contul furnizorului. Apoi urma ca executorul sa execute si sumele ce urmau a fi platite zilnic numerar de proprietari. Dar, cum v-am spus, nu a mai fost cazul.
Practic, eu inteleg ca nu este o executare a fiecarui proprietar ci tot executarea asociatiei, a contului bancar si numerarului din casierie. Adica fiecare proprietar constiincios plateste prin banca (de unde-i ia furnizorul prin executare) sau vine la asociatie sa plateasca numerar iar sumele incasate trebuiesc duse furnizorului sau executorului. Inteleg acum ca prin executarea prin tert poprit, proprietarii sunt obligati sa plateasaca cotele calculate de asociatie luna de luna, direct in contul sau la casieria furnizorului ori a executorului. Iar proprieatrul poate duce chitanta sa fie evidentiata intr-un registru (nu registru de casa) in care administratorul pleaca de la suma totala datorata furnizorului si tot scade din aceasta pe masura ce proprietarii vin cu dovada ca au platit furnizorului, pana cand debitul catre furnizor se soldeaza. In acelasi timp administratorul inregistreaza in fisa personala a fiecarui proprieatar platile facute de fiecare la furnizor pentru ca cel ce plateste sa nu aiba restante acele sume.
Iar in acest timp asociatia (presedintele) trebuie sa urgenteze recuperarea debitelor de la proprietarii restantieri prin instanta.

Alte discuții în legătură

Restante furnizori grigorevasile58 grigorevasile58 Buna seara, asociatia a fost data in judecata de catre un furnizor si acesta a apelat la executorul judecatoresc pentru recuperarea debitului. Executorul cere ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)