avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a apometrelor

Buna seara!
La cat timp este legal, corect a se inlocui sau verifica apometrele din apartametele noastre? Firmele care au instalat apometrele poate nici nu exista pe piata de profil.

Va multumesc!
Maria2143 a scris:
La cat timp este legal, corect a se inlocui sau verifica apometrele din apartametele noastre?

Este obligatoriu si legal ca apometrele sa fie verificate din punct de vedere metrologic la termenele stabilite la verificarea anterioara. Daca am cumparat apometrele noi, acestea sunt insotite de un buletin de verificare metrologica pe care srie clar data efectuarii verificarii (este anterioara datei cumpararii) si termenul de valabilitatea (4-5-7 ani).
Sigur ca daca utilizatorul nu da socoteala nimanui, poate sa-l foloseasca peste aceste termene cat vrea el. De exemplu intr-o gospodarie se plateste conform apometrului de la intrarea in gosopodarie dar proprietarul poate sa-si instaleze un apometru pentru casa, unul pentru anexe, grajduri, unul pentru alte scopuri (irigatii...). Respectivul foloseste indicatiile acelor apometre pentru sine si nu da socoteala nimanui, poate sa vada cata apa s-a consumat pe fiecare din aceste ramificatii, sa discute in familie daca si cum sa procedeze ca sa consume apa mai eficient s.a.m.d.

Dar intr-o asociatie de proprietari indicatiile apometrelor din fiecare apartament folosesc pentru gestionarea consumului individual si afisarea lunara pe lista de plata. Asa ca pentru a fi valabile informatiile de pe apometre, acestea trebuie sa fie in buna stare de functionare iar starea buna de functionare este atestata de buletinul de verificare metrologica si pentru perioada respectiva.

Cat despre costuri, o verificare metrologica poate costa 10-15 lei pe cand un apometru nou poate costa 50-70 lei, ceea ce e de 4-5 ori mai scump.

Inlocuirea apometrelor in intreaga asociatie este o idee dar nelegala si neeconomica.
Este nelegala pentru ca nici o lege nu-l poate obliga pe un proprietar sa-si arunce la gunoi apometrul care este functional si in termen cu verificarea metrologica si sa fie obligat a achizitiona unul nou. Este ca si cum m-ar obliga cineva sa nu-mi mai fac ITP-ul la doi ani oadat la masina, sa o dau la fier vechi si sa-mi cumpar una noua.
Este neeconomic pentru ca de exemplu in ultimii 7 ani (asa cum se propune mai sus) din cele 200 de apartamente ale asociatiei, 30 si-au schimbat proprietarii si majoritatea si-au instalat apometre noi care au acum de la o luna la 6 ani vechime. Apoi chiar proprietarii vechi (celalti 170) au o parte din apometre schimbate cu unele noi (de 1-2-3 ani), o buna parte chiar cu apometre de peste 7 ani au verificarea metrologica in termen, facuta acum 2 luni sau 3 ani... si acesti proprietari au cheltuit odata, sunt in regula si nu poat fi obligati la o noua cheltuiala atat timp cat nu este nevoie.

Pentru o buna gestionare a consumului de apa sunt cateva cerinte care trebuie respectate si unde asociatia poate sa aiba un merit:
- reparatia instalatiilor comune de la subsol pana in apartamente pentru a nu avea avarii, scurgeri si pierderi pe aceste trasee
- citirea indexului luna de luna de catre propriecatri sa macar de 2 ori pe an de administrator sau membrii comitetului
- atentionarea celor care nu au verificarea metrologica sa o faca
- adoptarea unui regulament de gestionare a apei care sa cuprinda: intervalul de citire a indexului, consumul trecut pe lista in cazul necunoasterii indexului, modul de repartizarea a diferentelor de apa pe mai multe criterii (consum, nr de persoane, cota indiviza...)
.....................
Adriantot a scris:

Maria2143 a scris:
La cat timp este legal, corect a se inlocui sau verifica apometrele din apartametele noastre?

Este obligatoriu si legal ca apometrele sa fie verificate din punct de vedere metrologic la termenele stabilite la verificarea anterioara. (...)
- adoptarea unui regulament de gestionare a apei care sa cuprinda: intervalul de citire a indexului, consumul trecut pe lista in cazul necunoasterii indexului, modul de repartizarea a diferentelor de apa pe mai multe criterii (consum, nr de persoane, cota indiviza...)
.....................


Buna ziua.
Va multumim pentru datele clare si interesate, inserate mai sus.
Ma scuzati, am decupat inceputul si sfarsitul mesajului ca "citat", dar totul este important.
Exista in viata de zi cu zi, fie ca mergi la institutiile statului, avocat, medic, notariat acel formular "declaratie pe propria raspundere". O reglementare, un articol de lege, nu interpretari, vreau-nu vreau, sau lasa ca merge si asa, acel articol de lege ar putea face ordine in eficientizarea consumului de apa. Nimeni nu ar trebui sa o ia ca pe un afront personal. Este o verificare necesara, legala. Daca o familie a declarat, sau are actele cu schimbarea apometrelor, sa zicem, acum 4 ani, nu suporta costurile unei inlocuiri, evident.
Aici vorbim de cate aparate de masura si control? la trei camere, minim sase aparate, la garsoniera minim doua! Nu ar trebui sa fie asa o problema ca la nivelul asociatiei, in ordinea de zi a sedintei anuale sa se discute aspectul acesta, cu legea care prevede schimbarea sau verificarea obligatorie. Deseori prima replica a locatarilor este "unde scrie in lege?". Adica oricate argumente ai aduce totul duce la Lege, normal. Aceea declaratie ca are aparate verificate, sau, de ce nu, este o alta speta, un nou locatar cand si-a achizitionat locuinta cu doua camere a cerut vanzatorului ca: repartitoarele si apometrele sa fie verificate metrologic sau inlocuite cu altele noi. Acolo, si alte situatii, sunt exceptii. Asa cum poate din acel fond de rulment sau alt fond de ajutor, doi pensionari, sau un locatar grav bolnav sa nu achite schimbarea apometrelor, asociatia sa suporte si pentru ei 15-20 lei.
Legea s-a gandit la maxim 0,2% penalitati pe zi aplicat restantierilor si toate asociatiile practica, acel maxim, dar la situatii asa cum avem toti in scara, exceptii-medicale, familii evoiase, legea nu permite din acel fond la dispozitia Conducerii Asociatiei sa se suporte 15 lei verificarea unui apometru in ap. unor pensionari.
In concluzie, cred ca putem astepta si 50 de ani sau inca trei generatii ca lucrurile sa vina "de la sine", nu vin, nu se vor declara consumuri reale, aparatele citite luna de luna de noi, nu sunt oglinda consumului, totul, dar totul-actiunile noastre, lipsa de actiune-reflectandu-se in costul per mc, apa rece si apa calda, zi de zi!

O mica comparatie: m-am gandit la cum era Dacia 1310, 1300. Cand rezervorul era aproape gol, de cele mai multe ori...aveai plutitorul...indicatorul pt benzina defect, nu indica la bord vreun bec, avarie-lipsa combustibil. Dar, simteai ca nu este ceva in regula, stiai cat ai alimentat, cand ai alimentat, de unde ai alimentat-ca statie peco-nu conta, erau toate la fel.
Diferenta o facea nu combustibilul, calitatea lui, ci masina...cum erau reglate multe la masina ta, daca consuma mult combustibil: ulei, benzina. Si Dacia s-a schimbat, in zilele noastre. Indica acel ceas, masoara cati km poti sa mai mergi, cati km ai parcurs, samd. Evoluam. Hai sa ne intoarcem in timp, sa eliminam ceasul acela care masoara, indica. Mergem la pausal, ne uitam in cartea masinii si estimam noi, la modul general, cam cat consumam, Dacie sau alta marca. Nu se poate!

La bloc, un consum la pausal-ar fi mai real fata de "citirile" incorecte, oricum. Sa ne intoarcem toti, toata societatea la pausal, consum normat per persoana apa rece si apa calda. Este imposibil de verificat, de citit doua, sase aparate de masura si control in fiecare locuinta, la bloc: cu masini de spalat vase, cu masini de spalat rufe-in toate locuintele, dar cu consum minim, minim...declarat!? Avem si vom avea costuri tot mai mari ale apei, atat de necesara, indispensabila vietii.

In litera si spiritul "regulamentului site.ului", acesta este numai un punct de vedere, argumentat, personal, fara referiri la oameni, in direct, ci doar la fapte, la faptul ca intre 1-6 ale lunii,
-trebuie sa raportam consumul de apa, pe apartament, iar pe lista de la avizier, apar inca la 3camere-4persoane=10mc, ar+ac,
-trebuie sa inlocuim apometrele, trebuie sa le verificam-asa cum spun legile tari, nu auzim!

Toata discutia este doar referitor la convietuirea intr-o comunitate, in orice oras al tarii ne-am afla, consumul de apa-raportat-masurat efectiv, fiind un subiect important dintodeauna.
Zi buna tuturor,
Maria
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Maria2143, utilizator
Eu nu citez din mesajul dumneavoastra pentru ca mi-ar lua mult timp sa comentez fiecare fraza. Puneti si dumneavoastra va rog o intrebare, numai una si o dezbatem, o discutam.

Declaratia pe propria raspundere o practicam luna de luna in asociatie si este firesc sa avem incredere unii in altii. Dar tocmai pentru a intari increderea intre noi, la interval de 3-6 luni trece administratorul si citeste el indexul. Atunci isi produce efectul "raspunderea" din expresia "pe propria raspundere", adica atunci va raspunde, eventual, proprietarul de ce a raportat un index incorect in lunile anterioare si va fi pus la plata cu indexul corect, atunci va raspunde de ce este desigilat apometrul s.a.m.d. Declaratia pe propria raspundere se aplica si aici asa cum se aplica la primarie cand declari un venit mai mic pentru a primi subventia iar peste 6 luni - un anu, se descopera ca ca declaratia a fost falsa iar omul trebuie sa "raspunda" in primul rand prin returnarea sumelor suportate de stat.
Asadar propria raspundere presupune verificarea su nu increderea oarba in declaratie.

Iar cand un locatar intreaba "unde scrie in lege" ceva anume trebuie sa i se raspunda.
In acest sens, va rog intrebati aici si vom incerca sa ne lamurim unde scrie, care legislatie reglementeaza gestionare consumului de apa cu ajutorul apometrelor sau altceva concret ce nu stiti inca.

In nici un caz consumul de apa repartizat pausal, dupa numarul de persoane sau alt criteriu, nu poate fi mai corect, mai exact decat consumul determinat de apometrele individuale. De ce oare nu cereti acelasi lucru la telefonie (sa platim toti la fel indiferent de impulsuri, de minute, de destinatia apelului, de retea...), la energia electrica (sa-si ia jucariile furnizorul si sa platim toti egal chiar daca avem in apartament un aparat electric sau 20, daca plecam 3 saptamani de casa sau nu...).
O sa vedeti pe listele noastre apartamente cu 2 persoane ce consuma 30 metri cubi si apartamente cu 5 persoane si 1 (unul) metri cubi consum sau altul cu 8 persoane si 4 metri cubi. Acestea sunt consumuri reale iar daca ar fi pausalul pe care inteleg ca-l vreti, consumul ar fi total eronat pentru ca, de exemplu la 7 m.c. de persoana, cei 5 ar trebui sa plateasca 35 m.c. pe luna, cand in realitate ei consuma 10-15 metri cubi intr-un an intreg. Va expliac alta data de ce daca este nevoie.
Avem apoi in asociatie spatii cu alta destinatie, cu zero persoane la intretinere dar cu consum de 5-20-50-120 metri cubi pe luna, consum real si corect. Ce fel de pausal propuneti in aceasta situatie?

Buna ziua!
Va multumim pentru raspuns.
Solutii exista. Probleme sunt in cadrul multor asociatii. Nimeni nu cred ca doreste intoarcerea in timp, a fost doar o comparatie: contorizat/ necontorizat. Toti ne dorim sa platim cat consumam, doar atat, sau mici pierderi-pe retea, nu neplata altora, smecheria unora si consumul ani de zile, zeci de ani al celor care nu vor sa plateasca consumul zilnic, lunar, efectiv. Pentru astfel de persoane trebuie schimbata legea, adaptata zilelor noastre. Sa se raporteze corect consumul doar pentru ca asa este corect, nu se va intampla niciodata. Cine poate spune ca legea asociatiilor de proprietari nu trebuie schimbata, ca este aplicabila si are parghii de indreptare si rezolvare a situatiilor existente?

Apometrele din apartamente s-au instalat in 99% din condominii. Sunt blocuri unde nu s-a dorit instalarea acestora si foarte mare parte a locatarilor, sute de familii, convietuiesc, fara conflicte, de zeci de ani. Vorbim aici despre marea parte a asociatiilor care au aparatele de masura si control instalate/ montate de zeci de ani, fara verificari, fara a fi inlocuite si unde posibil, se vor lua masuri, in anii urmatori de aplicare a reglementarilor in vigoare.

Nu este ceva optional, cred, doar daca vrea x, y sau 50+1 din asociatie! Este o speta ce afecteaza viata de zi cu zi a familiilor noastre, conteaza fiecare picatura de apa. O platim.
Este o parere personala, cu tot respectul fata de puncte de vedere diferite exprimate sau existente.
Zi buna tuturor!
Maria2143 a scris:
Vorbim aici despre marea parte a asociatiilor care au aparatele de masura si control instalate/ montate de zeci de ani, fara verificari, fara a fi inlocuite si unde posibil, se vor lua masuri, in anii urmatori de aplicare a reglementarilor in vigoare.

Am subliniat ca sa vedeti unde este eroarea sustinerilor dumneavoastra. Cred ca fiecare utilizator al acestui forum poate fi membru al unei singure asociatii de proprietari si doar ca exceptie sunt unii ce au apartamente proprietate personala in zeci de blocuri si zeci de asociatii de proprietari.
De aceea generalizarea cu "marea parte a asociatiilor..." este falsa, e din auzite si nu o cunosc nici eu, nici dumneavoastra sau alti utilizatori.
Daca sunteti membra intr-o asociatie de proprietari si acolo aveti o problema, doua... spuneti aici pe forum concret care e problema. Noi incercam sa venim cu rezolvarea conform legislatiei si, asa cum ati constat deja, cu exemple concrete de rezolvarea a acelorasi probleme in asociatiile noastre.
Pentru ca aici nu schimbam legislatia, nu facem proiecte de legi, va sugerez, sa discutam concret, la obiect si sa gasim solutii pe baza legislatiei in vigoare si a experientei noastre de aplicare a acestei legislatii.

Alte discuții în legătură

Unde pot verifica apometrul daca a inregistrat corect? ContSters115342 ContSters115342 buna seara,am apometre in apartament din anul 2006,in apartament au locuit copii care nu au citit aceste apometre ,platind la pausal in toti acesti ani. citind ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)
Apa platita si trecuta in plus pe tabelul care vine de la asociatie alexandrasmyrnaios alexandrasmyrnaios Buna ziua , De cativa ani mi se trece la consumul de apa pe lista care vine de la asociatie 2 sau 3 metri cubi de apa in plus pe motiv ca sunt pierderi care ... (vezi toată discuția)