Adriantot a scris:
Maria2143 a scris:
La cat timp este legal, corect a se inlocui sau verifica apometrele din apartametele noastre?
Este obligatoriu si legal ca apometrele sa fie verificate din punct de vedere metrologic la termenele stabilite la verificarea anterioara. (...)
- adoptarea unui regulament de gestionare a apei care sa cuprinda: intervalul de citire a indexului, consumul trecut pe lista in cazul necunoasterii indexului, modul de repartizarea a diferentelor de apa pe mai multe criterii (consum, nr de persoane, cota indiviza...)
.....................
Buna ziua.
Va multumim pentru datele clare si interesate, inserate mai sus.
Ma scuzati, am decupat inceputul si sfarsitul mesajului ca "citat", dar totul este important.
Exista in viata de zi cu zi, fie ca mergi la institutiile statului, avocat, medic, notariat acel formular "declaratie pe propria raspundere". O reglementare, un articol de lege, nu interpretari, vreau-nu vreau, sau lasa ca merge si asa, acel articol de lege ar putea face ordine in eficientizarea consumului de apa. Nimeni nu ar trebui sa o ia ca pe un afront personal. Este o verificare necesara, legala. Daca o familie a declarat, sau are actele cu schimbarea apometrelor, sa zicem, acum 4 ani, nu suporta costurile unei inlocuiri, evident.
Aici vorbim de cate aparate de masura si control? la trei camere, minim sase aparate, la garsoniera minim doua! Nu ar trebui sa fie asa o problema ca la nivelul asociatiei, in ordinea de zi a sedintei anuale sa se discute aspectul acesta, cu legea care prevede schimbarea sau verificarea obligatorie. Deseori prima replica a locatarilor este "unde scrie in lege?". Adica oricate argumente ai aduce totul duce la Lege, normal. Aceea declaratie ca are aparate verificate, sau, de ce nu, este o alta speta, un nou locatar cand si-a achizitionat locuinta cu doua camere a cerut vanzatorului ca: repartitoarele si apometrele sa fie verificate metrologic sau inlocuite cu altele noi. Acolo, si alte situatii, sunt exceptii. Asa cum poate din acel fond de rulment sau alt fond de ajutor, doi pensionari, sau un locatar grav bolnav sa nu achite schimbarea apometrelor, asociatia sa suporte si pentru ei 15-20 lei.
Legea s-a gandit la maxim 0,2% penalitati pe zi aplicat restantierilor si toate asociatiile practica, acel maxim, dar la situatii asa cum avem toti in scara, exceptii-medicale, familii evoiase, legea nu permite din acel fond la dispozitia Conducerii Asociatiei sa se suporte 15 lei verificarea unui apometru in ap. unor pensionari.
In concluzie, cred ca putem astepta si 50 de ani sau inca trei generatii ca lucrurile sa vina "de la sine", nu vin, nu se vor declara consumuri reale, aparatele citite luna de luna de noi, nu sunt oglinda consumului, totul, dar totul-actiunile noastre, lipsa de actiune-reflectandu-se in costul per mc, apa rece si apa calda, zi de zi!
O mica comparatie: m-am gandit la cum era Dacia 1310, 1300. Cand rezervorul era aproape gol, de cele mai multe ori...aveai plutitorul...indicatorul pt benzina defect, nu indica la bord vreun bec, avarie-lipsa combustibil. Dar, simteai ca nu este ceva in regula, stiai cat ai alimentat, cand ai alimentat, de unde ai alimentat-ca statie peco-nu conta, erau toate la fel.
Diferenta o facea nu combustibilul, calitatea lui, ci masina...cum erau reglate multe la masina ta, daca consuma mult combustibil: ulei, benzina. Si Dacia s-a schimbat, in zilele noastre. Indica acel ceas, masoara cati km poti sa mai mergi, cati km ai parcurs, samd. Evoluam. Hai sa ne intoarcem in timp, sa eliminam ceasul acela care masoara, indica. Mergem la pausal, ne uitam in cartea masinii si estimam noi, la modul general, cam cat consumam, Dacie sau alta marca. Nu se poate!
La bloc, un consum la pausal-ar fi mai real fata de "citirile" incorecte, oricum. Sa ne intoarcem toti, toata societatea la pausal, consum normat per persoana apa rece si apa calda. Este imposibil de verificat, de citit doua, sase aparate de masura si control in fiecare locuinta, la bloc: cu masini de spalat vase, cu masini de spalat rufe-in toate locuintele, dar cu consum minim, minim...declarat!? Avem si vom avea costuri tot mai mari ale apei, atat de necesara, indispensabila vietii.
In litera si spiritul "regulamentului site.ului", acesta este numai un punct de vedere, argumentat, personal, fara referiri la oameni, in direct, ci doar la fapte, la faptul ca intre 1-6 ale lunii,
-trebuie sa raportam consumul de apa, pe apartament, iar pe lista de la avizier, apar inca la 3camere-4persoane=10mc, ar+ac,
-trebuie sa inlocuim apometrele, trebuie sa le verificam-asa cum spun legile tari, nu auzim!
Toata discutia este doar referitor la convietuirea intr-o comunitate, in orice oras al tarii ne-am afla, consumul de apa-raportat-masurat efectiv, fiind un subiect important dintodeauna.
Zi buna tuturor,
Maria