avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furt apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furt apa rece

Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema consumului exagerat de apa rece. Asociatia are 16 apartamente si numarul mediu de persoane in 2014 a fost de 35. Mai mult, 5 din cele 16 apartamente sunt ocupate de firme, care cel tarziu la ora 18 inceteaza activitatea.In aceste conditii, consumul de apa rece depaseste de regula 5mc/persoana atingand in unele luni (multe) chiar 8-10 mc/persoana.
Am convingerea ca restaurantul consuma apa rece necontorizata de contoarul pasant care serveste repartizarii cheltuielilor cu apa rece, dar nu am probe materiale.
Ce solutii am pentru rezolvarea acestei situatii?
Asociatia nu are posibilitatea materiala de a construi un bransament separat.
Exista cumva o solutie legala de a obliga restaurantul la separare de bransament?
Va multumesc pentru ajutor!
Am eliminat problemele de metrologie.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:23, 13 Februarie 2015
Restaurantul are apometru pasant. Nici un apartament nu are apometru. Asociatia primeste factura pe apometrul din camin. Eventualele defectiuni (scurgeri ) din apartamente, sau pe traseu au fost eliminate prin inspectii. Singura rezerva este ca restaurantul ar putea avea si alt bransament la reteaua blocului, care ocoleste apometrul
Cel mai putin da de banuit restaurantul deoarece are apometru. Apartamentele neavand apometre pot consuma oricat si nu aveti nici un control asupra lor. Am uitat deschis la jumatate intr-o seara un robinet la bucatarie si a doua zi dimineata avea un consum de 9 metri cubi, dar avand apometru am platit. Daca la dv uita unul un robinet deschis, acel consum se adauga la factura, se masoara doar pe apometrul general si nu aveti cum sa stiti cine a uitat.
Spunet ca
Eventualele defectiuni (scurgeri ) din apartamente, sau pe traseu au fost eliminate prin inspectii.

Cititi pe acest forum si o sa aflati ca nu exista instalatie perfecta si chiar in asociatiile unde instalatiile sunt foarte bine intretinute, unde orice picatura de apa trece prin apometrele individuale din apartamente, tot mai apar diferente intre apometru general si consum.
Asa ca, dupa parerea mea, banuiala ca cel contorizat fara este departe de adevar. Puneti-va apometre in fiecare apartament si atunci aveti control.
Sigur ca puteti sa verificati instalatia restaurantului, dar va sugerez sa o faceti cu delicatete pentru ca s-ar putea sa-i banuiti fara motiv si cred ca aveti nevoie de intelegere in asociatie.
Am mai auzit de asemenea "fapte".
Restauranul fiind la parter, prin anumite zone (pe verticala conductelor de alimentare a apartamentelor) este posibila bransarea frauduloasa, astfe incat dvs. va revine ingrata misiune ca impreuna cu un instalator bun sa verificati acele zone comune si eventual sa eliminati aceste bransamente...
Dar, bine ar fi sa faceti verificari si la dvs. in "parohie" - robinete defecte, garnituri imbatranite pe la vasele WC, etc.
Nu asociatia trebuie sa faca bransamente individuale, ci fiecare doritor si le face pe cheltuiala sa.
@GermanAlex,

Despre ce bransamente vorbiti, ca nu am inteles?

Alte discuții în legătură

Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Bransament apa rece din coloana blocului(dupa apometru apa nova) abrassu abrassu Buna ziua Locuiesc intr-un bloc tip vila,pe scara sunt 11 apartamente cu al meu,de ceva vreme numai am presiune la apa rece,sunt singurul cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Contor pasant apa rece - asociatii de proprietari gabrielaburcea gabrielaburcea Buna ziua O asociatie de proprietari cu doua scari are un singur contoar de apa rece, primesc o singura factura in conditiile in care apartamentele nu sunt ... (vezi toată discuția)