Am fost angajat la o societate privata o perioada de .... ani
Pe parcursul perioadei in care am lucrat la aceasta companie am fost trimis la cursuri de specializare cu o durata de 3 zile .Dupa inceperea cursurilor am primit un act aditional prin care se mentiona obligatia de a plati valoarea cursurilor daca plec din societate mai devreme de 5 ani .
Credeti ca este legal acest acct aditional ? Conform legi va trebuii sa platesc contravaloarea cursurilor ?
Incep prin a va spune ca acel act aditional reprezinta vointa partilor din momentul in care l-ati semnat, daca nu l-ati fi semnat probabilnu mai erati in cadrul societatii in acest moment si nu ati mai fi avut aceasta problema, insa daca acele cursuri nu sunt acreditate de stat (adica nu le puteti folosi ca si experienta decat in cadrul firmei la care sunteti angajat si nu va sunt utile la un CV si ma refer la o diploma) atunci nu ar trebui sa fie nici o probelma daca plecati mai devreme. Ramane de vazut daca va da in judecata si daca se admite in instanta.Actul in sine este legal din moment ce l-ati semnat
Art. 198. C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. (3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
.....