avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... canD se poate constitui parte civila?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

canD se poate constitui parte civila?

Am primit citatie de la instanta sa ma prezint la instanta, (camera preliminara), m-am prezentat si mi s-a dat un nou termen. Motivul a fost ca am facut plangere impotriva solutiei de neurmarire/netrimitere in judecata conf.art, 340 Cpp.
Dupa cum am spus mai sus, m-am prezentat, mi s-a dat un nou termen, insa nu mi s-a adus la cunostinta despre dreptul meu de a ma constitui parte civila. Conf.art. 20 Cpp, organele judiciare (judecatoarea) are obligatia sa imi aduca la cunostinta acest drept de a ma constitui parte civila, lucru neefectuat.

Se mai poate face ceva? Fiind cercetare in camera preliminara, cercetarea judecatoreasca a inceput sau nu?
A fost pusa in miscare actiunea penala in cursul urmaririi penale?
Pai am depus o plangere la parchet, iar procuroarea de caz a dat solutia de nup, am facut plangere la prim-procuror,acesta la fel a clasat solutia cu nup, am atacat solutia in instanta, si judecatoarea de camera preliminara mi-a dat un nou termen pentru pregatire. Acum voi fi in asteptare cu privire la ce solutie ia judecatoarea de camera preliminara, cred ca imi va face dreptate deoarece procurorii nu mi-au solutionat cazul la exceptiile mele. Sigur ca judecatoarea va dispune admiterea plangerii mele pana ce procurorii imi vor raspunde la intrebarile mele.

Situatia care ma deranjeaza este faptul ca nu mi-au facut cunoscut dreptul meu de a ma constitui parte civila in proces penal.

Ce e de facut?
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
danaa1, utilizator
În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
1.respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
2.admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;
3. admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
Încheierea prin care se pronunţa una dintre soluţiile pe care vi le-am indicat, este definitivă.
Vă puteți constitui parte civilă în caz că se dispune continuarea urmăririi penale și, eventual, trimiterea apoi în judecată.Nu la camera preliminară, acolo doar veți afla dacă aveți dreptate să atacați soluția procurorului. Dacă nici acolo nu vi se va da dreptate, rămâne calea civilă pentru a vă recupera prejudiciul.
Cât privește disponibilitatea adversarului de a accepta medierea, nu aveți de unde să știți până nu încercați.
legally_aid a scris:

Vă puteți constitui parte civilă în caz că se dispune continuarea urmăririi penale și, eventual, trimiterea apoi în judecată.Nu la camera preliminară, acolo doar veți afla dacă aveți dreptate să atacați soluția procurorului.


Din cate am inteles, conform art.341, alin 5 unde spune ca judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor, aceasta a fost modificata in luna noiembrie 2014, de acum judecatorul de camera preliminara trebuie sa se pronunte de fata cu participarea petentului, procurorului si intimatului. In felul acesta inseamna ca va avea loc o dezbatere intre mine si procuror + intimat, iar judecatoarea care asista la dezbaterea intre mine si procuror+intimat, va decide cine are dreptate sau nu?

Stiu ca inainte judecatorul solutiona cazul dupa examinarea notelor depuse de parti, procuror, in camera de consiliu, fara participarea acestora.
In acest sens, daca va avea loc dezbaterea in fata judecatoarei, eu pot sa imi spun punctul de vedere invocand legile pe care ma bazez ca am dreptate, si apoi sa las pe d-na judecatoare sa decida cine are dreptate?

Raspunsul mi se va da pe loc dupa dezbatere?

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara MariusDecebal MariusDecebal Judecatorul de camera preliminara in afara atribuţiilor pe care le exercită legat de legalitatea actelor si probelor are si atribuţii legate de verificarea ... (vezi toată discuția)