avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apărare în instanță pentru neplata contribuțiilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apărare în instanță pentru neplata contribuțiilor

În 03-02-2015 am primit prin poștă o comunicare de la Judecătoria Secorului 4 București cu privire la un dosar Civil înaintat de Asociația de Proprietari ai blocului în care locuiesc pentru neplata contribuțiilor la zi. Conform documentelor, Asociația cere obligarea la plata sumei de 1572,35 din care 2548,77 reprezintă datoriile aferente perioadei ianuarie 2014 - august 2014.

O practică cel puțin dubioasă pentru mine dacă nu ilegală o reprezintă colectarea sumelor pentru pierderile de apă (în sistem paușal), astfel încât dacă unul dintre proprietari uită sau nu poate depune citirea apometrelor în perioada 5-8 a lunii, acestuia i se calculează sume între 84,00 lei și 168 lei pentru apa caldă și între 55,05 lei și 110,10 lei pentru apa rece, urmând ca ulterior acesta să plătească și consumul real odată ce a adus citirea apometrelor, FĂRĂ să i se scadă sumele cerute în perioada anterioară. Aceste sume sunt trecute în "Lista de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari", cu un consum de 0,00 m3.

Ținând cont de faptul că mi s-a cerut în termen de 25 de zile să depun la dosar probe în acest caz, doresc să întreb dacă pot cere în acest sens scăderea sumelor impuse de sistemul lor paușal.

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:44, 16 Februarie 2015
@ Adam Grecu,

Mulțumesc pentru răspuns.

1. Aceste sume apar în Cererea de Chemare în Judecată întocmită de avocat în numele Asociației de Proprietari.
2. Chiar dacă există un regulament intern cu privire la încasarea acestor sume, atunci este normal ca în acest document să se specifice refuzul de a regulariza acest consum?
3. Discuțiile care le-am avut cu Asociația pe acest subiect n-au dus decât la urlete și injurii. Ceea ce m-au comunicat este că legea le dă dreptul să facă acest lucru și că ei stabilesc procedurile interne ale blocului.
4. De exemplu în perioada Ianuarie 2014 - August 2015 la care face referire acest dosar, am avut doar o singură neprezentare a indexului de apă. Au fost însă alte dăți în care nu am prezentat acel fluturaș și am fost pus să plătesc, însă în aceeași situație sunt și alți proprietari. Stau însă de 4 ani în acest bloc, și regula asta o aplica și înainte să mă mut eu, așa că nu, nu am fost prezent la o astfel de adunare. Nu știu dacă a mai fost cineva deranjat de acest subiect, însă ținând cont de faptul că în bloc stau foarte mulți pensionari, nu cred că a avut cineva tupeu să se ia cu "măriile sale" la ceartă.

@ Mihaela Penes

Mă puteți îndruma în acest sens? Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
Adriantot, moderator
1. Tot nu am inteles sumele de la punctul 1. Mai uitati-va in material. In fine...
2. Si noi avem un astfel de regulament, chiar avem prevazut si acest caz - refuzul regularizarii, dar nu prima abatere, ci de la 3 luni in sus. Se produc pertubari destul de importante in repartizarea costurilor si a diferentelor la apa.
3. "Discutiile" - de fapt contestarea sumelor de plata le faceti in scris, in dublu exemplar. Asociatia este obligata sa va raspunda in 7 zile de la inregistrarea contestatiei. V-ar fi prins bine niste raspunsuri ale as. prop.
4. AG a membrilor trebuie tinuta cel putin o data pe an, in primul trimestru - aveti grija sa-i intrebati si de acest lucru. Si nu este vorba de tupeu aici. Sunt alesii dvs., asa ca nu inteleg. Aici este vorba de argumente si de o parte si de alta . Le aveti / le au sau nu, restul nu mai conteaza. Oricum, instanta o sa clarifice si aceste aspecte.
Succes!
Am vrut sa raspund la aceasta intrebare dar m-am blocat la urmatoarea afirmatie : "Conform documentelor, Asociația cere obligarea la plata sumei de 1572,35 din care 2548,77 reprezintă datoriile aferente perioadei ianuarie 2014 - august 2014."

Suma de 2548.77 nu poate sa fie parte componenta din suma de 1572.35, datoria de baza la care se face vorbir: ea trebuie sa fie mai mica decat baza ...
dreamnight a scris:
1. Aceste sume apar în Cererea de Chemare în Judecată întocmită de avocat în numele Asociației de Proprietari.

NU cred ca in cerere apare "obligarea la plata sumei de 1572,35 din care 2548,77". E o greseala asa cum au remarcat si ceilati parteneri de dialog si poate sunt inversate sumele.
2. Chiar dacă există un regulament intern cu privire la încasarea acestor sume, atunci este normal ca în acest document să se specifice refuzul de a regulariza acest consum?

Da. Daca regulamentul a fost adoptat si proprietarii accepta, nu contesta, acesta se aplica. Puteati sa contestati acest regulament catre presedinte, comitet, adunarea generala si apoi in instanta, atunci cand ati constatat ca va nedreptateste.
4. De exemplu în perioada Ianuarie 2014 - August 2015 la care face referire acest dosar, am avut doar o singură neprezentare a indexului de apă. Au fost însă alte dăți în care nu am prezentat acel fluturaș și am fost pus să plătesc
Pai ori o data ori de mai multe ori nu ati dus apa, ca nu se mai intelege.
Daca in perioada de care spuneti nu ati dus indexul o singura data, asociatia conform regulamentului de care spuneti trebuia sa va puna la plata cu
sume între 84,00 lei și 168 lei pentru apa caldă și între 55,05 lei și 110,10 lei pentru apa rece,
, asa cum ati aratat.
Ori dumneavoastra sunteti debitor cu 2548,77 lei, ceea ce inseamna ca nu ati platit nici celelalte cheltuieli repartizate, pe mai multe luni, nu numai apa de care ne povestiti. Ori datorita sumei trecuta la apa ati facut o greva fata de asociatie si nu ati mai platit nimic 9 luni!?

Dumneavoatra nu aveti acolo profesionisti, ci niste zbiri.
Daca aveti contoare nu puteti sa reveniti la sistemul pausal decat de niste oameni care nu gandesc sau care sunt rai la suflet.

Acum, nu stiu cum va reactiona constiinta judecatrului ....

Alte discuții în legătură

Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)