avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apărare în instanță pentru neplata contribuțiilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apărare în instanță pentru neplata contribuțiilor

În 03-02-2015 am primit prin poștă o comunicare de la Judecătoria Secorului 4 București cu privire la un dosar Civil înaintat de Asociația de Proprietari ai blocului în care locuiesc pentru neplata contribuțiilor la zi. Conform documentelor, Asociația cere obligarea la plata sumei de 1572,35 din care 2548,77 reprezintă datoriile aferente perioadei ianuarie 2014 - august 2014.

O practică cel puțin dubioasă pentru mine dacă nu ilegală o reprezintă colectarea sumelor pentru pierderile de apă (în sistem paușal), astfel încât dacă unul dintre proprietari uită sau nu poate depune citirea apometrelor în perioada 5-8 a lunii, acestuia i se calculează sume între 84,00 lei și 168 lei pentru apa caldă și între 55,05 lei și 110,10 lei pentru apa rece, urmând ca ulterior acesta să plătească și consumul real odată ce a adus citirea apometrelor, FĂRĂ să i se scadă sumele cerute în perioada anterioară. Aceste sume sunt trecute în "Lista de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari", cu un consum de 0,00 m3.

Ținând cont de faptul că mi s-a cerut în termen de 25 de zile să depun la dosar probe în acest caz, doresc să întreb dacă pot cere în acest sens scăderea sumelor impuse de sistemul lor paușal.

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:44, 16 Februarie 2015
@ Adriantot:

Mulțumesc pentru răspuns.

1. Ba chiar așa apare (pentru a fi obligați la plata sumei de 1572,35 din care suma de 2548,77 reprezentând cote de întreținere restante aferente perioadei ianuarie 2014 - august 2014 și a sumei de 23,58 reprezentând penalizări.) După pe am analizat îndelung sumele mi-am dat seama că este de fapt o eroare de tipar. Vroia să zică 1548,77 probabil.

2. Dacă unii decid să-i pună penalizări de 100% pe zi celui care nu plătește întreținerea pentru că așa a decis asociația împreună cu 10 pensionari prezenți la ședință, atunci acesta trebuie executat pentru că așa au decis ei? Mi se pare de-a dreptul aberant să fiu obligat să plătesc 0.00 m3 de apă cu 168 de lei, la care eventual să mi se calculeze și penalități. Am dus indexul luna următoare. Nu era normal să mi se recalculeze, decât să fiu pus plătesc indexul real plus paușalul pus din burtă?

4. O dată în perioada la care face referire dosarul, însă au mai fost perioade în care nu am reușit să duc citirea, care se primește doar între 5-8 ale luni, doar luni sau joi, între orele 20-21, după cum pică intervalul. Adică am o singură șansă sau sunt ars.

Ba mai mult, în dosar se specifică că nu am mai plătit din luna noiembrie 2013 până în prezent. În schimb, mai jos se specifică ca au încercat să rezolve pe cale amiabilă și am refuzat, însă mai specifică că am mai plătit da nu tot.

N-am refuzat să plătesc pentru că am făcut "grevă" din cauza apei, am tăcut și mi-am văzut de treabă ca un bun român ce sunt, însă faptul că m-au chemat în instanță m-a enervat cumplit. Nu caut să scap de plata sumelor datorate, caut doar să se facă dreptate, pentru că dacă listele cu întreținere ar fi controlate de un expert contabil, cred că s-ar îngrozi...
Specific numai la aceste sume la consumul de apa, va spun si eu, ca si utilizatorii dinaintea mea ca dv. ati fost "pedepsit" sa platiti un consum necontorizat, nu pausal.
Pausal inseamna cand nu se considera niciunui proprietar masurarea consumului prin apometre si se imparte factura la toata lumea in functie de numarul de persoane prezent in luna respectiva in apartament, asa cum se procedeaza cu gazele sau gunoiul.

Consumul necontorizat se calculeaza conform unor reguli stabilite in fiecare asociatie. Fie ca sunt considerate abuzive sau nu, daca ele sunt reglementate intr-un Regulament intern de repartizare a diferentelor intre consumul total facturat si cel declarat, ele se aplica. Locuind de 4 ani in acel bloc si lovindu-va de aceasta problema de mai multe ori, va puteati sesiza si interesa despre problema aceasta.
Atunci cand vi se calculeaza un consum necontorizat - asa se numeste pentru a nu confunda cu consumul repartizat pausal, acesta nu se mai regularizeaza, de principiu. Dar conteaza foarte mult ce scrie in acel Regulament din asociatia dv.

Va sugerez ca pe viitor, daca nu sunteti acasa in perioada de depunere a fluturasilor, sa cititi consumul inainte de aceasta perioada, sa va completati fluturasul si sa rugati un vecin sa vi-l depuna si pe al dv. sau sa-l duceti chiar dv. la administrator.

Nu stiu ce sanse aveti in instanta sa va rezolvati recalcularea intretinerii atata timp cat nu puteti dovedi dv. ca ati solicitat de-a lungul timpului lamuriri conducerii asociatiei si, eventual, raspunsurile primite la aceste solicitari scrise.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)