@Mediator_Bacau,
Urmarim cu interes topic-ul. Pana la urma parca "vad" ca tot dvs. o sa ne dati raspunsul...
Noi suntem, ca entitate, As. de locatari. Am tot incercat transformarea, dar nu am reusit... In fine, mai incercam si anul acesta.
Pentru toata activitatea folosim un program specializat care printre altele genereaza Note de plata si Facturi.
Trimitem asemenea facturi, in general electronic, doar celor interesati sa-si deduca anumite cheltuieli - deci practic nu ne deranjeaza cu nimic.
Este adevarat ca nu suntem obligati, la noi factura este Lista de plata, in schimb factura pe care noi o trimitem este un document absolut legal si contine toate informatiile pentru ca acesta sa numeasca factura.
In momentul de fata e prematur sa concluzionez ca este permisa intocmirea unei facturi de catre asociatia de locatari, atata timp cat sunt alti doi usseri care au opinat ca este interzis si inca nu au pus concluzii in sustinerea afirmatiei. Poate au dreptate si exista un temei juridic necunoscut de mine.
Opinia mea in momentul de fata este ca se poate emite factura si imi intemeiez afirmatia pe pprincipiul: "tot ceea ce nu e interzis este permis".
O interventie foarte scurta: asociatia are cod fiscal ?
Daca are, poate emite factura....
Oricine poate sa emita factura. Facturile ca si chitantele se cumpara acum de la orice librarie si orice persoana fizica sau juridica poate elibera o factura si o chitanta.
Iar de la 1 ianuarie 2007 nu mai este nici macar obligatorie stampilarea facturilor.
Cei care sustin ca este interzis asociatiilor de orice fel (de locatari, de proprietari, de pensionari, de sportivi, de glumeti...) sa emita facturi, sunt rugati sa posteze o reglementare, un articol de lege care este in vigoare in zilele noasre si atunci ne inclinam in fata lor.
Daca e sa dovedesc contrariul, va reamintesc ca am mai facut-o. Va invit si acum sa cititi codul fiscal, reglementarile cu privire la incasari, la case de marcat si alte asemenea si o sa gasiti, printre altele ca la cererea beneficiarului, a platitorului, cel ce incaseaza o suma de bani este obligat sa emita factura, chiar daca acesta este obligat de legislatie sa emita bon fiscal cu ajutorul casei de marcat.
In orice magazin la orice chiosc, daca solicitati factura, trebuie sa vi se elibereze. Tot asa la orice asociatiei indiferent de statutul sau obiectul ei de activitate.
Asociatia de proprietari are pix? Daca are poate emite factura, daca nu are o poate lista la o imprimanta sau poate imprumuta un pix si o emite.
Intrebarea la care ar trebui sa se raspunda este: asociatia de locatari care emite facturi incalca vreo dispozitie legala? Daca da, care este temeiul juridic si care e sanctiunea?
Pana se va gasi un temei de interdictie, opinia mea ramane neschimbata. Daca nu-i interzis inseamna ca-i permis.
Repet, obligativitatea cuiva de a emite facturi nu interzice celorlalti sa emita facturi. Ar fi ca si cum obligativitatea taximetristului de a poseda atestat ar interzice celorlalti sa posede un astfel de atestat.