– dacã debitorul nu executã de bunãvoie obligatia de a lãsa ca minorul sã fie preluat de cãtre creditor ori se opune la efectuarea programului de vizitare a minorului, executorul, la cererea creditorului, va sesiza instanta de executare în vederea aplicãrii unei amenzi civile, iar dacã dupã expirarea unui termen de o lunã de la comunicarea încheierii de aplicare a amenzii, debitorul nu se conformeazã, executorul va trece la executarea silitã;
– executarea se va face, sub sanctiunea nulitãtii executãrii, în prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistentã socialã si protectie a copilului si, când este necesar, a unui psiholog.
A fost, de asemenea, instituitã interdictia adresatã oricãrei persoane de a brusca minorul sau de a exercita presiuni asupra lui pentru a realiza executarea. Dacã executorul constatã cã însusi minorul refuzã sã îl pãrãseascã pe debitor ori manifestã aversiune fatã de creditor, se va putea dispune de cãtre instanta competentã un program de consiliere psihologicã a minorului pentru o perioadã de maximum 3 luni, iar dacã si dupã aceastã perioadã minorul se opune la executare, reprezentantul directiei de specialitate va sesiza de îndatã instanta competentã pentru a se pronunta asupra mentinerii mãsurilor privitoare la minor care n-au putut fi puse în executare.
Observati in ce masura executorul respecta legea si daca apreciati ca vreuna dintre aceste prevederi a fost incalcata formulati o plangere la Camera Executorilor si, daca e cazul, la Parchet. Aveti grija sa formulati plangeri doar daca acestea sunt cu adevarat intemeiate!
Observati va rog ca executarea NU se petrece la biroul executorului, ci unde s-a stabilit de catre instanta, si ca prezent trebuie sa fie un reprezentant dgaspc (dintre cei care au constatat deja refuzul copilului).
Observati totodata ca nimeni nu poate brusca sau exercita presiuni asupra minorului (nimeni insemnand nimeni!) si ca minorul poate refuza sa-l paraseasca pe debitor sau poate manifesta aversiune fata de acesta. Va urma, eventual, o decizie de consiliere de pana la 3 luni si apoi, daca lucrurile persista, o noua sesizare a instantei.
Intre timp copilul va implini 10 ani si ascultarea lui de catre instanta va deveni obligatorie!
Nu primeste pensie alimentara , face tot posibilul sa demonstreze ca ma opun hotararii judecatoresti ,(este singurul scop al lui , nu ca l-ar interesa copilul) doua week pe saptamana , nu a venit la intalniri cu toate ca a fost prezent si un psiholog care a consemnat de fiecare data lipsa lui .Ar trebui sa depun o alta reclamatie la politie avand in vedere ca evenimentul s-a petrecut in 2007? sau la procuratura?
Puteti depune plangerea si la Parchet si la Politie explicand insa de ce o depuneti atat de tarziu (mai exact ca o re depuneti). Mentionati in plangere si martorii si, sau alte dovezi de care intelegeti sa va folositi.
Daca aveti hot jud pentru pensia de intretinere si tatal nu se achita de aceasta obligatie, faceti plangere penala ptr abandon familie (la politie si, sau parchet) si in paralel puneti in executare hotararea prin executor judecatoresc. Pensia de intretinere este dreptul copilului la care aveti obligatia de a veghea.
De fiecare data cand nu vine la program sesizati in scris Protectia copilului si, sau dati-i un sms, mail pentru a putea dovedi frecventa (sau caracterul aleatoriu) al vizitelor.Daca nu aveti aceasta posibilitate trimiteti-i cate o scrisoare pe luna sau la 2-3 luni, cum apreciati, in care mentionati cand a venit, cand nu.
Nu sunt de acord cu afirmatia lui Martonze ca programul de vizitare ar fi exclusiv un drept. Exista legea speciala in domeniu, care defineste in mod specific acest drept, in sensul: "Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia".