avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil

buna ziua,
am si eu o intrebare care sunt convinsa ca s-a regasit in aceste forum-uri de multe ori.
Sunt divortata de multi ani de zile, copilul meu are 19 ani jumatate, acum a terminat clasa a 12-a urmand sa sustina probele de bacalaureat. Anul trecut fostul sot si-a facut socoteala ca implinise 18 ani, ca atare a intenat proces de sistare a pensiei alimentare. Copilul a venit cu adeverinta scolara cum ca inca frecventeaza cursurile liceului, pensia a continuat ( evident cu vociferari din partea fostului sot )
Ce vreau sa intreb este: ce spune legea? Copilul meu are dreptul sa primeasca in continuare pensie alimentara? ( teoretic este in continuare elev, chiar daca in vacanta si in examene ). Dupa ce incheie bacalaureatul si se inscrie la o facultate PRIVATA mai primeste pensie? Nu vorbesc de cazul in care se va angaja ( lucru pe care nu-l va face prea curand )

Multumesc si astept cu interes un raspuns!
daca copilul dvs., se va inscrie chiar si la o facultate privata si faceti dovada cu adeverinta de student, fostul dvs sot va fi obligat la plata unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de 25 ani.Asta in conditiile in care , fiul dvs. nu se va angaja in campul muncii.Mult succes la examen!
Copilul va beneficia de pensie de intretinere pe perioada studiilor universitare.
In ceea ce priveste un eventual proces de sistare pensie de intretinere intentat de tata, acesta tot in toamna se va judecat....si atunci veti putea dovedi calitatea de student. asa ca , momentan sa aiba bafta la exemenul de bacalaureat ...
Tatal nu trebuie sa faca un proces ca sa sisteze pensia, ci pur si simplu inceteaza si gata!
Pensia platita in plus nu se returneaza!
Asa incat, daca vrea, tatal poate inceta pur si simplu pensia pe vara, pana la dovada studiilor in toamna, cand poate achita din urma sau nu! B-)
De aceea actiunea de care ziceam tinde a elimina stresul cu ce va plati si ce nu... daca sau daca nu...
Daca exista deja o poprire, tatal va face contestatie.
Repet: nu e 25, e 26 de ani, consultati legea pensiilor!
Sunt divortata din 1996. Am 2 copile minore (15, respectiv 14 ani). In acesti ani, am fost nevoita sa intentez numeroase plangeri privitoare la neplata pensiei de intretinere de la fostul sot. Intotdeauna a motivat ca nu lucreaza, ca este intretinut de parinti(desi avea peste 40 de ani) lucru neadevarat, dar atata vreme cat nu am putut dovedi ca lucreaza..... Culmea, timp de vreo 6 ani a fost plecat si in Turcia la lucru(nu pot dovedi cu acte). Cum pot recupera sumele restante privind pensia de intretinere? In ultima sentinta, instanta hotaraste: "avand in vedere ca reclamanta nu a facut dovada ramanerii definitive a sentintei civile nr.2117 din 23/4/2008 a judecatoriei Focsani, instanta va constata incidenta dispozitiilor art.155(1) Cod procedura civila , desfasurarea fireasca a procesului fiind in mod evident impiedicata....". Intrebarea mea este ce inseamna ca nu am facut dovada ramanerii definitive a sentintei civile ? Multumesc.
Înseamnă că, pentru a merge mai departe în judecarea acelui dosar, instanţa avea nevoie de o dovada din alt dosar şi v+a spus dv. s-o aduceti...
Dacă n-aţi adus-o, nu s-a continuat judecata şi dosarul a ramas aşteptand dovada dv.
Aşa stă dosarul 1 an, apoi se inchide dacă nu duceti dovada şi nu faceţi cerere de repunere a lui pe rol...

Nu ştiu dacă nu aţi putut face dovada că lucrează, cert e că nu aţi ajuns până acolo, la acea dovadă, v-aţi impotmolit mai devreme...
ªi dacă el nu lucra, tot obtineaţi nişte bănuţi de la tatăl copiilor, măcar la salariul minim pe economie!

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Intrerupere acordare pensie alimentara de intretinere angela0011 angela0011 Buna dimineata ! Care este procedura pentru intrerupere acordare pensie intretinere tinandu-se cont ca facultatea este de 3 ani iar anul universitar se ... (vezi toată discuția)