avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cu repartitoare, fara repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cu repartitoare, fara repartitoare

Buna ziua!
Ma adrese d-tra cu o rugaminte!
Detin un apartament in care momentan nu locuieste nimeni, am anuntat la asociatia de proprietari ca in acest apartament nu va locui nimeni o perioada de timp. Citeva luni, nu au existat probleme de ordin financiar, fiindu-mi atribuite doar cheltuilelile comune.Dar in perioada de iarna 2012-2013, mi-au fost atribuite cheltuilei cu agentul termic calculat dupa sistemul pausal. Fac mentiunea ca apartamnetul este prevazut cu repartitoare. M-am adresat la asociatie, am precizat si faptul ca Normele metodologice,de aplicare a lelgii 230/2007, prevad la art 17 alin 1 lit r ca reprezentantii asociatiei au ca atributii stabilirea de scutiri pentru cei care locuiesc temporar., conditia fiind sa lipseasca mai mult de 15 zile . Apoi am prezentat Ord ANRSC 343 care prevede ca acolo unde sint aparate de masura se va calcula dupa aceste aparate . Cum in apartament nu locuieste nimeni, iar repartitoarele au fost la pozitia ,,0", se poate lesne observa ca acolo nu s-a consumat nimic. Reprezentantii asociatiei precizeaza ca au o hotarire a adunarii generale prin care s-a decis renuntarea la repartitoare. In primul rind , legea mai sus mentionata prevede ca scutirea se aplica la toti locatarii, nu prevede ca aceasta scutire ar fi conditionata de existenta sau inexistenta unor repartitoare de costuri.. Mai mult,nici aceasta hotarire nu a fost data in conditiile legii,nu a fost comunicata in scris tututror locatarilor , respectiv mie , iar cel mai important lucru este ca nu s-a respectat un art cu privire la faptul ca cei direct afectati ar fi trebuit sa semneze pentru aceasta decizie un tabel inainte de a se pune in discutie renuntarea la aceste repartitoare. Deasemenea , cei care au semnat asa zisul proces verbal al adunarii generale nu detin repartitoare!.Am ajuns in final in justitie, desi am invocat art 17 alin 1 lit r din Normele metodologice , instanta de fond nu face referire la acest art., motivarea solutiei fiind ...aproape dubioasa, se face referire la aceasta hotarire a adunarii generale si se precizeaza ca pentru a fi considerat debransat trebuie sa am caloriferele bilndate(!) fara sa se precizeze legea care impune acest lucru. Va rog respectuos, acesta situatie , ce ma sfatuiti ? Are prioritate art din lege care ma scuteste, poate o hotarire a asiciatiei de proprietari sa modifice o lege?...Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:16, 19 Februarie 2015
andu68 a scris:
Ma adrese d-tra cu o rugaminte!

Ati inceput cu un mod de adresare civilizat si sfarsiti prin a va supara pe toata lumea care raspunde. Credeti ca o sa castigati ceva in acest fel!?

Incerc si eu sa raspund si poate am ceva noroc sa nu fiu pus la zid.
Dumneavoastra invocati o prevedere din HG 1588/2007 care in realitatea este:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

Cititi cu atentie, va rog si observati ceea ce am subliniat. Poate intelegeti ca prezenta sau absenta persoanelor dintr-un apartament nu are legatura cu incalzirea apartamentului, cu cheltuielile cu agentul termic. Poate asa nu vi se mai pare "dubioasa" motivarea instantei.
Iar daca o sa va uitati pe listele de plata si acolo ati fost trecut cu "zero" persoane, ati fost scutit de cheltuielile care se repartizeaza conform legii, pe numar de persoane (energia electrica pe casa scarii, gazul la comun, salubritatea...) dar costul energiei termice, repet, nu se repartizeaza in functie de numarul persoanelor.
Instanta poate nu a mai explicat acest lucru pentru ca nu este datoare sa tina lectii justitiabililor. Cautati in legislatia romaneasca oriunde si convingeti-va ca nicaieri nu se prevede repartizarea costului agentului termic pe numar de persoane.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul a.g. sa hotarasca debransarea ? BEN46 BEN46 La noi in Asociatie Administratorul vrea sa debranseze partile comune din interior de la caldura , (respectiv baie si bucatarie unde exista ... (vezi toată discuția)
Caldura la comun pentru apartamentele cu ct cretu ramona cretu ramona la noi in bloc exista locatari care au termoteci. precizez ca si administratorul este in aceeasi situatie si de 6 ani de zile refuza sa platesca un procent la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit mihaip2 mihaip2 Buna ziua, Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate ... (vezi toată discuția)