avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu

Buna ziua,

am aflat recent ca sotul meu a cumparat in 2002 o casa fara stirea mea; in contractul de vanzare-cumparare nu se specifica starea lui civila si cumpararea este "in nume propriu"; este legal asa ceva sau este un delict?
in 2007 a vandut-o, ca unic proprietar ce se afla, tot fara stirea mea;:stunned:; ce pot eu sa fac in aceasta situatie?
dvs ce urmariti de fapt ?
din punct de vedere juridic , chiar daca sotul a cumparat un imobil in timpul casatoriei cu dvs, iar pe contractul de vanzare-cumparare s-a trecut ca si unic proprietar, acel imobil este considerat ca facand parte din patrimoniul comunitatii de bunuri ale sotilor.
deci nu are vreo relevanta ca nu v-a trecut si pe dvs ca si coproprietar , sau ca nu a specificat ca este casatorit cu dvs.
insa , in ceea ce priveste vanzarea bunului imobil respectiv fara a avea consimtamantul dvs ., aceasta vanzare este lovita de nulitate .
dvs aveti posibilitatea sa introduceti actiune in anulare a contractului de vanzare-cumparare , acum cat inca mai sunteti in termen .

sotul ar putea raspunde si penal pt fapta sa, insa banuiesc ca nu va doriti acest lucru ..
Poate ca sotul dvs. a achizitionat un alt bun imobil (tot fara stirea dvs.) cu suma de bani obtinuta din vanzarea bunului imobil despre care ne vorbiti.
Din ce cunoasteti, sotul dvs. avea posibilitati materiale sa cumpere un bun imobil? Poate a fost o "vanzare-cumparare" prin interpunere de persoane sau cu sume de bani "imprumutate" care ulterior au trebuit "returnate"...
Obtineti toate informatiile necesare anterior promovarii oricarei actiuni si mai ales nu va puneti in pericol "casnicia" din cauza acestui aspect.Poate sotul dvs. a fost de buna credinta in tot ceea ce a facut iar daca v-a ascuns acest lucru, probabil ca a cautat sa va scuteasca de "un stres in plus"...:)
Daca suma pe care a folosit-o provine dintr-o donatie, mostenire in nume propriu, atunci nu aveti ce sa faceti. Putea sa faca cumparare si vanzare de bunuri imobile, daca in acest contract a declarat provenienta sumei de bani.
1) am inteles ca sotii pot cumpara si intabula bunuri imobile ca bunuri proprii; atunci care este falsul in declaratii?
2) nu s-a declarat proveninta sumei; in contractul de cumparare scrie numai numele, cnp-ul si cumpar ca "bun propriu"
3) am inteles ca sotii nu pot vinde bunuri comune fara acordul celuilalt, dar acesta fiind un bun propriu pe ce motiv solicit eu anularea vanzarii?
4) constatarea si pronuntarea sanctiunii nulitatii relative este acelasi lucru cu actiunea in anulare a vanzarii?
E o actiune in anulabilitate (e incidenta sanctiunea nulitatii relative).De unde provine suma de bani din care s-a facut plata pretului?Ne puteti spune ?Daca nu , va puteti interesa cu privire la acest aspect.

Alte discuții în legătură

Divort, cumparare imobil inainte de finalizarea procesului ramona mester ramona mester daca achizitionez un apartament din banii parintilor mei, eu fiind casatorita , acesta intra la partaj la divort? eu vreau sa trec apartamentul strict pe ... (vezi toată discuția)
Vanzarea bunurilor comune dintr-o casatorie intrebatorul_g intrebatorul_g am o cunostinta care vrea sa divorteze. In timpul casatoriei s-au cumparat mai multe bunuri printre care si o masina. De curand sotul a vandut masina, care ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)