Buna seara,
Am avut un SRL , incetandu- i activitatea am ramas cu niste datorii la furnizori.In luna martie am primit o instiintare de plata de la unul dintre ei ca am de achitat doua facturi restante in val de 170 lei plus penalitati in val de 800lei;am platit contravaloarea facturilor. Ducandu ma la sediul lor si artandu le chitanta le am explicat ca nu mai am de ce sa mai platesc si penalitati deoarece nu am nici un contract incheiat cu ei referitor la plata penalitatilor.Pe una dintre facturi exista pe verso un contract de acest gen , dar nu am semnat eu nimic ci vanzatoarea care nu are specimen de semnatura sau ceva de genul,in schimb pe cea de a doua factura si pe multe altele primite de la ei in timpul cat noi am colaborat nu este scris nimic pe verso.
Astazi am primit acasa citatie ca m au dat in judecata pentru pentru neachitarea penalitatilor si sunt chemata la judecatorie in data de 1 septembrie 2009.
Spune ti mi ce sa fac?????
Am obligatia conform legii sa platesc penalitatile?Daca nu le platesc ce mi se poate intampla?
Nu am fost niciodata intr o sala de judecata .Daca trebuie sa platesc penalitatile ce altceva imi mai imputa??? cheltuielile de judecata........ajutati maaaaaaaaaaaaaaaaa........... va rog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:hm:
Nu trebuia sa primiti o somatie de plata inainte de chemarea la conciliere.
Aceasta formalitate (chemarea la conciliere) este obligatorie in litigiile comerciale evaluabile in bani si are ca scop incercarea de a solutiona amiabil diferendul, inainte de a introduce cererea de chemare in judecata.
Prin chemarea la conciliere nu ati fost "obligat" sa platiti penalitatile, ci partea adversa v-a comunicat pretentiile sale fata de societatea dvs.
Prin urmare, aceasta aparare din intampinare nu va fi luata in considerare de instanta judecatoreasca.
Mentiunea inscrisa pe factura cu privire la plata penalitatilor nu puteti fi asimilata unei clauze contractuale, in acest sens pronuntandu-se doctrina si practica majoritara. In plus, cuantumul penalitatilor nu poate depasi suma asupra careia sunt calculate, decat in prezenta unei clauze contractuale exprese in acest sens.
Creditorul poate pretinde insa dobanzi legale pentru intarziere si cheltuieli de judecata.
Penalitati
asaveid
La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)