Notarul avea obligatia sa fie echidistant fata de ambele parti, sa se asigure ca au inteles obligatiilor asumate prin semnarea promisiunii de v/c precum si consecintele nerespectarii obligatiilor .
Daca numai promitentul vanzator s-a prezentat pana la data stipulata in promisiune pentru finalizarea tranzactiei atunci notarul avea obligatia sa aplice legea si sa intocmeasca documentul (incheierea) in care se mentiona acest fapt si nu sa il trimita pe promitentul vanzator sa se "inteleaga" cu promitentul cumparatorul.
Nu este decat vina promitentului care nu isi respecta promisiunea din promisiune!
Notarul poate fi chemat in instanta in calitate de martor si sa dea explicatii de ce nu a incheiat documentul la data la care s-a prezentat promitetentul vanzator.
Statutul notarilor
[ link extern ]
Art. 9
(1) Notarii publici, in calitatea lor de delegatari ai autoritatii publice, sunt supusi ansamblului legislativ, exercita un serviciu de interes public si sunt organizati intr-o profesie liberala.
(2)
Notarul public este consilierul independent, impartial si obiectiv al partilor, fiind obligat sa respecte regulile deontologice ale profesiei.
(3) In exercitarea atributiilor sale, notarul public examineaza intentiile partilor, le transpune in realitate prin actele pe care le instrumenteaza si le conserva, le confera acestora autenticitate, forta probanta si executorie si asigura legalitatea clauzelor contractuale.
(4)
Notarul public verifica, de asemenea, daca partile au capacitate deplina pentru a incheia un act notarial si
se asigura ca acestea au inteles consecintele juridice ale angajamentului luat.
(5) Notarul public nu poate instrumenta acte si proceduri notariale care contin dispozitii in favoarea sa in mod direct sau indirect.