avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare incheiat de notar cu avantaje cred nelegale, fata de una din parti

Buna ziua,
in urma cu o luna de zile am scos la vanzare o proprietate mica si a sunat o persoana interesata care mi-a propus sa merg la notarul pe care il cunostea pentru verificarea actelor si incheierea unui antecontract. Fiind de buna credinta am mers la dna notar. A spus ca actele sunt in regula si ne-a platit 1000 de euro avans cu clauza daca ne razgandim sau nu putem vinde, platim dublu, daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul. Mi-a cerut sa ii dau o perioada de 13 zile sa faca rost de restul banilor. Dupa semnarea actelor cand am ajuns acasa ma astepta la poarta un agent imobiliar cu un client ca vrea sa vada casa. Eu crezand ca este din partea cumparatorului I-am mai prezentat odata. Dar a doua zi am deslusit misterul. Domnul dorea sa o revanda si mi-a solicitat aproape zilnic cateva vizionari cu potentiali clienti. Initial am refuzat dar apoi mi-a spus ca daca refuz nu are restul de banii si mi-a spus ca mi-a notat antecontractul la cartea funciara si 6 luni nu pot vinde nimanui. Naiv si cinstit am zis ce mai conteaza, hai sa il ajutam sa vanda sa scapam.
Pe 16 il sun sa-mi spuna ora, si-mi spune ca o cumpara pe numele lui dar sa mai astept 2-3 zile. Dupa 2 zile I-mi dau seama ca ceva este in neregula si merg la dna notar. Dansa I-mi spune ca dansul a anuntat la notariat pentru ziua de 25. Iau legatura cu o cunostinta avocat stagiar si-mi spune sa ii cer notarului o incheiere ca m-am prezentat cu toate actele pentru incheierea vanzarii. Asa am facut dar notara refuza pe motiv ca nu poate sa-mi dea acea incheiere decat pe 16 cand era data trecuta in contract. Am mers la un executor, l-am notificar pentru data de 26, am mers la notara si m-am programat pentru acea data dandu-i copii de la executor. M-a mustrat ca nu se procedeaza asa ca trebuia sa vorbesc cu dansul intai.
I-am explicat ca ma tot amana. Pe 26 am mers cu avocata stagiar si mi-a facut incheierea in care scrie ca m-am prezentat cu toate actele dar contractual nu se poate finaliza din lipsa cumparatorului. Mentionez ca el nu locuia la adresa pe care o avea in bulletin si unde I-am facut somatia dar nu aveam alta adresa decat cea din antecontract.
A doua zi am mers la alt notar sa vad ce pot face sa mai vand si noul notar s-a ingrozit de antecontract. Aveam ipoteca pusa pe casa pentru avansul primit daca ma razgandeam si in plus undeva jos era trecut un paragraf.."eu vanzatorul ma oblig sa nu incheialta promisiune de vanzare pana la iincheierea contractului in forma autentica, prezentul antecontract putand fi cesionat catre alti promitenti cumparatori "
Noul notar mi-a spus ca asa ceva nu este legal. Mai nou m-a sunat cumparatorul sa ma cheme la notar sa inchei tranzactia dar eu am refuzat sa mai finalizez cu dansul. M-a amenintat ca-mi va cere dublul avansului. Se poate oare asa ceva. Mentionez ca pe 16 cand era termenul din antecontract, dansul nu mi-a facut nicio notificare si mie greu sa cred ca notara, chiar cunostiinta sa ii faca retro asa ceva ca s-a prezentat el si eu nu.
Credeti ca asi putea face o sesizare pentru acel paragrapf cu vanzarea catre alte persone sau este legal ?
Am hotarat sa nu mai vindem nici dansului nici altcuiva, asa ca nu ma deranjeaja ca ma tine blocat 6 luni cum ma ameninta.
Pot avea consecinte negative ?
Cu multumiri.
Notarul public este obligat, in baza legii, ca in antecontractul de vanzare-cumparare sa NU ... UITE a stipula data la care urmeaza a fi incheiat contractul de vanzare-cumparare in forma autentica. Tocmai de aceea, dvs fiind cel care v-ati dovedit, in doua randuri, buna-credinta, in sensul de a notifica partea cu care ati incheiat promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare pentru a se prezenta la notar in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, nu aveti nicio obligatie de a-i mai restitui acestui promitent-cumparator avansul. Ramane doar ca promitentul-cumparator, daca se considera vatamat in vreun drept, de orice natura ar fi acesta, sa va actioneze in instanta si sa-si dovedeasca buna-credinta in speta.
Notarul avea obligatia sa fie echidistant fata de ambele parti, sa se asigure ca au inteles obligatiilor asumate prin semnarea promisiunii de v/c precum si consecintele nerespectarii obligatiilor .

Daca numai promitentul vanzator s-a prezentat pana la data stipulata in promisiune pentru finalizarea tranzactiei atunci notarul avea obligatia sa aplice legea si sa intocmeasca documentul (incheierea) in care se mentiona acest fapt si nu sa il trimita pe promitentul vanzator sa se "inteleaga" cu promitentul cumparatorul.
Nu este decat vina promitentului care nu isi respecta promisiunea din promisiune!
Notarul poate fi chemat in instanta in calitate de martor si sa dea explicatii de ce nu a incheiat documentul la data la care s-a prezentat promitetentul vanzator.

Statutul notarilor
[ link extern ]

Art. 9
(1) Notarii publici, in calitatea lor de delegatari ai autoritatii publice, sunt supusi ansamblului legislativ, exercita un serviciu de interes public si sunt organizati intr-o profesie liberala.
(2) Notarul public este consilierul independent, impartial si obiectiv al partilor, fiind obligat sa respecte regulile deontologice ale profesiei.
(3) In exercitarea atributiilor sale, notarul public examineaza intentiile partilor, le transpune in realitate prin actele pe care le instrumenteaza si le conserva, le confera acestora autenticitate, forta probanta si executorie si asigura legalitatea clauzelor contractuale.
(4) Notarul public verifica, de asemenea, daca partile au capacitate deplina pentru a incheia un act notarial si se asigura ca acestea au inteles consecintele juridice ale angajamentului luat.
(5) Notarul public nu poate instrumenta acte si proceduri notariale care contin dispozitii in favoarea sa in mod direct sau indirect.

biulian a scris:

Multumesc pentru raspuns Doamna avocat. Antecontractul scrie asa cum am spus ca....eu...pana pe 16 feb ma oblig sa vand....iar el se oblige sa cumpere. Nu scrie unde va avea loc tranzactia si nici o data exacta.
(...)
El pana acum nu m-a notificat, iar eu l-am notificat pt data de 26 la care nu s-a prezentat. Nu inteleg de ce eu sunt in continuare obligat sa vand dansului iar dansul poate cumpara si acum chiar daca eu nu mai doresc sa ii vand ....acum. Eu trebuia sa il notific pana pe 16....dar dansul nu.

Va rog sa clarificati daca in antecontract scrie in mod expres faptul ca dvs. trebuia sa-l notificati. Dvs. dati diverse detalii in postari diferite si noi ne dam cu parerea despre o speta ale carei coordonate se schimba de la o postare la alta. Fiecare mic amanunt conteaza dpdj juridic. Nu stiti ca diavolul sta in detalii?
Deci: dvs. trebuia sa-l notificati potrivit antecontractului? Sau, mai general, exista vreo precizare expresa despre cine trebuie sa notifice pe cine?
Daca raspunsul este da la prima intrebare, atunci ultimul meu comentariu ramane valabil. Dvs. nu v-ati indeplinit o obligatie in termenul contractual. Daca raspunsul este nu, atunci faptul ca ati dat doavada de buna credinta si l-ati notificat in vederea semnarii este in avantajul dvs.
In orice caz, notarul trebuia sa intocmeasca incheierea la data prezentarii dvs, iar nu sa va trimita dupa cumparator.
Nu, nu scrie nicaieri de notificare in antecontract ci doar ca pana pe data de 16 sa ne prezentam la semnat...nu scrie nici locul unde sa semnam contractual in forma finala. Eu am mers pe 16 dar nu am nicio dovada in acest sens iar notara fiind cunostiinta lui nu mi-a dat o incheiere ca m-am prezentat si mi-a recomandat sa iau legatura cu el. Dupa ce am vorbit cu o avocata stagiar aceasta mi-a spus sa merg iar la notar cu actele sa ii cer o incheiere ca eu m-am prezentat. Am mers pe 18 si am cerut incheierea dar notara a refuzat spunand ca doar pe 16 putea sa mi-o dea dar eu nu am fost sau nu am cerut-o , a spus notara si nu-mi da decat in urma unei notificari a lui prin executor. Asa am facut si in sfarsit am obtinut incheierea, el neprezentandu-se. Dar cosmarul urmeaza peste o saptamana cand el I-mi solicita verbal incheierea actului iar eu nu am mai fost de accord sa vand si m-a amenintat ca voi pierde dublul avansului sau voi avea costuri mari ca are avocati scumpi.
Probabil voi castiga 1000 de euro daca merg in instanta....sau nu, chiar nu stiu dar mie mi se pare ca sau are tupeu maxim sau un avocet bun pentru ca a refuzat sa primeasca avansul inapoi pe motiv ca vrea dublul sau casa
Adica dv. sunteti suparat ca nu s-a incheiat actul pana ope 16, insa si dv. l-ati notificat dupa aceasta data, ceea ce arata ca actul se poate incheia si dupa.
Daca data de 16 era esentiala, cum am spus, aratati in contract sau l-ati fi notificat INAINTE de data de 16.
Notarul trebuia sa va dea o incheiere in 16, dar, dupa mine, nu facea cat o ceapa degerata, vazand ca 16 nu era o data fixa cu ora si loc fixata in contract. Deci, daca v-ati prezentat pe 16, trebuia sa-l notificati inainte.
Eu cred ca sunteti in culpa.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare sosososo sosososo Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: am incheiat un antecontract vanzare-cumparare pt un teren intravilan (eu vanzatorul).In contract ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare apartament,din care am predat la data semnarii sale un avans de 15.000 lei. Contractul trebuia ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)