avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitetul executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitetul executiv

Va rog mult sa-mi spuneti, comitetul executiv trebuie sa fie format neaparat din responsabilii de scari? trebuie sa aiba obligatoriu o secretara? La 80 de apartamente (6scari) cati membri trebuie sa aiba comitetul executiv? Vechiul presedinte s-a retras in septembrie, a convocat comitetul executiv, m-a recomandat ca viitor presedinte, comitetul a votat in unanimitate in favoarea mea. Acum, in Adunarea generala a proprietarilor, trebuie sa se faca alegerea si votarea presedintelui sau este corect si suficient ceea ce s-a facut pana acum? Din octombrie, de cand am preluat conducerea blocului, am gasit ( in masura in care am fost lasata) tot felul de nereguli in listele de intretinere, in modul de calcul etc. Din acest moment administratorul ( care in 1987 cand m-am mutat aici, era tot pe aceeasi functie si asa a ramas pana azi) a devenit dusmanul meu, inveninand oamenii impotriva mea, acuzandu-ma de ceea ce nu am facut. In momentul in care am cerut acte, documente, contracte, sa fac fisa postului pentru el, femeia de serviciu, cenzor, sa cunosc starea subsolului celorlalte scari, sa stiu despre stingatoare daca avem, cate, ce tip, sunt incarcate, sunt in termen, unde sunt si cine e instruit sa le foloseasca, sa mi se spuna parola pentru relatia cu ITM ul, situatia bugetului ( venituri si cheltuieli) pentru ca trebuie sa fac bugetul pentru Adunarea generala din 15 martie, sa-mi dea stampila asociatiei, ( am aflat ca banii asociatiei-fond de rulment, de reparatii...se afla in depozite la termen ) refuza sa -mi dea orice date, orice detalii, orice informatii spunandu-mi ca am fost doar numita , nu si aleasa. EL conduce, el dicteaza, el invrajbeste, el dezinformeaza...un real dezastru. Sunt proprietari care doresc sa renuntam la serviciile lui, au spus ca vor pune problema in adunarea generala dar cum ii desfac eu, legal, contractul de munca acestui dictator? Daca el nu isi da demisia si nu am avut cum sa -i fac o fisa a postului ca sa dovedesc acum ca nu respecta prevederile fisei postului, cum sa procedez legal si corect pt a scapa blocul de acest om? Iar comitetul executiv este format din oameni destul de "ingusti" ( nu vreau sa jignesc ci sa ma intelegeti ca sunt genul care nu inteleg, nu cunosc si nu studiaza legile, de multe ori nu inteleg nici ce le vorbesti, ba chiar au spus ca nu au stiut ce au semnat ( dupa ce le-am explicat in comitet totul si au fost de acord)!Of , Doamne, un cosmaaar!
Va rog sfatuiti-ma cum sa procedez, ce trebuie sa fac acum in adunarea generala pentru ca toate sa fie corecte si legale. Am vrut sa renunt pentru ca e o murdarie de caracter si o prostie cum rar se poate vedea. Ma gandesc ca si eu locuiesc aici si , daca si eu renunt, cine va mai face sa mearga treburile corect si bine in blocul nostru?
Va multumesc mult pentru atentia si rabdarea pe care mi le acordati.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:23, 26 Martie 2015
Am si eu doua intrebari :
1. Acest administrator care se da " mare " are atestat pentru a profesa ca administrator de imobile ? are c.i.m. ? pentru ca avand contract de munca ar avea si fisa postului unde sunt prevazute unele atributii .
2. ynocentta in comentariul sau a facut o referire la art .18 ( 7 ) din HG. 1588 / 2007 , ati tinut cont de ea ?
Pentru ca sunteti nou in functie , v asi recomanda cum de altfel au facuto si altii , sa studiati statutul asociatiei si legea 230/2007 impreuna cu HG. 1588 / 2007 , pentra ca daca respectati ce scrie acolo , nimeni nu are ce sa va reproseze .
Iar despre " marele " administrator , nu va faceti griji , puteti scapa foarte usor de el , dar cu conditia sa respectati Dumneavoastra legile caci daca are c.i.m. e mai greu , dar si aici i se poate gasi " nod in papura " totul e sa vrei .
Va doresc succes .
Nu este greu de urnit din functie doamna. Nu are rang de prim ministru sau nu este vreun deputat/senator sa beneficieze de imunitate. 2-3 sesizari la politie pe "abuz in serviciu", dar numai si numai cu dovezi scrise (scrisori recomandate cu confirmare de primire prin care sa-l somati sa va predea stampila si actele asociatiei) va sunt suficiente.
In cazul in care face scandal, chemati agentii de ordine publica si o sa-i comunice acestia cum si care sunt drepturile si obligatiile lui.
Atentie mare, numirea dvs. ca presedinte ar trebui sa fie notata intr-un proces-verbal al comitetului executiv. Valid este cand sedinta a fost intrunita conform legii, 50%+1, din membrii comitetului si ati primit acordul a cel putin jumatate+1. In principiu daca vehiul presedinte s-a retras si din comitet, era bine sa fi convocat o adunare generala extraordinara, prin care sa fie numit un nou membru, in asa fel incat sa functionati statutar.
Hotararea Adunarii Generale de schimbare a structurii/membrilor comitetului executiv si numirea dvs. in calitate de presedinte o inregistrati la Judecatoria in raza caruia se afla imobilul, ca act modificator al statutului.
Atentie, aveti nevoie de prezenta a 2/3 din membrii la aceasta adunare si votul a 1/2 +1, din acestia, proces-verbal intocmit cu tabel de prezenta si cu tabel convocator cu ordinea de zi la care sa aveti atasata dovada ca ati convocat toti membrii.
Membrii care nu pot fi prezenti la sedinta, au dreptul sa fie reprezentati prin imputernicit.Administartorul, daca nu este membru in asociatie nu are de ce sa participe, deci nici sa va faca scandal, decat daca este convocat de dvs..



dani31s
Nu este bine cum ati spus ca " vechiul presedinte s a retras si din comitetul executiv " trebuie spus daca si a dat demisia ,pentru ca " el " figureaza " ca facand parte in continuare din acesta , gresesc cu ceva ?
mikifulgutz a scris:
Va rog mult sa-mi spuneti, comitetul executiv trebuie sa fie format neaparat din responsabilii de scari?

Fiecare membru al comitetului executiv este proprietar in bloc, pe o scara, asa ca toti sunt responsabili de ce se intampla in asociatiei si pe scara lor.
La 80 de apartamente (6scari) cati membri trebuie sa aiba comitetul executiv?
Conform legii, numar impar: 3-5-7-9.. Avand in vedere ca sunt 6 scari ar fi normal sa alegeti 7 membri in comitet, cate unul de la fiecare scara plus presedintele. Sigur ca cei ce au un statut rigid si-au scris acolo clar numarul de membri in comitet, vor trebui sa respecte prevederile statutului. Daca in statut nu scrie exact nunarul, adunarea generala hotaraste pe cine alege si durata mandatelor.
Vechiul presedinte s-a retras in septembrie, a convocat comitetul executiv, m-a recomandat ca viitor presedinte, comitetul a votat in unanimitate in favoarea mea. Acum, in Adunarea generala a proprietarilor, trebuie sa se faca alegerea si votarea presedintelui sau este corect si suficient ceea ce s-a facut pana acum?

Nu este corect si suficient. Vechiul presedinte cand si-a dat demisia, trebuia, conform legii sa va numeasca vicepresedinte, iar dumneavaostra ac vicepresedinte trebuia sa convocati adunarea generala in maxim 90 de zile pentru alegerea presedintelui, completarea comitetului...

Iar comitetul executiv este format din oameni destul de "ingusti" ( nu vreau sa jignesc ci sa ma intelegeti ca sunt genul care nu inteleg, nu cunosc si nu studiaza legile...
Nu e corect ceea ce spuneti despre vecinii dumneravoastra, cei cu care ati fost si inca sunteti membri in comitet. Daca acum constatati o functionare defectuoasa, este si vina dumneavoastra care ati fost in comitet si pana a deveni presedinte provizoriu (vicepresedinte). Si va rog sa nu va suparati pe mine, dar din ceea ce aratati aici, nici dumneavoastra nu cunosteti legislatia asociatiilor de proprietari.

@dani31s, a spus:
Atentie mare, numirea dvs. ca presedinte ar trebui sa fie notata intr-un proces-verbal al comitetului executiv. Valid este cand sedinta a fost intrunita conform legii, 50%+1, din membrii comitetului si ati primit acordul a cel putin jumatate+1.

Nu valideaza comiteul executiv numirea unui vicepresedinte. Doar presedintele numeste temporar un vicepresedinte dintre membrii comitetului asa cum se prevede in art. 18(7) din HG 1588/2007.
Hotararea Adunarii Generale de schimbare a structurii/membrilor comitetului executiv si numirea dvs. in calitate de presedinte o inregistrati la Judecatoria in raza caruia se afla imobilul, ca act modificator al statutului.

Nu este adevarat!
Alegerea presedintelui se face in adunarea generala, se consemnaeza in procesul verbal care se semneaza de membrii comtetului executiv si se trece la treaba. Alegerea altor persoane in functiile de conducere ale asociatiei, nu aduce modificari statutului asociatiei. Alegerea unui nou presedinte nu se inregistreaza la Judecatorie si nicaieri in afara asociatiei de proprietari.
Cititi, va rog legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Adriantot, moderator
Adriantot a scris:

Nu este adevarat!
Alegerea presedintelui se face in adunarea generala, se consemnaeza in procesul verbal care se semneaza de membrii comtetului executiv si se trece la treaba. Alegerea altor persoane in functiile de conducere ale asociatiei, nu aduce modificari statutului asociatiei. Alegerea unui nou presedinte nu se inregistreaza la Judecatorie si nicaieri in afara asociatiei de proprietari.
Cititi, va rog legea 230/2007 si HG 1588/2007.


Ba este perfect adevarat "Adriantot", numai ca la noi "practica" ne omoara. Modificarea conducerii Asociatiei de Proprietari se inregistreaza la Judecatorie conform art.8 alin 2 din Legea 230/2007, reprezentand o modificare a Statutului acesteia, procesul-verbal de constituire a entitatii juridice fiind parte integranta din Statut.

Nu numai ca m-am informat la Judecatorie legat de acesta problema "lait motiv de dispute in cadrul asociatiilor" si in urma petitiilor Judecatorii delegati mi-au confirmat obligativitatea inregistrarii acestor modificari, ci am si hotarari ale instantelor date in acest sens.

Modificarea conducerii oricarei "entitati juridice" se inregistreaza la institutia reglementata spre a-i face publicitate. Cum se inregistreaza modifiarea asociatilor, administratorilor, cenzorilor intr-un SRL sau SA, sau ONG sau orice alta entitate juridica, in acelasi mod legislatia este valabila si pentru Asociatiile de Proprietari.

In caz contrar, entitatea juridica nu functioneaza in mod legal, iar riscul deciziilor sale este din pacate pana in prezent doar "inopozabilitatea fata de terti", deoarece organele de control ale primariilor sunt putin interesate in a aplica amenzi contraventionale in acest sens.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Daniela Sogor, Consultant asigurari

Alte discuții în legătură

Prima ag dupa constituirea asp abif abif Este definita legal durata mandatului presedintelui asociatiei ales la AG de constituire a asociatiei? Se pot face alegeri pentru presedinte, membrii in BE si ... (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)