Buna, am semnat preavizul pe la mijlocul lunii martie, de desfacere a contractului de munca, prin motive neimputabile mie si inchiderea/reorganizarea societatii (part time-un sfert de norma). Mi s-a spus ca voi fi contactata ulterior, dar preavizul a expirat de 10 zile sua mai bine si nimeni nu m-a mai contactat. Ce sa fac? Sa sun eu (nu prefer) sau sa astept sa fiu contactata?
Nu e nevoie. Doar o decizie de concediere duce la incetarea CIM.
De regula preavizul este cuprins doar in decizia de concediere si se comunica odata cu aceasta. In acest caz nu se pune problema unui interval de timp intre data comunicarii preavizului si cea a deciziei de concediere.
Daca preavizul se comunica printr-un document separat de decizia de concediere atunci el are doar valoarea unei instiintari, nu determina incetarea CIM. Deci CIM va inceta la data comunicarii deciziei de concediere, care cuprinde termenul de preaviz si ar trebui sa fie comunicata anterior expirarii preavizului. Nu are efect retroactiv.
Nu era vorba de niciun preaviz, ci de data incetarii raportului de munca care nu poate fi data comunicarii deciziei de concediere, avand in vedere ca niciun text de lege nu prevede asa ceva.
Daca aplicam principiul analogiei, reiese clar ca raportul de munca inceteaza la data expirarii preavizului.
Raportul de munca inceteaza printr-o decizie de concediere. Decizia de concediere nu constata expirarea preavizului si in consecinta incetarea raportului de munca, ci ea pune capat acestui raport. De aceea nu poate fi anterioara expirarii termenului de preaviz.
Intrucat produce efecte doar de la comunicare, pana la comunicarea ei catre destinatar, raportul de munca intre parti, CIM, este in vigoare.
Comunicare preaviz
cristina69
Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)