avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se semneaza decizia de desfacere contract munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se semneaza decizia de desfacere contract munca?

Buna, am semnat preavizul pe la mijlocul lunii martie, de desfacere a contractului de munca, prin motive neimputabile mie si inchiderea/reorganizarea societatii (part time-un sfert de norma). Mi s-a spus ca voi fi contactata ulterior, dar preavizul a expirat de 10 zile sua mai bine si nimeni nu m-a mai contactat. Ce sa fac? Sa sun eu (nu prefer) sau sa astept sa fiu contactata?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:18, 11 Martie 2015
Florin Cioca a scris:

@freeelis

In cazul concedierii , c.i.m. inceteaza la data expirarii termenului de preaviz si nu la data comunicarii deciziei de concediere.

Doar daca decizia de concediere este comunicata anterior expirarii preavizului.
.....

Unde se regaseste in legislatie asa ceva ?

Aveti jurisprudebta in acest sens?
Nu e nevoie. Doar o decizie de concediere duce la incetarea CIM.
De regula preavizul este cuprins doar in decizia de concediere si se comunica odata cu aceasta. In acest caz nu se pune problema unui interval de timp intre data comunicarii preavizului si cea a deciziei de concediere.
Daca preavizul se comunica printr-un document separat de decizia de concediere atunci el are doar valoarea unei instiintari, nu determina incetarea CIM. Deci CIM va inceta la data comunicarii deciziei de concediere, care cuprinde termenul de preaviz si ar trebui sa fie comunicata anterior expirarii preavizului. Nu are efect retroactiv.
Nu era vorba de niciun preaviz, ci de data incetarii raportului de munca care nu poate fi data comunicarii deciziei de concediere, avand in vedere ca niciun text de lege nu prevede asa ceva.

Daca aplicam principiul analogiei, reiese clar ca raportul de munca inceteaza la data expirarii preavizului.
Raportul de munca inceteaza printr-o decizie de concediere. Decizia de concediere nu constata expirarea preavizului si in consecinta incetarea raportului de munca, ci ea pune capat acestui raport. De aceea nu poate fi anterioara expirarii termenului de preaviz.
Intrucat produce efecte doar de la comunicare, pana la comunicarea ei catre destinatar, raportul de munca intre parti, CIM, este in vigoare.
Din pacate prevederile legislatiei muncii va contrazic in ceea ce priveste data incetarii raportului de munca.

Nici jurisprudenta si nici doctrina cunoscuta nu sustin o astfel de idee .

Alte discuții în legătură

Comunicare preaviz cristina69 cristina69 Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare si decizie de incetare contract dianarusu dianarusu Am o situatie, un salariat a fost cercetat disciplinar si i se va desface contractul de munca. Decizia de sanctionare, care i se comunica in 5 zile, este ... (vezi toată discuția)
Am anunțat sarcina a doua zi după ce mi s-a desfăcut contractul de muncă. e obligat angajatorul să mă mențină angajată până la finalul sarcinii? adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, sunt in situatia in care mi s-a desfacut contractul de munca cu preaviz si sunt insarcinata. Nu am anuntat la lucru sarcina decat a doua zi in care ... (vezi toată discuția)