AVLIL a scris:
Din ce spui tu eu inteleg ca partilor li se aplica dreptul roman si o anexa cu legea straina... or nu cred sa fie acelasi lucru.
Atunci cand te intereseaza aplicarea legii straine te intereseaza si: principii de drept, obiceiurile din tara respectiva, interpretari, poate jurisprudenta...
NU poti trece toate astea intr-o anexa, ar fi prea usor de ocolit.
In plus, cand incepi sa te judeci in tara pe contractul cu lege in anexa, ce sistem de drerpt aplici anexei? Codul civil roman, cum spusesi.
Cred ca e mult diferit daca interpretezi o lege straina in anexa prin principiile de drept romanesti... ori daca aplici direct un alt sistem de drept, o alta legislatie.
Caci o lege aplicabila inseamna intreg sistemul ei, cu principii, interpretari... nu 30 de pagini de lege...
Dupa cum spuneam, u.b.i.k... E numai o anexare a unor texte... care se vor interpreta, in instanta, dupa legea romana!
INtrebarea Andreei e daca se poate obtine aplicarea legii straine, cu dovada legii straine etc.
Or din ce spui tu se aplica legea romana unui contract care enumera niste texte compatibile cu dreptul roman! Luate, din intamplare, din dreptul englez, martian sau din Playboy!!
SE tot intreaba unul-altul unde zice ca nu se poate aplica legea straina...
Legea 105 zice ca se aplica legea straina in anumite cazuri...
per a contrario, in restul cazurilor nu se aplica, altfel dispozitia ar ramane fara efecte si legea straina s-ar aplica peste tot in Romania...
Si am cam arunca la gunoi Constitutia si partea cu stat suveran... niste vrajeli care inseamna ca in Romania statul roman face regulile...
Daca se aplica legea straina, cum zicea si Nicoleta, se face in masura in care legea romana permite... ca de-aia scrie la Constitutie ca tratatele la care Romania e parte etc. etc... ca sa dea LEGEA ROMANA putere unei bucatele de legi straine... alea pe care statul roman le vrea, alea pe care le semneaza si la care vrea el sa fie parte...
Nu poti veni pe teritoriul statului roman sa spui ca tu vrei alte legi... nasol, iti pac altele, mergi acolo!
Eu sunt de acord cu tine, u.b.i.k., poti trece textele in contract, insa acele texte nu sunt decat texte si atat. Iar contractul devine un text mai mare caruia i se aplica legi, cutume, principii de drept romanesti...
Scopul urmarit de Andreea nu se atinge, adica nu ajungi sa aplici contractului (indiferent ca include sau nu texte din legi straine) legea straina...
Cat despre colegul Alberto, m-am chinuit din greu sa inteleg ce explici, dar sincer, m-am oprit acolo la radierea unei clauze, declararea ei ca inaplicabila sau lovita de confuzie totala... aceastea fiind institutii de drept necunoscute mie... de acolo, am tot continuat sa sar peste explicatii, ele fiind prea straine mie, dreptului de care am habar si logicii mele...