u.b.i.k. a scris:
In opinia mea speta nu are legatura cu Legea nr. 105/1992 pentru ca nu exista elementul de extraneitate.
Eu zic ICCJ trebuia sa se uite in ea si iata de ce.
Fiecare stat aplica intr-o anumita masura
determinata de el legea straina.
Legea straina nu se aplica in virtutea autoritatii ei proprii (pentru ca asta ar insemna o incalcare cel putin a suveranitatii) ci se aplica deoarece
asa dispune norma conflictuala a tarii in care se aplica acea lege straina.
Nimeni nu poate
sa impuna aplicarea altei legi pe teritoriul altui stat, dar fiecare stat
poate admite aplicarea legii straine.
De aici rezulta ca
limitele si
conditiile aplicarii legii straine in tara noastra sunt determinate de normele dreptului international privat roman.
Adica locul in care ma uit (si bine a facut ICCJ in speta) sa vad daca se aplica ori ba legea straina este in L 105 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat.
Ea zice in Art. 73. - "Contractul este supus legii alese prin consens de părţi."
Prin urmare, pentru stabilirea legii contractului, dreptul nostru international privat se conduce dupa principiul potrivit caruia partile au dreptul sa-si alega legea aplicabila.
Da. Dar cand?
Art. 1. - Prezenta lege cuprinde:
a) norme pentru determinarea legii aplicabile unui
raport de drept internaţional privat;
În înţelesul prezentei legi, raporturile de drept internaţional privat sînt raporturile civile, comerciale, de muncă, de procedură civilă şi alte raporturi de drept privat
cu element de extraneitate.
:offtopic: Pacat (sau nu) ca-mi fac bagajele sa plec prin cele străinătăţuri, ca tare mi-ar fi placut sa vad unde ajunge discutia (dar eu o sa stau cu burta la soare ...fara avocatnet :D :((