avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare restantieri la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare restantieri la intretinere

Buna ziua,

daca legea spune clar ca putem actiona in instanta restantierii dupa 3 luni de neplata a intretinerii, de ce vin unii cu idei precum notificare prealabila prin scrisoare recomandata, mediere, instiintare prin avocat (platit din banii asoc fara posibilitatea de a-i recupera)? Mai sunt alte dispozitii aplicabile restantierilor din asociatiile de proprietari decat prevederile din 230/2007 si 158/2007 ??
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 20:38, 10 Aprilie 2019
Cum este mai avantajos pt recuperarea datoriilor: o firma de recuperare creante sau un avocat care sa reprezinte asociatia??
Mai avantajos pentru firma de recuperari este sa apelati la ea.
Mai avantajos pentru avocat este sa apelati la el.
Mai avantajos pentru asociatie este sa nu apelati la primii doi decat dupa ce ati parcurs toate caile fara cheltuieli ori cu cheltuieli minime si nu reusiti sa recuperati debitele.
In acest sens va sugerez urmatorii pasi:
- aplicarea de penalizari conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv folosind procentul de penalizari hotarat in adunarea generala asa cum prevede legislatia.
- notificarea restantierului prin scrisorea cu confirmare de primire prin posta - costa doar 5 lei, suma ce o afisati pe lista de plata aferenta lunii in care ati facut cheltuiala in sarcina restantierului
- chemare restantierului la mediere cu un cost de doar 50 lei pentru formalitatile de convocare si eventual onorariul mediatorului daca se ajunge la adevarata mediere si intelegere.
- instituirea privilegiului imobiliar la OCPI - gratuit
- intocmirea dosarului si depunerea cererii de chemare in judecata de catre presedintele asociatiei - gratuit

Daca la primul termen stabilit de judecator, presedintele asociatiei nu se descurca, atunci sa angajeze avocat.

Sigur ca daca cei din conducerea asociatiei, din comitet in frunte cu presedintele, nu se descurca pot apela la specialisti (juristi) inainte de a actiona in judecata, cu sanse mai mari de reusita decat ar merge in instanta fara avocati si cu dosarul intocmit gresit.
Dumneavoastra va cunoasteti posibilitatile.
Multumesc pt raspuns=D> nu a functionat nimic amiabil pana acum, sunt restantieri vechi cu sume mari si vrem sa trecem la recuperare pe calea instantei. O sa incercam mai intai cum este mai ieftin. Credeti ca serviciul de relatii cu asoc de propr din primarie ne-ar putea indruma cum sa intocmim dosarul si care sunt pasii de urmat?
Nu. Serviciul asociatii de proprietari nu se ocupa de asemenea lucruri.
Dar daca aveti, ca asociatie, restante fata de furnizorii de utilitati, incercati sa apelati la acestia. Marii furnizori au juristii lor si acestia va pot indruma gratuit pentru a recupera restantele de la proprietari pentru ca asa isi pot si acesti furnizori recupera mai repede debitele de la asociatie.
Nu avem restante la furnizori pt ca se acopera din fondul de rulment, iar majoritatea locatarilor isi platesc la timp intretinerea.

Alte discuții în legătură

Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)