avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nedorita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nedorita

Buna ziua,

Prezentare caz pe scurt:
3 frati au mostenit un teren intr-o frumoasa statiune montana (HR), insa acesta se afla intr-o zona relativ accidentata pe care cu greu se poate construi ceva. Platesc de ani de zile impozite, sosesc somatii de plata anual, ba chiar penalizari de intarziere a platii, si ar dori sa scape de aceasta povara, persoanele fiind foarte in varsta si avand domiciliul la mare distanta.

Intrebare:
Care este cea mai simpla forma (in afara vanzarii) de a scapa de acest teren "nedorit" de catre mostenitori?
* Proprietarii ar accepta chiar solutia donarii sau abandonarii acestuia fara nicio pretentie.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
s0rYn, utilizator
Cod civil

Art. 562. - (1) ...
(2) Proprietarul ... poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge ... prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare.

Art. 889. - (1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.

Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară din 09.07.2014

Art. 211. - (1) În situaţia renunţării la drept a proprietarului tabular în conformitate cu art. 889 din Codul civil, în baza declaraţiei de renunţare dată în formă autentică notarială încheiată de un notar public în funcţie în România, se va dispune prin încheiere radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al renunţătorului, fără sistarea cărţii funciare, cu menţinerea notării renunţării la dreptul de proprietate, în condiţiile art. 562 alin. (2) din Codul civil.
(2) Ulterior, în baza hotărârii consiliului local, se va putea intabula dreptul de proprietate al unităţii administrativ-teritoriale, menţionându-se în cartea funciară regimul juridic al imobilului, respectiv domeniul privat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
romascanu, moderator
Stimate domnule Notar Joha, dumneavoastra ati auzit de societati vandute pe 1$? (de multe milioane) Vanzatorul poate vinde cu ce pret vrea. Cumparatorul decide daca vrea, ca doar el da banii. Zic sa ne mai gândim cand deschidem gura sau tastam..... Ca la noi in tara impunem anumite prostii prin lege nu demonstreaza decat prostia legislativa a noastra - si totusi s-au vandut societati cu valori imense pe nimic. Statul face ce mizerii vrea prin derogare de la lege iar "maruntisul" nu are decat sa respecte legea. Deci?! PS Stiu de grila de preturi, dar asta nu il impiedica pe vanzator sa vanda cu 1 leu. Ca poate dumneavoastra nu ati accepta in inscris asa ceva e doar o problema a dumneavoastra.
Preţul real este un preţ datorat (adevărat convenit) al imobilului vândut, pe care părţile nu l-au stabilit în mod fictiv, ci în scopul de a-l plăti în realitate.
în cazul în care preţul este fictiv (simulat), contractul de vânzare-cumpărare este anulabil (deoarece preţul a fost „stabilit fără intenţia de a fi plătit”).
Preţul trebuie să fie şi serios, adică să nu fie derizoriu (infim).
Preţul este derizoriu, atunci când este „într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare” (art. 1665 alin. 2 Noul Cod Civil).
Fiind o chestiune de fapt, seriozitatea preţului este lăsată la aprecierea instanţei de judecată.

Zic sa comentam pe legile care exista, respectiv pe Codul Civil!

romascanu a scris:

Cod civil

Art. 562. - (2) ...



Aceasta e varianta cea mai simplă.
Nu are rost să vă complicați cu prețuri serioase sau neserioase, ori cu donații.

Una e o declarație de renunțare - act unilateral și alta e o vânzare sau donație - acte bileterale în care sunt două sau mai multe părți a căror voință trebuie să ajungă la un acord.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
Patrick_, utilizator
Buna ziua,

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru solutiile propuse.

Varianta optima, corespunzatoare preferintelor si intentiilor mostenitorilor implicati in cazul curent, este:
declaratie de renuntare la dreptul de proprietate in favoarea unitatii administrativ teritoriale pe raza caruia se afla imobilul-teren - acte cu titlu gratuit.


As dori va rog cateva raspunsuri suplimentare:

1. Actiunea de renuntare prin declaratie trebuie initiata obligatoriu ca o actiune comuna a tuturor celor 3 mostenitori, sau se poate si individual de catre un singur mostenitor ce detine 1/3 din teren si care doreste a renunta separat si mai rapid la partea lui?

2. Care sunt pasii de urmat, doar punctati pe scurt, pentru a finaliza 100% renuntarea la mostenire si a atinge obiectivul principal: neplata anuala a impozitului pentru acest teren?
(ex: se completeaza cerere tip la notar..., se depune la cadastru..., se anunta primaria... etc.).

Alte discuții în legătură

Renuntare la cota parte din proprietate miroslavpodavka miroslavpodavka Am si eu o mare nelamurire . Pe scurt suntem doi propritari ai unui imobil dobandit prin mostenire in cote parti , eu 3/4 iar celalalt proprietar 1/4 . ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Marcos1976 Marcos1976 Buna ziua, Vanzatorul A, vinde cumparatorului B apartamentul Z. La intocmirea contractului de vanzare-cumparare, partile X si Y, in calitate de parinti ai ... (vezi toată discuția)
Intabulare ska8er ska8er Buna ziua, Sunt persoana fizica si doresc sa vand un teren neintabulat. Terenul se poate intabula direct pe cumparator? Cum as putea sa fac? (vezi toată discuția)