avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nedorita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nedorita

Buna ziua,

Prezentare caz pe scurt:
3 frati au mostenit un teren intr-o frumoasa statiune montana (HR), insa acesta se afla intr-o zona relativ accidentata pe care cu greu se poate construi ceva. Platesc de ani de zile impozite, sosesc somatii de plata anual, ba chiar penalizari de intarziere a platii, si ar dori sa scape de aceasta povara, persoanele fiind foarte in varsta si avand domiciliul la mare distanta.

Intrebare:
Care este cea mai simpla forma (in afara vanzarii) de a scapa de acest teren "nedorit" de catre mostenitori?
* Proprietarii ar accepta chiar solutia donarii sau abandonarii acestuia fara nicio pretentie.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
s0rYn, utilizator
Interpretând strict textul de lege invocat, proprietarul poate renunța prin declarație atutentică la dreptul său, adică fiecare proprietar în parte ar putea renunța separat la drept, indiferent de voința celorlalți coproprietari.

Totuși ar trebui să vorbiți cu un notar, deoarece s-ar putea ca acesta să aibă altă părere, în sensul că s-ar putea să fie de acord numai cu autentificarea unei declarații de renunțare comună a celor trei coproprietari, deoarece aceste declarații sunt destul de rare, iar notarii sunt mai suspicioși la autentificarea anumitor acte de dispoziție mai rar întâlnite. :)

Despre pașii de urmat, se poate spune că din punct de vedere juridic, aveți de urmat un singur pas: mergeți cu un extras CF la un notar, dați declarația de renunțare și notarul se va ocupa de înscrierea acesteia în CF, moment de la care nu mai sunteți proprietari.
Duceți o copie a declarației notariale și la finanțe pentru a vă radia de la impozit.
Puteti renunța numai Dvs. Prin declarație de renuntare la dreptul de proprietate. Nu este neaparat nevoie sa fie intabulat imobilul.
romascanu a scris:

Cod civil

Art. 562. - (1) ...
(2) Proprietarul ... poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge ... prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare.

Art. 889. - (1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.

Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară din 09.07.2014

Art. 211. - (1) În situaţia renunţării la drept a proprietarului tabular în conformitate cu art. 889 din Codul civil, în baza declaraţiei de renunţare dată în formă autentică notarială încheiată de un notar public în funcţie în România, se va dispune prin încheiere radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate al renunţătorului, fără sistarea cărţii funciare, cu menţinerea notării renunţării la dreptul de proprietate, în condiţiile art. 562 alin. (2) din Codul civil.
(2) Ulterior, în baza hotărârii consiliului local, se va putea intabula dreptul de proprietate al unităţii administrativ-teritoriale, menţionându-se în cartea funciară regimul juridic al imobilului, respectiv domeniul privat.


poate are sarcini proprietatea cu pricina

Daca terenul este intabulat se va scoate extras de CF unde daca exista sarcini sunt evidentiate. Daca terenul nu este intabulat eventualele sarcini adica impozite neplătite sunt evidentiate in fiscalul Proprietății si va fi plătit pana la momentul transferului de proprietate de cel care a înstrăinat imobilul sau cota parte din teren.
aci vb despre renuntareaa la drept:))

Alte discuții în legătură

Renuntare la cota parte din proprietate miroslavpodavka miroslavpodavka Am si eu o mare nelamurire . Pe scurt suntem doi propritari ai unui imobil dobandit prin mostenire in cote parti , eu 3/4 iar celalalt proprietar 1/4 . ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Marcos1976 Marcos1976 Buna ziua, Vanzatorul A, vinde cumparatorului B apartamentul Z. La intocmirea contractului de vanzare-cumparare, partile X si Y, in calitate de parinti ai ... (vezi toată discuția)
Intabulare ska8er ska8er Buna ziua, Sunt persoana fizica si doresc sa vand un teren neintabulat. Terenul se poate intabula direct pe cumparator? Cum as putea sa fac? (vezi toată discuția)