avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Sporul de vechime se calculeaza la salariul minim pe economie ? 975 lei x 24 % = salariul de baza sau in cei 975 de lei se include si sporul de vechime? Atunci cum ramane cu salariul minim pe economie? Se stipuleaza in vreun act normativ ca in salariul minim pe economie trebuie inclus sporul de vechime, astfel incat sa se ajunga la suma de 975 lei?
OUG 1/2010 la articolul 5 alin 3 precizeaza ca pentru functiile de conducere si cele de executie, in salariul de baza este inclus, in toate cazurile, sporul de vechime
cautati si pe net adresa nr. 425173/24.042014 emisa de ministerul de finante ca raspuns la solicitarea unui sindicat care solicita ca stabilirea salariului minim brut pe tara sa se faca fara a include sporul de vechime, discutia s-a purtat ca in urma emiterii hg 871/2013
sper ca este clar
OUG nr.1/2010 a fost respinsa prin Legea nr. nr.30 din 16 martie 2012 pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar .

Prin urmare, este un act care nu-si mai produce efecte.
oug 1/2010 a fost respinsa in 2012 deci nu mai produce efecte acum, dar la vremea aceea era valabila
dar pana atunci noi, cei din sistem am pus in aplicare ceea ce scria in oug
pana una alta intrebarea care se pune este daca in 975 intra sau nu sporul de vechime
in acest sens am comunicat acea adresa de la min finante in care se precizeaza ca sporul de vechime intra in salariul de baza minim brut pe economie, adica, in mod succesiv in 850 apoi in 900 apoi in 975 si in 1050 daca pana la 01.07.2015 nu se va trezi cineva din amortire sa faca alte precizari
cine lucreaza efectiv in sistemul bugetar - si vad ca aici pe sectiune posteaza si unii care nu sunt in acest sistem - stie care este nemultumirea sau nedumerirea celor care sunt salarizati dupa niste legi lasate de ani buni, de actualii si vechii guvernanti, in coada de peste, legat de includerea acestui spor in salariul de baza brut minim pe economie

Multumesc. Acelasi calcul l-am facut si eu, dar de la RU cand am fost sa sesizez acest lucru mi s-a spus ca nu este corect si ca sporul trebuie inclus in salariul minim pe economie. Care sa fie adevarul? De ce Legea 284/2010 se aplica doar in ceea ce priveste taieri/diminuarile de salariu si nu marirea acestora? Ce sanse sunt daca cineva actioneaza in justitie institutia?
@ moshulica

Pe Forum poate posta orice persoana fie ca lucreaza in sectorul privat sau bugetar.
Adresa indicata de dvs nu tine loc de act normativ.

@ jenicaprod
Legea 284/2010 , in vigoare, mentioneaza : Art. 12. - Salariul brut, solda lunara bruta cuprind salariul de baza, solda functiei de baza/salariul functiei de baza, sporurile, indemnizatiile, compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

Nimeni nu va poate spuen ce sanse aveti in cazul promovarii unui litigiu de munca in acest sens,.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar Jz61 Jz61 As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile ... (vezi toată discuția)
Salariu minim garantat pentru bugetari nasu999 nasu999 Buna ziua! De cand s-a tot balbait legislatia salarizarii, parerile sunt impartite si practica la fel. Va rog, lamuriti-ma exact cum se face? 1. ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza germi germi Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ? Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)