avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Sporul de vechime se calculeaza la salariul minim pe economie ? 975 lei x 24 % = salariul de baza sau in cei 975 de lei se include si sporul de vechime? Atunci cum ramane cu salariul minim pe economie? Se stipuleaza in vreun act normativ ca in salariul minim pe economie trebuie inclus sporul de vechime, astfel incat sa se ajunga la suma de 975 lei?
in adresa de la ministerul de finante se precizeaza ca in salariul de baza minim brut pe economie se include sporul de vechime
nu stiu ce ati inteles dv din ce am scris eu anterior, dar cei de la RU la institutia unde lucrati dvs au aplicat legea in sensul celor mentionate in adresa de la min finante
acum dupa atatia ani, multi se arata viteji in a interpreta legea 330/2010 de la care a inceput nebunia cu noul salariu de baza care include si sporul de vechime, dar in ianuarie 2010 nimeni nu dadea nicio indicatie, niciun raspuns pe tema respectiva
iar in ianuarie 2011 la aplicarea legii 284/2010 si 285/2010 a fost aceeasi nebunie ....
nici acum nimeni nu spune CLAR daca 975 cuprinde sau nu sporul de vechime in bugetari, toti o dau cotita
asa ca intreb si eu si astept doar un raspuns de genul Da sau NU fara alte explicatii: include sau nu, 975 si sporul de vechime ?
In rpimul rand, sectorul privat nu aplica nicio mentiune din adresa respectiva, probabil cei din sectorul bugetar, dar nici acestia in intregime - si stiu ce afirm cand spun ceva de sectorul bugetar, sunt institutii care aplica sporul de vechime la slaariul d e incadrare.

In al doilea rand, nu sunteti in masura sa spuneti cine si ce si cand sa posteze pe Forum.

Legea 330/2010 (???) nici nu exista .

Potrivit Legii 284/2010 : Salariul brut cuprinde salariul de baza, sporurile, indemnizatiile, compensatiile etc.
Salariul de baza nu poate fi sub salariul minim brut pe economie , conform art.2 din HG 1091/2014.

Coroborand cele doua texte de lege , reiese ca salariul minim brut pe economie nu cuprinde si sporul de vechime.

Eu nu vreau sa fac polemica pe subiecte neimportante, cine intra sau nu pe forum , ca nu asta este important
Este vb de legea 330/2009 dar cine a lucrat cu ea stie despre ce lege este vb
Dar daca nici un raspuns oficial de la min de finante nu este bun abordat de o federatie de sindicate, daca nici o oug data in aplicarea unei legi, data tot de guv acestei tarii, nu este buna, atunci noi, cei care lucram in sistemul bugetar, cui sa ne adresam pentru clarificarea unor aspecte legate de legislatia specifica?
Asa cum spuneam, dupa razboi multi viteji se arata, acum ca furtuna legii 330 sau 284 si 285 a trecut, multi se arata priceputi
pe acest forum se emit pareri, idei si nicidecum nu verdicte, care are sau nu are dreptate cand afirma ceva
aici pe forum ne spunem parerile si nedumeririle, postarile le-am facut civilizat si nu vad de ce este atata incrancenare din partea cuiva
Si totusi nedumerirea mea persista, chiar cu riscul de a fi catalogata proasta - care este raspunsul la intrebarea mea, a noastra, a multora de pe acest forum - intra sau nu, sporul de vechime in 975?
Adicas, raspunsul Min de finante il dau sau nu la gunoi?
Nu este nicio incrancenare din partea cuiva , cititi mai bine mesajele postate si veti observa ca raspunsurile date au o baza legala, inclusiv din orice domeniu de activitate - bugetar sau privat.

Unul care nu stie se duce la o lege care nu exista. Iar daca tot emitem pareri, idei sau sfaturi macar sa postam corect actele normative invocate.

Ce faceti dvs cu adresa aceea de la ministerul finantelor este optiunea dvs . Din practica intalnita pana in prezent, acea adresa nu prea are aplicabilitate.

O adresa nu poate modifica legea.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:
[

@ jenicaprod
"Legea 284/2010 , in vigoare, mentioneaza : Art. 12. - Salariul brut, solda lunara bruta cuprind salariul de baza, solda functiei de baza/salariul functiei de baza, sporurile, indemnizatiile, compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar".


Sunt de acord cu dvs. In decembrie 2010,(cred), in salariul brut au fost incluse toate veniturile aflate in plata la acea data:spor vechime, indemnizatie de conducere... si cu aplicabilitate de la 01.01.2011. Am dreptate? Salariul brut a fost stabilit odata, da?
Acum ce facem incepem sa taiem din nou de la saracii bugetari(ma refer aici la cei din administratia locala) care si asa au niste salarii de tot rasul. Dupa 30-35 de ani de munca sa ai minimum pe economie este strigator la cer.
Din art. 12 reiese clar din ce se compune salariul brut, nu face referire la salariul minim pe economie. Eu care am acum 975 de lei, in care este inclus sporul de vechime de 25% dupa 30 de ani de munca, voi avea acelasi salariu ca un nou angajat cu nici un an de vechime?










/

Alte discuții în legătură

Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar Jz61 Jz61 As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile ... (vezi toată discuția)
Salariu minim garantat pentru bugetari nasu999 nasu999 Buna ziua! De cand s-a tot balbait legislatia salarizarii, parerile sunt impartite si practica la fel. Va rog, lamuriti-ma exact cum se face? 1. ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza germi germi Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ? Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)