avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Sporul de vechime se calculeaza la salariul minim pe economie ? 975 lei x 24 % = salariul de baza sau in cei 975 de lei se include si sporul de vechime? Atunci cum ramane cu salariul minim pe economie? Se stipuleaza in vreun act normativ ca in salariul minim pe economie trebuie inclus sporul de vechime, astfel incat sa se ajunga la suma de 975 lei?
Uitati aici aceasta adresa
[ link extern ]
Am citit, zic eu, cu mare atentie, fiind interesat de acest lucru, dar tot nu m-a lamurit nimeni: 975+25% sau 975- 25%. Asta este nelamurirea mea, pt. ca 975 lei + cei 25% spor vechime =1144, dar daca incluzi in cei 975 lei si sporul de vechime de 25%, asta nu inseamna ca salariul se diminueaza cu 25 % Atunci ar veni cam asa: 780 lei +25% = 975 lei.Este adevarat?Care este calculul corect pana la urma?
Sunt exprimate doua opinii :
1. salariul se calculeaza 975 + 25% x 975 = 1144 lei

sau

2. sporul de vechime este inclus in salariul de 975 lei.

Opinia mea este ca prima varianta este corecta , avand in vedere ca art.12 din Legea nr. 284/2010 mentioneaza ca, salariul brut, solda lunara bruta cuprind salariul de baza, solda functiei de baza/salariul functiei de baza, sporurile, indemnizatiile, compensatiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

Astfel , salariul brut = salariul de baza + sporurile

Potrivit art.2 din HG nr. 1091/2014, pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Asadar, salariul de baza va fi cel putin egal cu salariul minim brut pe economie.

Raportat la art.12 din Legea nr.284/2010 ar reiesi ca salariul brut va fi egal cu cel putin salariul minim brut pe economie + sporurile (in situatia in care salariul de baza = salariul minim brut pe economie).
Va multumesc. Prima varianta consider si eu ca este cea corecta, dar ce folos ca nimeni nu o ia in calcul. Inca o data , va multumesc.
Nu stiu in ce masura ar ajuta o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar Jz61 Jz61 As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile ... (vezi toată discuția)
Salariu minim garantat pentru bugetari nasu999 nasu999 Buna ziua! De cand s-a tot balbait legislatia salarizarii, parerile sunt impartite si practica la fel. Va rog, lamuriti-ma exact cum se face? 1. ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza germi germi Lucrez in sistemul bugetar si am salariul de incadrare pe studii superioare de 900 ,cu sporul de vechime de 15% inclus . Este corect ? Ocolega care s-a ... (vezi toată discuția)