avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ...  Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

 Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea partilor

Ministerul Public a dat publicității vineri, 13 martie 2015, concluziile procurorului general al României în cauza nr. 533/1/2015 a ÎCCJ având ca obiect rezolvarea de principiu a chestiunii de drept vizând interpretarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator în sensul că medierea este o cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea prevăzută în art. 159 din Codul penal, acordul de mediere, pentru a produce efecte juridice, nefiind limitat în timp de momentul citirii actului de sesizare a instanţei.

[ link extern ]
Si a avut ca efect incetarea procesului penal? Despre ce infractiuni este vorba?
Furt calificat. Trebuie menționat însă că și acordul de mediere trebuie încheiat cu toate persoanele vătămate, dacă sunt mai multe, pentru a avea loc încetarea procesului penal. Însă, chiar dacă nu se încheie acord cu toate părțile vătămate, ci doar cu unele dintre ele, plata despăgubirilor față fie și de una dintre ele sau de unele, contează, în sensul reținerii unor circumstanțe atenuante și, desigur, poate fi obținută o pedeapsă mai mică.
Era firesc ca si acordul de mediere la fel ca impacarea sa produca efecte in personam, numai cu privire la suspectul sau inculpatul cu care s-a impacat persoana vatamata.
De altfel, in NCP s-a renuntat la reglementarea principiului indivizibilitatii pasive si in cazul retragerii plangerii prealabile.
In ce faza era procesul penal, fond sau apel? Era interesanta o decizie a unei CA.
cand aflam un raspuns sigur si cert?
patrascu razvan a scris:


In ce faza era procesul penal, fond sau apel? Era interesanta o decizie a unei CA.


Fond



cand aflam un raspuns sigur si cert?

@mezgageza, vom anunța și răspunsul oficial al ICCJ, la momentul la care va exista.
Însă nu există, din punctul meu de vedere , nicio îndoailă asupra posibilității încetării procesului penal, odată ce va fi prezentat un acord de mediere ulterior sesizării instanței.
Un răspuns contrar concluziilor prezentate mai sus, ar arunca în derizoriu prevederile legii medierii cu privire la medierea penală, dar și dispoziții din Codul penal cu referire la medierea penală.

Alte discuții în legătură

Medierea incheie urmarirea penala? viliezwarez viliezwarez Buna ziua problema este astfel: Cineva a depus o plangere penala impotriva mea pt inselaciune pt un prejudiciu de 13500 euro si doresc sa stiu daca ma inteleg ... (vezi toată discuția)
Citirea actului de sesizare in lipsa picika80 picika80 au citit actul de sesizare in lipsa mea DAR au amanat cauza si au emis mandat de aducere pe numele meu,nu au acordat termen pt angajare avocat.....pot sa cer ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere in penal dupa citirea actului de sesizare Bencipici Bencipici De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea ... (vezi toată discuția)