avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ...  Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

 Medierea, cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea partilor

Ministerul Public a dat publicității vineri, 13 martie 2015, concluziile procurorului general al României în cauza nr. 533/1/2015 a ÎCCJ având ca obiect rezolvarea de principiu a chestiunii de drept vizând interpretarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator în sensul că medierea este o cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea prevăzută în art. 159 din Codul penal, acordul de mediere, pentru a produce efecte juridice, nefiind limitat în timp de momentul citirii actului de sesizare a instanţei.

[ link extern ]
inca nu stim nimic cert? cand e termenul la ICCJ?
În sedinta din data de 17 aprilie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea în principiu a următoarelor chestiuni de drept: „1. dacă dispoziţiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se interpretează în sensul că medierea este o cauză sui-generis de înlăturare a răspunderii penale sau este o modalitate a împăcării ca şi cauză de înlăturare a răspunderii penale reglementată de dispoziţiile art. 159 din Codul penal; 2. dacă medierea poate interveni numai până la citirea actului de sesizare potrivit dispoziţiilor art. 159 alin. 3 din Codul penal sau poate interveni în tot cursul procesului penal” şi a stabilit că:
1. în aplicarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, încheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare;
2. încheierea unui acord de mediere în condiţiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedură penală.
=D> :D
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
O dezlegare corecra. Sper ca acum sa nu mai existe controverse, iar cei implicați în procesul penal sa uzeze de instituția acordului de mediere.
inteleg totul,dar din curiozitate intreb ce inseamna sui-generis? si cand apare hotararea in monitorul oficial?
si este definitiva avand in vedere ca este o hotarare prealabila pentru dezlegarea în principiu
Inseamna o cauza aparte, distincta de impacare.
Dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alte discuții în legătură

Citirea actului de sesizare in lipsa picika80 picika80 au citit actul de sesizare in lipsa mea DAR au amanat cauza si au emis mandat de aducere pe numele meu,nu au acordat termen pt angajare avocat.....pot sa cer ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere in penal dupa citirea actului de sesizare Bencipici Bencipici De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)