avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se mai poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se mai poate face?

V-as ruga sa studiati urmatoarea situatie si sa va spuneti parerea in legatura cu ce se mai poate face…

Y(tatal domnului X), cumpara in anul 1940(motivele par a fi o interdictie, fiind cadru militar) un imobil pe numele sorei Z. Mostenitorii lui Z recunosc aceasta tranzactie care s-a facut cu banii fratelui.
In 1997, mostenitorii lui Z fac cerere de retrocedare a imobilului, dar il imputernicesc prin procura pe Domnul X sa se ocupe integral de toate demersurile, cu promisiunea verbala ca rezultatul acestei retrocedari ii va apartine.
Toate demersurile au fost facute de X in baza unor procuri succesive.
Demersurile au constat in procese cu primaria, cu cei care cumparasera cu L112, cu chiriasii, apoi expertize, evaluari, memorii, un volum imens de munca…
Si toate acestea pana in 2008, adica timp de 11 ani.
La sfarsitul lui 2008, ANRP, emite hotararea de despagubire(imobilul neputand fi retrocedat in natura), si valoarea ei.
In primavara 2009, Domnul X decedeaza, fara a fi incasat vreo despagubire.
Intrebare: mostenitorii Domnului X se pot indrepta cu pretentii de respectare a promisiunii verbale de catre mostenitorii lui Z, intrucat tatal lor a muncit timp de 11 ani, pentru redobandirea acestui imobil?
In ce fel, exista vreun temei juridic?
Exista toate dovezile materiale si martori care atesta aceste demersuri pentru retrocedare.
Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit si mai ales de a-mi raspunde.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
doina_manuela, utilizator
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 21:51, 22 Iunie 2009
Sistemul de despagubire il cunosc, problema pe care am ridicat-o este de cu totul alta natura!
Intrebam d-nii avocati daca mostenitorii pot deschide vreo actiune juridica pentru ca munca domnului X, timp de 11 ani sa fie recunoscuta...Daca aceste despagubiri erau incasate inainte de decesul lui X, aceasta suma(sau o parte din ea) ar fi intrat in masa succesorala! Din pacate decesul s-a produs inainte de incasarea despagubirilor....
Eu nu vad sa se poata face altceva decat o recuperare de cheltuieli! Si aceea partiala, in functie de contractele de mandat, probabil insa numai pe ultimii 3 ani!

Riscul si l-a asumat tatal mostenitorilor cand nu a incheiat o conventie concreta, studiata, cu Z sau mostenitorii sai...
Putea cere remuneratie pentru timpul sau, putea cere parte din despagubiri etc.
Putea sa le obtina chiar pe toate, in functie de cat de bine facea contractul de mandat si cat de mult durau lucrurile, cum evoluau ele in practica...

Cert e ca acestea sunt efectele de a nu incheia acte juridice reale si la timp... Caci tatalui lui Z i-a convenit o perioada sa nu aiba dobandit imobilul pe numele sau... apoi insa, X a vrut despagubirile ca si cum ar fi fost pe numele sau... fara sa incheie vreun act care sa-i apere interesele!
E un fel de... si pacatos, si cu sufletul in rai!
Sincer, din pacate, sanse prea mari nu vad.
Urata situatie, intradevar. Oricum merita sa incerci fie si solutii disperate. Daca reusesti sa demonstrezi ca a existat o intelegere intre Z si X ai putea avea sanse. Mergi pe premisa ca mandatul nu se presupune a fi gratuit decat daca este expres stipulat in cuprinsul lui, te ajuta si 1199 si 1203 c. civ. care se refera la prezumtiile pe care le-ar putea trage dintr-un fapt cunoscut cu privire la un fapt necunoscut. Administreaza interogatoriul, poate smulgi o marturisire...Oricum legea iti permite orice mijloc de proba pentru demonstrarea unei conventii, chiar daca acea conventie nu este in forma in scrisa...Situatia este disperata, dar m,erita incercat..In cel mai rau caz ramai doar cu cheltuielile pe care le poti demosntra..
Multumesc tuturor pentru raspunsuri...
Din pacate valoarea cheltuielilor demonstrabile(mai noi de 3 ani) este nesemnificativa!
Incercarea unei "'solutii disperate"(multumesc vento!)este o sugestie pretioasa, si la propriu si la figurat. Taxele judiciare sunt suficient de mari, pentru a te face sa te gandesti de doua ori daca esti sigur ca procesul se va termina in favoarea ta....:(
Si asa cum spune avlil, aceasta situatie sa fie un exemplu negativ, cum sa NU faci o astfel de actiune.., fara a avea acte juridice reale si la timp!#-o#-o#-o
Daca face ata cat fata, e decizia dv.! :D

E regretabil efortul parintelui in zadar, insa...
NU au faut nicio promisiune de cumparare? Niciuo vanzare de drepturi??

Alte discuții în legătură

Despre procurile notariale cielodellasera cielodellasera Buna seara. As dori sa aflu si eu o opinie avizata legata de o procura notariala. Am ajuns in urma cu cateva zile in posesia unei procuri ... (vezi toată discuția)
Retrocedare anrp raoul26 raoul26 Buna ziua, Am o rugaminte va rog, in privinta unui dosar de retrocedare teren. Bunicul meu, unul din cei 5 succesori pentru respectivul teren, a obtinut in ... (vezi toată discuția)
Retrocedare imobil nationalizat ( pe legea 10) manud manud Ce date are trebui sa contina un formular de renuntare a unui mostenitor in cazul retrocedarii unui imobil nationalizat? (vezi toată discuția)