avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca retroactiv...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca retroactiv...

Buna ziua, lucrez de aproape 2 ani la o firma,in domeniul vanzarilor.Atunci cand m-am angajat eu era perioada in care s-au scos cartile de munca si se lucra numai cu contracte (mentionez ca m-am angajat undeva in vara anului 2007), apoi cartile de munca s-au reintrodus iar eu am intrebat daca imi vor face si mie carte de munca si mi-au spus ca ei nu imi fac carte de munca retroactiv. Spuneti-mi va rog este bine? Multe persoane mi-au spus ca ar fi trebuit sa imi faca,dar mai bine intreb la dvs caci cunoasteti mai bine ca sa stiu cum procedez.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 14 Iulie 2010
Un carnet de munca, in mod normal se achizitioneaza si completeaza in primele 30 de zile de la semnarea contractului individual de munca daca angajatul da declaratie pe propria raspundere ca nu are carnet de munca. Este adevarat ca au existat perioade in care nu s-au gasit exemplare de carnete de munca. Totusi acestea pot fi achizitionate si completate chiar si dupa incetarea contractului de munca. Se poate, de asemenea, si sa se elibereze o adeverinta de vechime , astfel ca urmatorul angajator sa faca inscrisurile aferente perioadei anterioare.
Angajatorul nu are dreptul de a refuza achizitionarea si completarea carnetului de munca, este o obligatie legala a sa.
Puteti sesiza Inspectia Muncii cu privire la acest lucru.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
Nu e normal.Datele privind activitatea depusa pe baza unui contract de munca se inscriu in carnetul de munca, asa cum acestea rezulta din contract sau din actele originale eliberate de unitati pe baza actelor pe care le detin.
Buna ziua
v-as ruga sa ma ajutati si pe mine intr-o promblema
un angajat doreste sa-i compeltez in carnetul de munca o perioada din anii '70-74
pe care a lucrat-o intro intepridere si nu este trecuta in carnetul de munca.
in baza carui act fac eu acest lucru? el mi-a adus o adeverinta de la respectivul loc de munca in care este trecuta perioada lucrata si salariile. dar mie mi se pare foarte vaga si practic nu stiu ce sa-i colpetez in spatiile din carnetul de munca

va multumesc mult
Mergeti cu adeverinta si carnetul de munca la ITM sa verifice daca adeverinta este valabila si o sa va spuna si cum se inregistreaza in carnetul de munca.
tudorvaleriu a scris:

Mergeti cu adeverinta si carnetul de munca la ITM sa verifice daca adeverinta este valabila si o sa va spuna si cum se inregistreaza in carnetul de munca.

1. ITM-ul nu are cum sa stabileasca veridicitatea acelei adeverinte , ci doar poate emite o parere daca se poate inregistra sau nu in carnetul de munca in functe de elementele continute in adeverinta .

2. Adeverinta se inregistreaza ca si adeverintele emise in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Avem o persoana care a fost angajata pana in luna iunie in cadrul societatii noastre, dar cartea de munca a tinut-o aks. ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la timp Mlucian Mlucian am lucrat in 2008-2010 la o firma,nu conteaza numele cu jumatate de norma si am semnat un contract de munca dar nu m-am uitat ca nu e inegistrat la itm,acum se ... (vezi toată discuția)
Iar probleme cu carnetul de munca buna ziua firma la care lucrez refuza sa imi faca carnet de munca desi sunt angajat de peste 1 an cu contract individual de munca pe 5 ore pe zi. motivul este ... (vezi toată discuția)