avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Este posibil ca apartamente cu aceeasi suprafata, pe aceeasi scara de bloc, de pe acelasi nivel, sa aiba cote indivize diferite? Se motiveaza ca unul din locatari a luat uscatoria pe care a transformat-o si ca acesta este motivul ca celorlalti locatari sa li se diminueze cota indiviza. Stiu ca una este suprafata utila si alta este suprafata comuna.
Eu zic ca va complicati inutil.
Tot ce spune @elga50 este perfect, numai daca acel spatiu a fost instrainat, dar acesta nu poate fi instrainat ci inchiriat sau concesionat (parca este altceva, nu?) - deci proprietarii au CPI pe acel spatiu.
Doar daca acel spatiu beneficiaza de caldura in sistem centralizat se poate modifica SU a apartamentului respectiv, insa acea CPI va fi folosita doar la repartizarea costurilor cu incalzirea, dar nu cred ca este cazul...

Daca vreti sa va distrati, mergeti si modificati-va CPI la toti proprietarii si o sa vedeti ca nu este posibil - in situatia descrisa de autorul topicului.
Eu imi sustin punctul de vedere in sensul ca acea uscatorie pe care proprietarul o foloseste ca bucatarie scade de fapt suprafata comuna a proprietarilor ....
.... si ca la impartirea diferitelor cheltuieli ea trebuie sa conteze ca apartinand proprietarului respectiv pentru ca se foloseste exclusiv de acest spatiu.

Nu i se inscrie in niciun act de proprietate acest spatiu, dar asa cum noi ajustam cota-parte indiviza in asociatiile noastre fata de actele de proprietate, tot asa trebuie ajustate si in acest caz, intrucat el a inclus acest spatiu in locuinta sa.
Si asta in ideea ca nu plateste chirie.
Daca ar plati chirie, aceasta suma ar suplini cheltuielile repartizate pe suprafata si n-ar mai fi necesara aceasta recalculare a cotei-parti indivize.
Multe dintre asociatii au devenit feude ale unora, Legea 230/2007 si HG 1588/2007, sunt interpretate in fel si chip.Durerea mare este ca in comitetul executiv sunt alesi oameni ca sa iese la numar, deseori si presedintele asa ca cel care taie si spanzura ramane tot administratorul. Cand am abordat administratorul in temeiul legilor imediat a batut in retragere motivand ca este un personaj mic ca cei cu deciderea nu-si fac treaba. Consider ca daca s-ar respecta articolul 55 din Legea 230/2007 am avea mult mai putine abateri, periodic ar trebui chemati si informati cu noutatile in domeniu.
Dv. ce doriti de la administrator? Ce va nemultumeste?
Gheorghe-Traian a scris:

Multe dintre asociatii au devenit feude ale unora, Legea 230/2007 si HG 1588/2007, sunt interpretate in fel si chip.Durerea mare este ca in comitetul executiv sunt alesi oameni ca sa iese la numar, deseori si presedintele asa ca cel care taie si spanzura ramane tot administratorul.

Pai vedeti , dvs. asa..., dvs. pe invers...
La AG proprietarii nu se prezinta (am mai spus, la noi, pe 21.03. 2015 - prima convocare, s-au prezentat doar 11 proprietari din 500, dintre care prezenti au fost presedintele, administratorul si presedinta com. cenzori); pe 28.03.2015 - sambata avem "reconvocata" si in mod legal, vom "taia si spanzura" indiferenta cati proprietari vor participa.
Personal, m-am saturat sa tot aud plangaciosi ca dvs. care, periodic arunca cu noroi in munca si activitatea celor cativa oameni care, desi alesi de catre cei prezenti sunt blamati in fel si chip.
Nici nu as vrea sa va spun cate nu am patit si cate nu se vorbeste despre mine si familia mea. Daca mi-am cumparat un televizor - iata, vezi si-a luat TV, aaa, smart... Noroc ca din motive obiective nu mi-am achizitionat auto, ca stiti dvs.....

Se vede ca sunteti mai "nou" pe forum. Daca la dvs. se intampla astfel de lucruri, se intampla pentru ca nu va implicati si lasati un nene sa va "taie si sa va spanzure". Daca asta vreti - no problems.

Noi am incercat sa va dam cateva solutii, dvs. incercati sa alegeti cam ce vi se va potrivi.
Da, se pare ca solutia propusa de @elga50 este bunicica, insa nu este legala 100% in sensul ca daca vreti sa faceti acest lucru, trebuie sa strangeti toate documentele de vanzare-cumparare si sa modificati CPI a fiecaruia - prin micsorare si marire la cel care a luat spatiul respectiv.
Acum depinde cum s-a procedat la predarea spatiului. noi am incercat cateva solutii, insa oun sfat mai avizat il puteti lua de la un notar public.

Va doresc mult succes si mai schimbati-va atitudinea fata de administratori. Eu sunt administrator si chiar nu as vrea sa fiu implicat in imbarligaturi dintr-astea, dintre proprietari.

Alte discuții în legătură

Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)