avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil si plata indemnizatiei de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil si plata indemnizatiei de crestere a copilului

Buna ziua,
Am absolvit facultatea pe 30.07.2014 ,dupa care m-am inscris la master dar m-am retras deoarece am intrat la cu taxa.
M-am angajat pe 13.10.2014 apoi am ramas insarcinata si ar urma sa nasc pe 07.08.2015
Avand in vedere ca in componenta celor 12 luni premergatoare sarcinii intra o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor(concluzia pe care am tras-o conform OUG 111/2010 ) ar insemna de pe 01.08.2014 pana pe 30.09.2014 iar din luna octombrie am lucrat mai mult de 15 zile( efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din aceea luna) beneficiez de concediu de crestere a copilului si de plata indemnizatiei?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 7 Aprilie 2015
irinacrc a scris:

Din punctul dumneavoastra de vedere exista vreo solutionare a acestui caz? ....

Reiterez :
Exista si o astfel de posibilitate, insa este supusa aplicarii unor sactiuni contraventionale in cazul unor controale ale institutiilor abilitate.
Altfel spus, se poate incheia retroactiv un c.i.m. sau un contract de prestari servicii.
Sa spunem ca reusesc sa inchei un cim pentru luna septembrie 2014.Exista posibilitatea ca in urma controalelor sa imi fie retrasa indemnizatia de crestere a copilului si sa fiu nevoita sa ma intorc la servici? Si sanctiunea contraventionala mi-ar fi aplicata si mie si firmei cu care as incheia cim?
Va multumesc mult.
1. Sanctiunea va fi acordata angajatorului care nu a inregistrat contractul individual de munca (CIM) in Revisal in termenul legal.

2. Dvs. nu veti fi sanctionata in nici un fel, veti primi indemnizatia pentru CCC.
Stiti cumva la cat se poate ridica aceasta sanctiune pentru angajator?
Va multumesc mult pentru sfaturile oferite.
Art. 9 din HG nr.500/2011:
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
....
c) necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4;
.....
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
b) cele prevazute la lit. b)—c), cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei;
....
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(4) Contravenientul poate achita in cel mult 48 de ore jumatate din minimul amenzii contraventionale prevazute la alin. (2) lit. b)—e).

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu crestere copil? hoteaflorina hoteaflorina buna , imi lipseste o luna din cele 12 luni pentru a beneficia de maternitate ( ianuarie ) . vreau sa stiu daca se poate platii retroactiv luna respectiva si ... (vezi toată discuția)
Contract de munca maya0102 maya0102 Buna ziua. Din nou apelez la amabilitatea dvs de a ma ajuta cu o nelamurire. Intrebarea mea este: pot incheia un contract de munca din urma cu 3 luni? Momentan ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)