avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil si plata indemnizatiei de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil si plata indemnizatiei de crestere a copilului

Buna ziua,
Am absolvit facultatea pe 30.07.2014 ,dupa care m-am inscris la master dar m-am retras deoarece am intrat la cu taxa.
M-am angajat pe 13.10.2014 apoi am ramas insarcinata si ar urma sa nasc pe 07.08.2015
Avand in vedere ca in componenta celor 12 luni premergatoare sarcinii intra o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor(concluzia pe care am tras-o conform OUG 111/2010 ) ar insemna de pe 01.08.2014 pana pe 30.09.2014 iar din luna octombrie am lucrat mai mult de 15 zile( efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din aceea luna) beneficiez de concediu de crestere a copilului si de plata indemnizatiei?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 7 Aprilie 2015
Din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor:

Art. 3
(1) Registrul se intocmeste in forma electronica.

(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:

a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal — CNP, cetatenia si tara de provenienta — Uniunea Europeana — UE, non-UE, Spatiul Economic European — SEE;

b) data angajarii;
...

Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2), si transmiterea registrului se fac dupa cum urmeaza:

a) la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...

Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei;
...

Atentie insa ca pentru o astfel de sanctiune, angajatorul nu poate achita jumatate din cuantumul amenzii

Art.9 alin.4 din HG 500/2011 : Contravenientul poate achita in cel mult 48 de ore jumatate din minimul amenzii contraventionale prevazute la alin. (2) lit. b)—e).
Buna ziua,
Exista posibilitatea ca dupa concediul de maternitate sa pot lua concediu medical pentru cresterea copilului avand in vedere ca nu beneficiez de concediu de crestere a copilului?
Va multumesc.
1. Daca este cazul puteti lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
...

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu crestere copil? hoteaflorina hoteaflorina buna , imi lipseste o luna din cele 12 luni pentru a beneficia de maternitate ( ianuarie ) . vreau sa stiu daca se poate platii retroactiv luna respectiva si ... (vezi toată discuția)
Contract de munca maya0102 maya0102 Buna ziua. Din nou apelez la amabilitatea dvs de a ma ajuta cu o nelamurire. Intrebarea mea este: pot incheia un contract de munca din urma cu 3 luni? Momentan ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)