avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum pot justifica legal plusul de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum pot justifica legal plusul de casa

Buna ziua!
As dori sa stiu si eu daca exista vreo posibilitate legala sa justific plusul de casa (rezultat din restul pe care clientii nu il iau). Avand in vedere nebunia creata in prezent de organele de control si faptul ca multor societati li s-au suspendat activitatea pentru diferente mici gasite in casa de marcat.
O parte importanta din vanzarea zilnica este data de podusele care tb cantarite (mezeluri, legume-fructe, congelate de pui, de porc, etc.). Oricum ai face suma de plata rezultata este cu cativa banuti in coada. Marea majoritate a clientilor bineinteles ca nu isi iau restul reprezentat de acei cativa banuti. Iar o evidenta clara a banutilor ramasi e greu de tinut, mai ales daca este aglomerat.
Nu exista nici o lege de partea comerciantilor in acest sens? Mi se pare aberant sa te trezesti cu activitatea suspendata pentru 12 lei plus de casa (stiu caz de societate inchisa pt o luna pt 12 lei plus).

Multumesc frumos!
Pa si cum spunea ponta ? Sa se faca dur dar cu bun simt si in limita decentei !
Adica sa iti rupa mana da nu dintr-o data ci sa te chinuie.
Sursele nu sunt din mass media ci de la nivelul lor !
Problema mruntisului care produce plus de casa este rezolvata in unele tari foarte inteligent si simplu. De exemplu in Norvegia totalul unui bon fiscal este rotunjit automat la intreg conform regulii pe care o stim din scoala primara : se renunta la zecimalele pana la 0,50 inclusiv si se adauga o unitate pentru zecimale intre 0,50 si 0,99. Pentru un comerciant, statistic, intr-o zi nu poate avea pierdere nici castig iar pentru un client poate fi o pierdere de max 0,50 pe un bon fiscal dar dupa cateva cumparaturi se v-a anula si pentru el pierderea.
Se castiga prin asta si o diminuare masiva a masei monetare in metal, nu mai e nevoie de tone de moneda care oricum nu se prea foloseste ca rest , dupa cum si sustin multi forumisti si in plus se elimina situatia penibila pentru client sa astepte un maruntis iar pentru vanzator sa nu-l aibe chiar daca ar vrea sa-l dea.
Poate stie cineva cui sa adresam aceasta propunere , mi se pare o solutie inteligenta.
ludo a scris:

Problema mruntisului care produce plus de casa este rezolvata in unele tari foarte inteligent si simplu. De exemplu in Norvegia totalul unui bon fiscal este rotunjit automat la intreg conform regulii pe care o stim din scoala primara : se renunta la zecimalele pana la 0,50 inclusiv si se adauga o unitate pentru zecimale intre 0,50 si 0,99. Pentru un comerciant, statistic, intr-o zi nu poate avea pierdere nici castig iar pentru un client poate fi o pierdere de max 0,50 pe un bon fiscal dar dupa cateva cumparaturi se v-a anula si pentru el pierderea.
Se castiga prin asta si o diminuare masiva a masei monetare in metal, nu mai e nevoie de tone de moneda care oricum nu se prea foloseste ca rest , dupa cum si sustin multi forumisti si in plus se elimina situatia penibila pentru client sa astepte un maruntis iar pentru vanzator sa nu-l aibe chiar daca ar vrea sa-l dea.
Poate stie cineva cui sa adresam aceasta propunere , mi se pare o solutie inteligenta.

Da, cred ca Italia a rezolvat si mai bine: eu cat am stat o saptamana acolo nu am primit bon fiscal decat pentru aproximativ 10 % din cumparaturi (o carte de la Vatican, o masa la restaurant si medicamente de la farmacie). Si nu se mai vaita nimeni si n-o duc nici mai rau decat noi. Problema nu e la casele de marcat, e la miliardele de euro care pleaca din tara prin companii gen eon, lukoil etc. E o falsa problema pentru a distrage, a mia oara, atentia populatiei de la problemele reale ale tarii.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L., Contabil
Nu e bine ales exemplul. La ce preturi sunt in Novegia, chiar ar fi stupid sa se incurce cu zecimale. Cat costa acolo o paine?
oamenii nu-si cunosc nici drepturile. Nu te poate forta nimeni sa-ti scoti banii de pe unde ii ai fara mandat de perchezitie corporala emis pe numele persoanei respective. Deci daca ospatarul/barmanul nu vrea sa scoata banii sau spune ca nu are, n-are ce-i face nimeni.

Excelent punctat, orieda!
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
horatiusasu, utilizator

Alte discuții în legătură

Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Adaptare casa de marcat la bacsis angelica36 angelica36 Buna ziua Am si eu o intrebare referitor la \\"BACSIS\\" daca este obligatorie acea tasta pe casa de marcat mentionez ca detin un magazin cu haine nu luam ... (vezi toată discuția)
Rulaj casa marcat smndraghici smndraghici Buna ziua, Incasez prin casa de marcat si la sfarsitul zilei scot Z, dupa care predau banii catre casieria centrala pe baza de monetar si DP. Acum mi s-a ... (vezi toată discuția)