ludo a scris:
Problema mruntisului care produce plus de casa este rezolvata in unele tari foarte inteligent si simplu. De exemplu in Norvegia totalul unui bon fiscal este rotunjit automat la intreg conform regulii pe care o stim din scoala primara : se renunta la zecimalele pana la 0,50 inclusiv si se adauga o unitate pentru zecimale intre 0,50 si 0,99. Pentru un comerciant, statistic, intr-o zi nu poate avea pierdere nici castig iar pentru un client poate fi o pierdere de max 0,50 pe un bon fiscal dar dupa cateva cumparaturi se v-a anula si pentru el pierderea.
Se castiga prin asta si o diminuare masiva a masei monetare in metal, nu mai e nevoie de tone de moneda care oricum nu se prea foloseste ca rest , dupa cum si sustin multi forumisti si in plus se elimina situatia penibila pentru client sa astepte un maruntis iar pentru vanzator sa nu-l aibe chiar daca ar vrea sa-l dea.
Poate stie cineva cui sa adresam aceasta propunere , mi se pare o solutie inteligenta.
Da, cred ca Italia a rezolvat si mai bine: eu cat am stat o saptamana acolo nu am primit bon fiscal decat pentru aproximativ 10 % din cumparaturi (o carte de la Vatican, o masa la restaurant si medicamente de la farmacie). Si nu se mai vaita nimeni si n-o duc nici mai rau decat noi. Problema nu e la casele de marcat, e la miliardele de euro care pleaca din tara prin companii gen eon, lukoil etc. E o falsa problema pentru a distrage, a mia oara, atentia populatiei de la problemele reale ale tarii.