avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren cu chitanta de mana

Buna ziua.In anul 2003 o cunostinta de a mea a cumparat de la o batrana jumatate din gradina acesteia.Neavand nici un act de proprietate pe terenul respectiv (si ea detinea tot o chitanta de mana) au incheiat doar o chitanta de mana prin care batrana respectiva se angaja sa faca si actul de proprietate cat mai curand pentru intocmirea actelor de vanzare-cumparare cat mai curand.Anii au trecut, batrana nu si-a respectat promisiunea, decedand in anul 2014.Din cei 2 copii ai ei, mai traieste doar baiatul, care nu recunoaste cedarea terenului respectiv, revendicandu-l.Are vreo sansa cunostinta mea sa-si pastreze terenul respectiv, in conditiile in care si-a ridicat acolo o casuta(fara forme legale) , a tras apa, si chiar a platit impozit la primarie pe terenul respectiv in ultimii 12 ani ?
Cel mai recent răspuns: ContSters344024 , utilizator 13:42, 5 Aprilie 2015
Mai trebuie studiata ,,buna credinta,, daca posesia a fost ,,publica,,, iar asta cu impozit platit 12 ani e cam doar la nivel de vorba, in ce baza a inscris terenul la primarie la finante/Reg. agricol? iar plata pe numele cui s-a facut?
La aceea ma refeream ca e la "limita" prescriptiei. Cred ca "detectivGabriel" a pus punctul pe i foarte corect. Mai e de studiat situatia...
AlbertoTurbo a scris:

Deja se poate aplica uzucapiunea mica , cea de 10 ani


Nu e chiar așa.
Pentru a se aplica uzucapiune de 10 ani posesia trebuie să fie începută după intrarea în vigoare a noului Cod civil, adică octombrie 2011.

În cauză se poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract autentic de v-c în baza chitanței de mână.
Nu e un proces ușor dacă moștenitorii se opun, dar dacă apelați la un avocat specializat se poate.
Patrick_ a scris:

AlbertoTurbo a scris:

Deja se poate aplica uzucapiunea mica , cea de 10 ani


Nu e chiar așa.
Pentru a se aplica uzucapiune de 10 ani posesia trebuie să fie începută după intrarea în vigoare a noului Cod civil, adică octombrie 2011.




nici pe noul si nici pe vechiul cod uzucapinea mica mica nu merge

iar hot care sa tina loc de act nu-i prescris dreptul doar daca petentul cumparator are posesia

altfel :console:

nu am mentionat alte doua aspecte:
1. chitanta de mana nu constituie just titlu pentru uzucapinea scurta
2. puteti incerca/exercita o actiune in uzucapine prin jonctiunea posesiilor....

Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2015
ContSters344024, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana fara acoperire van_allen78 van_allen78 Buna seara ! va rog sa mi dati o idee cum as putea sa intabulez urmatorul teren INTRAVILAN : -in 1993 e cumparat de parintii mei (amandoi apar cu numele pe ... (vezi toată discuția)
Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune 1voice 1voice Buna ziua! Cazul este urmatorul: Un imobil a fost cumparat cu chitanta de mana in '75 de catre o domn, acesta decedand ulterior. De atunci in casa ... (vezi toată discuția)