avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal

Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? Constituirea ca parte civila, inteleg ca , dupa actualul C.p.p.. nu mai poate fii schimbata- presupun valoarea prejudiciului cerut. Cind va fii aplicabil noul C.p.p.?
Cel mai recent răspuns: Ionutmoisa82@yahoo.com , utilizator 20:53, 1 Octombrie 2018
din discutia de mai sus am inteles ca in afara de eventuala pedeapsa penala pe care o poate primi un invinuit/inculpat, acesta mai poate fi pasibil si de alte obligatii, daca exista si o parte civila in proces.
adica eu, daca ma constitui in parte civila, pot sa obtin plata unor daune?
am suferit o paguba materiala si se pare ca au trimis pe cineva cu propunere de executare a pedepsei privative de libertate, daca eu solicit daune, ca parte civila, am sanse sa castig si sa-mi recuperez dauna?
este obligatoriu in acest caz sa ma constitui in parte civila pentru a recupera banii?
da, va trebui sa va constituiti parte civila daca aveti pretentii materile si ati suferit un prejudiciu de pe urma savarsirii infractiunii.Puteti sa faceti acest lucru in tot cursul procesului penal , in faza de urmarire penala, iar in faza judecatii, pana la citirea actului de sesizare a instantei. Aveti sanse , in masura in care pretentiile dvs. sunt intemeiate si totodata puteti face dovada prejudiciului suferit.
Foarte multe informatii nu ne-ati oferit , asa incat sa ne putem referi ,in mod cert , la o persoana responsabila civilmente.
Invinuitul/inculpatul are capacitate deplina de exercitiu ?
Atunci , in cele mai multe cazuri , va veti constitui parte civila impotriva acestuia.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In 2007 mi-a fost sustras cardul de pe care ulterior a fost scoasa o suma mare, reprezentand descoperire de cont.
am depus reclamatie, iar acum am inteles ca dosarul s-ar afla la Parchet. in cazul in care procurorul decide trimiterea in judecata, eu ce am de facut?
mentionez ca din 2007 si pana in prezent eu am platit dobanda la acea descoperire, o suma nu tocmai mica, ceea ce eu DA, consider prejudiuciu.
daca ma pot constitui in parte civila, risc ceva? ma refer la vreo repercusiune de genul "las' ca-ti arat eu tie" in cazul in care se va hotara ca pot fi despagubita de catre infractor.
O conduita ulterioara a invinuitului /inculpatului nu o putem prevedea , pentru ca nu-i cunoastem calitatea umana , insa , din punctul meu de vedere , odata ce ati fost prejudiciat , aveti si acest drept de reparare a pagubei suferite.(in mod cert , aceasta repunere in situatia anterioara savarsirii infractiunii nu reprezinta vreo facultate , decat in cazuri de exceptie )
Nu trebuie sa va lasati intimidat de vreo presiune a acestuia , sau de vreo amenintare , ci sa va sustinti pretentiile in fata organelor judiciare , tot ele sunt cele care vor aprecia vreo alta conduita ilicita a acestei persoane.Va puteti intersa personal de stadiul actelor de cercetare .Succes.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Proces recuperare bunuri furate viorel.cirstea viorel.cirstea Agentului de distributie al firmei i-a fost furata marfa care o avea in posesie. Faptasii au fost prinsi in flagrant la un alt furt similar. Daca societatea se ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)