jidanu a scris:
Buna ziua, sotul meu a infintat o firma inainte de casatorie. Aceasta firma are datorii acum, sotul nu a mai depus acele declaratii de 2 ani ....nu stiu in ce situatie este aceasta firma. Sediul nu figura la domiciliul nostru. Eu am un apartament dobandit inainte de casatorie, pe numele de fata si depozite care provin din bani trimisi de mama mea din strainatate si din salariul meu. Sotul meu nu figureaza cu numele pe aceste depozite. Vroiam sa va intreb daca in cazul unei executarii silite ar trebui sa ma tem pentru aceste bunuri. Multumesc!
Doamna, ati pus o intrebare vaga si, pe cale de consecinta, ati primit raspunsuri vagi. Nu precizati ce fel de "firma" are sotul dvs. Hai sa presupunem ca este o "societate comerciala" si anume una cu rasoundere limitata. In acest caz, dupa cum ii spune si numele, raspunderea este limitata la patrimoniul acesteia, deci nici macar sotul dvs. nu raspunde cu bunurile personale. Exista insa multe forme de societati comerciale, in unele partenerii raspund inclusiv cu bunurile proprii; dar oricum a infiintat-o inainte de casatorie si, dvs., presupun ca nu v-ati asociat ulterior.
Acuma, daca sotul dvs., in nu stiu ce calitate in "firma" face o "ghidusie" penala, s-ar putea ca raspunderea sa afecteze si bunurile personale. Iar conturile dvs.... dobandite in timpul casatoriei, sunt bunuri comune, deci 50% din ele pot fi poprite. Sigur, dvs, puteti dovedi ca acolo sunt si bunuri personale, adica banii primiti de la mama dvs., dar rezulta clar ca v-au fost dati dvs. personal, sau au fost donati cuplului, sau reprezinta returnarea unui imprumut facut de cuplu mamei? aici "e la discutie" si nu cred ca aveti nevoie de asta.
N-ar fi mai simplu sa treceti banii inapoi, intr-un cont al mamei? Sau sa treceti la alt tip de propietate in casatorie, nu sunt familiar cu asta, stiu ca se poate, dar parca trebuie precizat inainte de casatorie, uitati-va in Codul Civil. Sigur, un mariaj in care fiecare este cu "ale lui", nu e facut sa dureze.