avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Seful nu mi-a dat banii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Seful nu mi-a dat banii

Buna,am o mica mare problema si as avea nevoie de un sfat de la oamenii care au trecut prin asa ceva.Deci,sa incep,eu am lucrat pentru un domn 2 saptamani si deja intrasem in a 3 saptamana de lucru,cand am venit la interviu angajatorul mi-a spus ca pot primi salariul la 2 saptamani ,la o saptamana sau o data pe luna.Eu i-am zis ca vreau banii la 2 saptamani iar de Paste l-am intrebat daca imi pot primi banii(mentionez ca s-a vorbit despre contractul de munca doar ca eu nu l-am vazut nici macar in ziua de azi) si a zis ca nu ca are de platit niste facturi,ca a dat banii la altcineva s.a.m.d.Am asteptat pana in a doua zi de Pasti apoi i-am cerut iar banii cu toate ca in ziua respectiva de munca facusem bani frumosi vreo 300 si ceva de lei si iar a zis ca nu mi poate da ca are nevoie sa plateasca factura si i-am zis ca mama e in spital doar doar ca imi da banii care mi se cuveneau ,.In ziua respectiva cand a venit sa ia banii mi-a spus ca ce incep sa lucrez dea doua zi ,adica marti sa strang si sa iau banii care imi trebuiau,jumatatea mea de salariu.tot. Marti nu am facut decat 50 de lei si i-am luat si i-am spus ca are sa imi mai dea 450 de lei salariul meu fiind de 1000 de lei ,si am plecat mai devreme decat imi era programul stiind ca daca vine mi i-ar fi luat si pe cei 50 de lei ,m-a sunat si ma intrebat de ce am luat banii aceia iar eu i-am spus ca asa mi-a spus el apoi a dat-o la intors ca el nu a zis asa ,ca el nu a zis ca vanzarea care o fac in zilele urmatoare si banii pe care ii obtin sa ii iau eu pana imi completez jumatatea mea de salariu asa ca mi-am dat demisia.L-am sunat cand am ajuns acasa si i-am spus ca eu numai vreau sa lucrez pentru el sa imi dea banii pentru care am muncit iar el z zis ca nu are de unde ca a dat banii pe facturi si i-am zis ca nu ma intereseaza ,el m-a angajat ,i-am muncit ,trebuie sa ma plateasca,a zis ca imi da banii marti,pana angajeaza pe altcineva sa vanda.Acum va intreb,daca nu imi da banii nici martea viitoare cepot face,cum imi pot recupera banii?Mentionez ca am martori care m-a vazut lucrand,plus o inregistrare care sa confirme lucrul asta.,Cum imi pot recupera banii pe cale legala,iar daca nu cum il pot face sa plateasca in mod legal pentru a numai insela si alta lume,mentionez ca 20% din bonurile de marcat erau scoase pe case iar restul de banii care se faceau intrau in buzunarul lui,va rog frumos sa ma ajutati,o zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 28 Septembrie 2018
Pe foamea asta nu cred ca se arunca cineva cu reclamatii la o zi-doua dupa ce isi gaseste un loc de munca.
Eu sper ca ITM aplica amenzile in astfel de situatii doar patronilor, totusi e vorba in primul rand de un evazionist. Daca oamenii ajung sa se teama sa-i reclame pentru ca iau si ei amenda, o vor duce bine in continuare tot aia ca el.
Atunci, ar trebui sa nu ne mai plangem de astfel de patroni daca acceptam sa muncim la negru.

Nu era vorba despre o zi-doua, a lucrat 2 saptamani si tot nu i s-a facut c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mda. E un punct de vedere sustinut de legislatie deci nu avem ce discuta despre asta.

Si eu recomand, la fel ca cyan, incercarea de rezolvare a problemei pe cale... amiabila. Spuneti-i ca o sa solicitati la ITM verificarea inregistrarii CIM pentru perioada cat ati lucrat acolo si, daca nu l-a inregistrat, o sa ii rugati sa va sprijine in sensul asta (adica sa ii puna in vedere sa il inregistreze, se poate si cu intarziere insa desigur si pentru asta poate lua amenda) pentru ca nu vrea sa va plateasca pentru perioada lucrata.

Listati ce va pun mai jos si dati-i foaia sa aiba la ce sa se gandeasca :

1. prevederea din Codul muncii pe care v-a pus-o freeelis dar marcati cu bold prima parte ca poate nici patronul nu stie exact sanctiunile la care este expus:

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
.....
e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;


2. consecintele modului sau de a-si gestiona afacerea:
Art. 9, Legea 241/2005 actualizata
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
[...]
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;


Dumneavoastra faceti cum considerati ca e bine.
Cred ca exista suficiente elemente pentru a explica "sefului" ca e mai bine sa sa o rezolve amiabil, in caz contrar avand sanse mari sa il coste mult mai mult sanctiunile primite.

Totul este sa fiti ferma si sigura pe dvs., sa stiti sa va negociati situatia, pentru ca orice e posibil, mergand pana la a incerca sa va intimideze.


Avand in vedere ca termenul de plata e mult depasit, dati-i un termen concret de rezolvare (dvs. nu el, ptr ca dvs sunteti creditorul), 2-3 zile, si explicati-i ca dupa acest termen o sa il reclamati. Cred ca elemente ptr.reclamatie se pot gasi mult mai multe, inclusiv de ex. reclamatie la politie ptr.inselaciune, ANAF ptr. evaziune, etc,).

Problema este ca in cazul reclamatiei, va trebui sa va sustineti corect si ferm pozitia in fata acestor organe (eventual cu sprijinul unei persoane cu experienta in situatii de genul asta), altfel va triumfa "seful" cu ajutorul "prietenilor", "atentii", etc., si o veti "incasa" tot dvs,

Pe de alta parte, sunt perfect de acord ca astfel de situatii nu mai trebuie tolerate, si e timpul ca fiecare sa isi apere drepturile, oricat ar fi de mari sau mici. Personal, am avut ocazia sa constat ca poti avea succes, oricat de "barosan" ar fi "seful".

Intrebare: Daca nu ati avut contract semnat si nici vreun alt inscris din care sa reiasa calitatea de angajat, cum "v-ati dat demisia" ? Verbal???

Si ar mai fi si alte intrebari, ca de ex.: aveti dovada, martori sau inregistrari, ca "seful" v-a dat voie sa luati banii si sa plecati cu ei?

De aceea va sfatuiesc ca daca ajungeti la reclamatie, sa cereti sprijinul unei persoane cu competenta.




Dar va urez sa va intelegeti de comun acord, ptr ca e mai bine ptr. amandoi.:thumbup:

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2015
vlad nicolae, moderator
va multumesc pentru sfaturi,cel mai bine ar fi s-o rezolvam amiabil

Alte discuții în legătură

Am lucrat si nu am primit toti banii AncaTm87 AncaTm87 [b]Buna seara am si eu cateva intrebari, am lucrat la o firma 3 saptamani au promis contrat si toate cele la angajare dar am ramas cu promisiunile m-am hotarat ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit conform intelegerii CristinaDumitru CristinaDumitru Buna seara, In decembrie 2013 m-am angajat prin intermediul unei firme de recrutare personal (am fost personal inchiriat) pentru o vestita mica banca din ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului bibianca bibianca Buna, La jumatatea lunii decembrie 2014 m-am angajat la un magazin de haine. La sfarsitul lunii decembrie am primit banii pe cele 2 saptamanii lucrate pe ... (vezi toată discuția)