In aceasta situatie nu aveti intr-adevar niciun drept asupra partamentului , intrucat acesta este bunul propriu al sotului. In ipoteza vanzarii acestui imobil si cumpararii unui nou imobil , din banii obtinuti prin vanzare , teoretic, imobilul i-ar apartine tot sotului , deoarece el doar a inlocuit un bun propriu cu un aslt bun. In ipoteza unui divort, nu ati putea obtine 1/2 din imobil.,Desi se prezuma ca un imobil cumparat in timpul casatoriei apartine ambilor soti , el poate face dovada achizitionarii cu banii obtinuti din vanzarea unui bun propriu. In caz de deces, situatia este insa cu totul alta, veti putea dobandi in temeiul legii o cota de 1/4 din mostenire, restul urmana a se imparti intre copiii sotului. In plus, legea va confera un drept special de habitatie si o cota din bunurile casnicie , daruri de nunta , etc...
Ce solutii ar fi, ce as putea face sa am dreptul la 1/2, in caz de... Doamne fereste ??? Mi-a spus cineva, nu stiu daca este poveste sau daca este adevarat, ca daca la cumpararea casei am face un act prin care eu as fi " procurator de fonduri " pentru 1/2 din suma cu care se cumpara locuinta, as avea dreptul la 1/ 2. Bineinteles, acest act facut cu acordul sotului meu.
incercati si aceasta varianta . ar mai exista si solutia ca sotul sa va faca o donatie, insa aceasta este revocabila oricand. Cel mai sigur este sa consultati un notar , acesta va poate oferi sfatur i si sprijin de mai mare utilitate si poate chiar veti gasi solutia de care aveti nevoie. mult succes.
Multumesc mult pentru sfaturi, o sa ma mai interesez. Trebuie sa gasesc o solutie, nu pot risca sa muncesc o viata intreaga si sa nu ma aleg cu nimic.
in primul rand daca sotul vinde imobilul mostenit , si cumpara altul in perioada casatoriei cu dvs ., situatia se prezinta astfel :
daca noul imobil achizitionat va fi cumparat cu o valoare net superioara valorii cu care a fost vandut imobilul bun propriu , dvs trebuie sa acoperiti aceasta diferenta de bani .
adica din venituri proprii, pt a putea face dovada ca si dvs ati contribuit la achizitionarea acestui imobil.
daca aveti o masina sau un alt bun achizitionta anterior casatoriei , vindeti-l si cu banii rezultati contribuiti la achizitionarea noului imobil.
sau imprumutati-va de la parinti sau o persoana apropiata cu o suma de bani , pe care sa o folositi la achizitionarea imobilului .
aveti grija sa pastrati dovada acestei contributii.
iar imprumutu sa se faca cu chitanta de mana sau la notariat .
in privinta ibunataririlor oricum aveti un drept de creanta . ( daca puteti dovedi cu acte ca ati platit acea suma de 7000 de euro pt imbunatatiri ).
ca sotie supravietuitoare veti dobandi 1/4 din casa, deci nu veti ramane pe drumuri .