avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie prin constrangere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie prin constrangere

Buna ziua, as dori sa va cer sfatul intr-o privinta, prietena mea a fost fortata de catre patron sa-si dea demisia si sa-si semneze fisa de lichidare, pentru ca era insarcinata (si nu putea fi concediata) . Prin urmare ea este lipsita de orice fel de venituri, si intrebarea este daca poate sa solicite nulitatea demisiei, si cu ce se poate proba o asemenea cerere? De fata cand a fost fortata sa semneze actele, nu au fost decat secretara si un jurist, care evident nu vor declara ca a semnat prin constrangere...Cum ar putea fi aparate drepturile ei si care ar fi instanta competenta sa judece constatarea nulitatii demisiei? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 27 Iunie 2009
Daca nu a primit inca decizia de incetare CIM, poate incerca prin revenirea asupra demisiei.
Dar este foarte dificil sa demonstreze ca a fost fortata sa semneze demisia.
nu prea are ce sa faca in conditiile in care nu poate demonstra contrariul , mai cu seama ca demisia este un act unilateral de vionta al salariatului. Adeverinta de unde sa rezulte ca este insarcinata a fost inregistrata ?
In mod normal, este greu de acceptat o atare posibilitate - contestarea incetarii c.i.m. prin demisie. Din moment ce salariatul a avut initiativa incetarii contractului si nu exista, drept consecinta, o decizie a angajatorului, persoana in cauza nu are cum sa se adreseze instantei de judecata invocand nelegalitatea si/sau netemeinicia deciziei de incetare a c.i.m.
Impotriva abuzurilor angajatorului, salariatul are la indemana actiunea in justitie fara sa recurga la demisie ... Exista totusi posibilitatea de a ataca aceasta decizie, intrucat demisia a fost urmarea comportamentului angajatorului care a facut imposibila continuarea raposrturilor de munca, salariatul fiind fortat sa demisioneze.
daniela vorovenci a scris:

nu prea are ce sa faca in conditiile in care nu poate demonstra contrariul , mai cu seama ca demisia este un act unilateral de vionta al salariatului. Adeverinta de unde sa rezulte ca este insarcinata a fost inregistrata ?

Avea un act de la medic prin care se prevedea un concediu medical, cu care angajatorul nu a fost de acord si a spus ca el nu tine femei insarcinate pe banii lui....Dar ce importanta are aceasta inregistrare a adeverintei de la medic, nu e suficient sa-i aduca la cunostinta angajatorului ca este insarcinata?
Mai arat ca ea nu a vrut sa-si dea demisia, doar l-a rugat in baza riscului maternal sa ii stabileasca un program mai usor, sau sa nu lucreze in perioada sarcinii....Ell nu a fost de acord, a amenintat-o ca daca nu isi semneaza demisia, ii va face rau, etc...Dar cei care au fost de fata nu vor depune depozitie in favoarea ei pentru ca sunt inca angajati acolo...
Si acum nu stie ce sa faca pentru ca a ramas fara nicio sursa de venit...:(((
vicsn a scris:

daniela vorovenci a scris:

Avea un act de la medic prin care se prevedea un concediu medical, cu care angajatorul nu a fost de acord si a spus ca el nu tine femei insarcinate pe banii lui....Dar ce importanta are aceasta inregistrare a adeverintei de la medic, nu e suficient sa-i aduca la cunostinta angajatorului ca este insarcinata?
Mai arat ca ea nu a vrut sa-si dea demisia, doar l-a rugat in baza riscului maternal sa ii stabileasca un program mai usor, sau sa nu lucreze in perioada sarcinii....Ell nu a fost de acord, a amenintat-o ca daca nu isi semneaza demisia, ii va face rau, etc...Dar cei care au fost de fata nu vor depune depozitie in favoarea ei pentru ca sunt inca angajati acolo...
Si acum nu stie ce sa faca pentru ca a ramas fara nicio sursa de venit...:(((

In cazul in care se anunta verbal , se ajunge la asemenea cazuri .Forma scrisa , reprezinta o forma probanta .Angajatorul nu are dreptul sa concedieze o salariata insarcinata.Prietenei Dmv i-ar fi fost mult mai usor sa nu cedeze si sa faca o sesizare la ITM , pentru a-si apara drepturile....

Alte discuții în legătură

Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am ramas insarcinata si as dori sa știu ce legea ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua. Am ramas insarcinata si as dori sa știu ce legea a fost adoptata acum pe periodata starii de alerta cu virusul. As dori sa intru in risc maternal ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Cezaroctavian Cezaroctavian Buna, as avea o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni cu risc crescut in sarcina drept urmare dr ginecolog mi-A dat adeverinta pt risc maternAl pt a o da ... (vezi toată discuția)