avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... lncident 2 autoturisme ale aceleiasi firme
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

lncident 2 autoturisme ale aceleiasi firme

Buna ziua,
Este vorba despre o tamponare usoara intre 2 masini, in care masina A a tamponat masina B din spate, in conditiile in care masina B era stationata la semafor, in asteptarea culorii verzi.
Masina A este inregistrata pe firma A si este condusa de un angajat al firmei A.
Masina B este inregistrata pe firma B si este condusa de un angajat al firmei B.
Dar ambele firme (desi au CUI diferit), apartin de acelasi grup de firme, iar grupul are un departament auto care se ocupa de toate masinile din cadrul grupului, fara discriminare si in mod unitar.
Masina A (vinovatul) are CASCO si RCA.
Masina B (pagubitul) are CASCO cu fransiza si RCA.
Fac precizarea ca eu sunt cel cu masina B.
Departamentul auto m-a instiintat urmatoarele:
1. trebuie sa platesc fransiza, pentru ca asa este stipulat in contractul de utilizare a masinii;
2. fiind vorba despre 2 masini ale aceluiasi grup de firme, este ca si cum incidentul a avut loc cu autor necunoscut, adica nu se pot recupera cheltuielile de reparatie pe masina B de la RCA al masinii A.

Are departamentul auto dreptate ? Mai ales pentru punctul 2.
Ce argument am sa-l conving pe utilizatorul masinii A (vinovatul), sa-mi dea banii pe fransiza pe care trebuie sa o platesc ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 20:05, 1 Mai 2015
Eu as merge pe RCA pentru a evita fransiza, dar probabil ca decizia tine si de firma !
Precizez pentru o mai buna intelegere a situatiei.
Problematica pe care am ridicat-o este urmatoarea:
- cele 2 masini apartin aceleiasi firme mama ca utilizare, adica aceluiasi grup de firme, cu masina A in leasing;
- de ce RCA-ul masinii A in aceasta situatie, nu poate face reparatia masinii B ?
- cei 2 soferi de pe cele 2 masini sunt colegi, angajati la cele 2 firme difeite ale aceluiasi grup de firme;
- cum sa-l conving pe soferul masinii A (vinovatul), sa imi dea totusi banii pe care eu, soferul masinii B (pagubitul) i-am dat pe fransiza ?
- singurul argument este sa-l conving sa fie coleg bun, intelegator, ca asa este frumos sa pastreze relatii colegiale, sau as avea si alte argumente la dispozitie ?

Multumesc,
Doua CNP-uri diferite inseamna doua persoane fizice diferite .
Doua CUI-uri diferite inseamna doua persoane juridice distincte.

Cum sa il convingi pe coleg sa iti plateasca fransiza ? Nu stiu . Nu te cunosc, nu il cunosc, tu trebuie sa stii mai bine ce de facut !

Succes !
In contractul de utilizare este prevazuta plata fransizei de catre utilizator chiar si in conditiile in care acesta nu este vinovat?

Puteti solicita ca fransiz sa fie recuperata de la soferul A in baza art 254 codul muncii privind raspunderea patrimoniala a angajatilor ptr pagube produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lui.
Inteleg reglementarile, dar mi se par totusi ciudate.

In primul rand pentru ca se pleaca de la premisa ca o firma ce detine mai multe autovehicule ar fi interesate sa isi avarieze propriile autovehicule, punand soferii sa le ciocneasca intre ele, pentru a repara autovehiculele pe RCA, respectiv CASCO. Deci se pleaca de la prezumptia de producere a unei tamponari in mod intentionat, adica vinovatie a respectivei firme.

2. Cum se procedeaza in cazul in care se ciocnesc doua autovehicule ale RATB de pilda? Sa inteleg ca respectivilor conducatori li se imputa reparatiile, ca doar nu va plati RATB-ul din buzunar?

Daca este asa, oare stiu conducatorii vehiculelor RATB sau a oricarei regii de transport in comun din romania ca la orice tamponare intre doua mijloace de transport in comune vor fi buni de plata (din buzunarul propriu, adica) pentru repararea daunelor? Eu nu cred ca stiu, altfel ar ramana regia destul de rapid fara angajati pe mijloacele de transport in comun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asiguratorul refuza plata daunelor desi am casco tedy72 tedy72 Buna. Lucrez intr-o multinationala si in febr.2014 am facut un accident (fara victime) cu alta masina din compania noastra. Masina din fata a oprit brusc pe ... (vezi toată discuția)
Accident auto in timpul programului ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! va prezint urmatoarea speta,la care astept un raspuns urgent: angajatul unei firme ,pe postul de sofer ,a avariat un autoturism al unei ... (vezi toată discuția)
Polita rca Baloiu Baloiu Intre mine si fratele meu a avut loc o tamponare usoara vinovat fiind el. Am incheiat o constatare amiabila, fratele dandu-mi rca-ul lui. Mergand la compania ... (vezi toată discuția)