avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cand consideram ca un magistrat a calcat pe bec?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cand consideram ca un magistrat a calcat pe bec?

Am gasit pe net un comentariu scris de binecunoscutul judecator de la CSM, Cristi Danilet.
Pe pagina:
[ link extern ] /
Am gasit urmatoarea explicatie data de catre acest magistrat de la CSM.

„Pt incalcarea Codului deontologic nu exista vreo forma de `tragere la raspundere`. A gresi nu inseamna a comite o infractiune. Pt decizii ale magistratilor cu care nu sunteti de acord puteti dosar sa formulati cai de atac judiciare, nu plangeri administrative.
Incerc sa va explic si mai clar: daca va nemultumeste o solutie, o contestati in calea de atac; daca aveti problema pe conduita magistratului, faceti plangere in disciplinar. Acum, daca dvs invocati reaua-credinta sau grava neglijenta, tr sa o argumentati si chiar sa o demonstrati – iar faptul ca un magistrat a aplicat gresit o norma de drept nu e suficient, de aceea si exista materia nulitatilor si caile de atac.”

Interesant acest articol si raspuns, dar nu am vazut ca acesta sa spuna ca magistratii pot sa aiba dosar penal daca au savarsit o infractiune de abuz in serviciu. In clipa in care un judecator da o hotarare definitiva cu intentie rea care nu este dreapta, aceasta poate fi considerat ca magistratul se poate alege cu dosar penal?

Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 22:59, 9 Mai 2015
Eu am un caz in care s-a dat o hotarare definitiva incalcand prevederile Constitutiei.
Am scris Presedintelui Curtii, dovedind clar ca s-a incalcat Constitutia, si n-am primit raspuns. Am scris si la Avocatul Poporului care a raspuns ca nu e treaba lor, apoi am scris la Curtea Constitutionala care a raspuns alambicat ca nu poate sa i se ceara asaceva. Asadar eu raman cu paguba, nimeni nu este pedepsit caci in tara asta se aplica principiul binecunoscut : "fac ce vreau si nu dau socoteala nimanui". Evident, inca nu am gasit o solutie de rezolvare. Culmea - Curtea Constitutionala nu este interesata de incalcarea Constitutiei. Halal Justitie !!!!
D-l avocat vorbeşte de Dreptul familiei, că acolo se dau hotărâri greşite, îl contrazic, numai pe acest site sunt descrise o serie de cazuri privind proprietatea, retrocedările, legea circulaţiei, etc. iar presa a relatat, de exemplu, cazul unui preşedinte de tribunal, care sfătuia un doritor de pomană cum să procedeze, chiar i-a spus că la fond, la Judecătorie, va pierde, dar să facă apel şi atunci "fetele" lui îl vor rezolva şi hotărârea lor va fi definitivă!
Asta se intampla cand se controleaza intre ei. Ca sa nu mai amintesc de niciun pic de raspundere patrimoniala proprie pentru cazurile clare de reavointa sau prostie crasa. Inamovabilitate prost inteleasa si aplicata, dublata de nesimtire si tupeu.

In mod normal procurorii ar trebui sa se sesizeze pentru abuz in serviciu in cazul neincepereii regresului pentru ce am pierdut la cedo macar. Putin fata de discutia in sine, dar emblematic pentru sistemul creat si mentinut prost.
În localităţile din provincie, cei din sistem sunt toţi o mare familie şi nu se deranjează unul pe altul.Mai mult, în această familie intră şi avocaţii, pe lângă magistraţi, procurori, grefieri, executori judecătoreşti şi poliţişti. De aceea, justiţiabilii se văd vânduţi de propriul avocat sau judecătorii scot din ecuaţie un executor care nu a respectat procedurile, invocând excepţia lipsei calităţii procesuale în cazul în care executorul nu a comunicat legal, nu a respectat termenele, etc., deci culpă clară, procurorul-prieten va da NUP şi justiţiabilul se poate trezi şi cu amendă pentru denunţ calomnios, şi cu cheltuieli în favoarea statului, instanţa de la Tribunal nu va schimba hotărârea judecătorului prieten din fond sau va schimba dacă este în duşmănie cu respectivul, în toate astea singurul neluat în seamă este justiţiabilul, ameţit la TV că Justiţia s-a reformat.:hammer:

Alte discuții în legătură

Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva magistratilor justdeals justdeals Ce parchet are calitatea de a cerceta o plangere penala impotriva unor magistrati : procurori, prim-procurori, judecator ? PARCHETUL GENERAL?? (vezi toată discuția)
Judecatorul de camera preliminara are autoritate de lucru judecat? aidu aidu hotararea judecatorului de camera preliminara de respingere a plangerii impotriva ordonantei de clasare, art. 340 CPP, are autoritate de lucru judecat?? si ce ... (vezi toată discuția)