buna,as avea o intrebare,
in anul 2008 am primit acordul de la toti vecinii ne a folosi uscatoria blocul,cum eram perete in perete am facut o noua usa si cealalta am zidit-o,am renovat am indreptat peretii,podeaua am pus termopane etc,acum in 2015 2 vecini,spun ca au mucegai in casa pentru ca isi intind haine la uscat in aceasta desi au 3 camere si 2 balcoane inchise,ce as putea face?am doar niste semnaturi? totusi am bagat cateva mii de euro in aceea camera,e camera fetitei mele nu as vrea sa o pierd,ajutati-ma cu niste sfaturi va rog
Sa ne lamurim. Intr-o scara de bloc sunt 50 de apartamente iar unul din proprietarii de apartamente inchiriaza uscatorul. Ce inchiriasa acesta?
El detine in proprietate 1/50 din acel uscator. Acea parte, a 50-a este a lui si nu o inchiriaza. Dar celelalte 49 de parti apartin celorlati proprietari si nu lui. Asa ca acesta este "tert" in contractul incheiat cu ceilalti 49 de vecini prin intermediul asociatiei de proprietari.
Sper sa nu ne mai legam de aceste termen atunci cand discutam de spatii comune inchiriate. Atat timp cat spatiul este folosit de toti proprietarii nu avem discutii. Dar cand spatiul e folosit, e inchiriat numai unuia sau numai catorva dintre vecini, acestia trebuie sa platesca sau nu, dupa cum se inteleg, dar trebuie sa aiba acordul celorlati. Chiriasii nu-si iau cu chirie bucatica lor ci a celorlati di scara de bloc.
Juridic vorbind, un proprietar care detine si se foloseste de cota-parte indiviza a lui nu este tert, dar atunci cand inchiriaza cotele-parti indivize ale celorlalti proprietari, el devine tert fata de ceilalti vecini pentru folosinta proprietatii comune a acestora.
Un tert nu e neaparat o persoana straina de condominiu, ci straina de o proprietate pe care o ia in folosinta de la proprietar. Aici e vorba de cota-parte indiviza a celorlalti proprietari.