avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controverse privind proba cu testul poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controverse privind proba cu testul poligraf

Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL POLIGRAF? De ce majoritatea instantelor de judecata resping ca neconcludenta aceasta proba, care, in cursul urmaririi penale inteleg ca este des invocata de catre organele de urmarire penala? Care este temeiul juridic al unei cereri de administrare a probei testimoniale prin prisma noului cod si care ar fi ratiunile pentru care instanta ar respinge o asemenea cerere (in contextul in care ea este necesara pe caz concret). Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:50, 10 Mai 2015
V-am raspuns deja la aceasta intrebare, reiau, testul poligraf, nu face parte din mijloacele de probă prevăzute în C.P.P.,iar concluziile testului nu pot fi considerate ca furnizand probe, in sensul procesual al notiunii, ele pot fi valorificate, în planul unei soluţii, doar în calitate lor de indicii care, coroborate, cu alte elemente de fapt conduc către o anume concluzie.
Da, dar indiciul ca persoana este sincera poate zgudui tare de tot acuzatiile aduse...prin sinceritatea inculpatului care neaga comiterea infractiunii...si aplicarea prezumtiei de nevinovatie...

Dreptul la aparare se manifesta si prin declaratia inculpatului si cum poate dovedi el ca este sincer...daca nu are probe in aparare...?

In cazul omorurilor se foloseste foarte mult testul poligraf.
Cioaca, de pilda, l-a picat.

Eu raman in continuare fara niciun test poligraf efectuat pentru vreun client de-al meu.
Cand cere parchetul cer eu respingerea si se respinge de instanta si cand cer eu se opune parchetul si se respinge.
Nici in urmarirea penala nu am avut client care sa faca testul poligraf ca nu avea sens...pentru aparare...

Din pacate instantele cateodata imi creaza impresia ca nu vor neaparat sa afle adevarul.
Cand cer testul eu, sunt sigur ca sansele sunt imense ca sa nu fie picat de client...dar...pe instante nu pare sa le intereseze...

Spre exemplu, de curand, undeva in provincie am afat ca ei acolo nu fac testul poligraf in caz de trafic de persoane...( opinie procuror DIICOT)
Au insa un avantaj probatoriu foarte mare pana in prezent si s-au respins si probe in aparare in afara de testul poligraf.
Daca partile vatamate mint in continuare nu stiu cum pot sa dovedesc ca ele mint si inculpatul spune adevarul.
De fapt el le batea si a recunoscut ca le batea dar nu ca ele sa practice prostitutia.
Scopul pentru care el le batea este determinant intrucat in functie de scop poate fi proxenetism si nu trafic de persoane.

In alte zone ale tarii apropiate de Bucuresti se face testul poligraf in caz de trafic de persoane...din cate am observat...
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
În primul rând, așa cum s-a spus aici, testul poligraf nu face parte dintre mijloacele de probă enumerate de CPP, deci practic nu constituie probă conform legii.

Pe de altă parte, nici din punct de vedere științific rezultatele testului poligraf nu fac dovada că persoana testată minte sau nu, ci doar poate oferi o anumită probabilitate cu privire la sinceritatea persoanei, ceea nu poate constitui probă în instanță.

În plus, chiar „părintele” poligrafului de la noi din țară, Prof. T. Butoi a recunoscut că, după anii 80 când s-a acordat o prea mare încredere poligrafului, au venit anii 90 când au fost semnalate în practica judiciară o serie de „erori” ale acestuia, motiv pentru care importanța acestui mijloc de probă a scăzut mult.

Rezultatele poligrafului sunt de fapt niște valori fiziologice măsurate la un momnet dat subiectului, care sunt apoi interpretate de către un expert. Interpretarea acelor valori depinde de foarte mulți factori - subiectivi sau obiectivi celui testat, existând șanse foarte mari ca interpretarea expertului să fie mai mult sau mai puțin eronată.

În prezent poligraful e folosit mai mult de către agenți comerciali pentru testarea angajaților, sau de către emisiuni tv ca spectacol.

Bineînțeles că se mai testează și posibilii făptuitori în faza de urmărire penală, dar numai pentru a furniza unele indicii pentru organele de cercetare penală, adică pentru a ști pe ce cale să o apuce, însă rezultatele nu constituie în nici un caz probă în dosar și cu atât mai mult nu pot constiui probe în fața instanței.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
Patrick_, utilizator
Cred ca nu ati inteles esentialul.
Daca o persoana este sincera nu trebuie condamnata chiar daca pare ca spune tampenii.
Aceasta este esenta.
Deruta cauzata de sinceritatea persoanei cu efectul aplicarii prezumtiei de nevinovatie.
Aceasta nu prea se aplica in Romania...de ceva timp din ce am vazut in alte dosare decat ale mele si acum observ ca am si eu anumite probleme.
Cred că nu ați înțeles că în topic este vorba de valoarea testului poligraf ca probă.

După cum spuneam, testul poligraf nu poate fi admisă ca probă în fața instanței deoarece nu face dovada sincerității sau a nesincerității persoanei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare referitoare la detectorul de minciuni donpedros donpedros am avut un necaz in familie.au intrat hotii(hotul !?)in casa unei rude furand o suma de bani(agoniseala de o viata).sau luat amprente,au fost interogati ... (vezi toată discuția)
Test poligraf si expertiza la i.c.c.j. Marka Marka Buna ziua! Dupa judecarea la instanta de fond si de apel, in recurs la I.C.C.J., se poate solicita si daca se admite testul poligraf? Aceeasi intrebare ... (vezi toată discuția)
Expertize grafologice ce nu reflecta realitatea lcky71 lcky71 In urma unor constatari tehnico-stiintifice grafice facute de catre de catre doua organe: 1. laboratorul criminalistic al MI din cadrul IPJ arondat; ... (vezi toată discuția)