Buna,
Am un caz neplacut, soţul PD a primit o sentinţă rămasă definitivă în care în calitate de debitor este obligat la plata unei sume de N lei, precum şi a dobânzii LUNARE de 5%, (însumând azi 2xN lei).Creditorul s-a adresat unui executor care a emis o somaţie pe data de 10nov2008, care s-a notat în aceeaşi zi în cartea funciară.Soţii PD şi PC deţin un imobil ca bun comun, în devălmăşie, deci conf art 493 C Pr Civilă debitorii nu pot urmării bunurile comune dacă nu sunt cote părţi determinate. Desigur ulterior în 23nov2008 executorul emite un Proces Verbal de Impediment prin care constată că nu poate executa imobilul si recomanda împărţirea imobilului proprietate comună. Dupa parerea mea inscrierea în CF a somaţiei este ilegală în aceste condiţii, deci am sfatuit-o pe soţia PC să meargă cu o cerere de radiere a somaţiei la executor. Acesta a refuzat-o pe motiv că este în derulare procesul de contestaţie la execuţie (demarat de creditor) prin care se solicită şi partajarea imobilului. Oficiul de Cadastru nu are calitate procesuală (exista RIL Nr. 4463/C/1177/2006) cum altcumva pot obliga executorul sa emită o adresă de radiere a Somaţiei? Ce s-ar mai putea face?
In primul rand va multumesc pt. sfaturi, incep sa cred nu prea mai am ce face, CONTESTATIA LA EXECUTARE a fost ceruta de debitor prin care cere 1) sa constatati ca apartamentul este bun comun al intimatilor dobandit in timpul casatoriei in cote egale de 1/2 ; 2)sa dispuneti partajarea in cote egale de 1/2 parte fiecare; 2) sa atribuiti apartamentul intimatului cu obligarea acestuia la plata unei sulte. Ei bine asta as dori eu sa atac, deoarece sotia este la a doua casatorie si apartamentul a fost cumparat 80% din banii ei rezultati din vanzarea unui imobil detinut inainte de casatorie, iar diferenta de pret s-a achitat dintr-un credit ipotecar. Deci sotul intimat ar avea o cota de max 5-10% din apartament.Pana acum ce-a mai buna metoda ce am gasit-o viabila este sa divorteze, intelegere de partaj in favoarea sotiei si eventual o sulta in echivalentul a 5-10 %.
in primul rand dvs sunteti debitorul !! deci contestatia la executare a facut-o creditorul ( cel care a invocat executarea silita a dvs., debitorul ).
trebuie sa faceti dovada ca imobilul detinut in coproprietate cu sotia a fost achizitionat cu banii obtinuti din vanzarea unui imobil proprietate personala a sotiei, deci dansa a avut o contribuite de 80% sa spunem .
in acest caz solicitati atribuirea imobilului catre sotie cu obligarea dansei la plata sultei corespunzatoare catre dvs .
iar cu aceasta sulta dvs va luati angajamentul sa platiti debitul datorat .
daca nu se acopera debitul , puteti cere pt diferenta de bani plata esalonata .