avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea martorilor in faza de urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea martorilor in faza de urmarire penala

As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita timp cit ei sint angajati ai inculpatului si pot avea repercursiuni prin spunerea adevarului.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 01:23, 10 Mai 2010
alexandra.a1404 a scris:

As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita timp cit ei sint angajati ai inculpatului si pot avea repercursiuni prin spunerea adevarului.Multumesc.

art.172
In cursul urmariri penale,aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula vereri si depune memorii.Lipsa aparatorului nu inpiedica efectuarea actului de urmarire penala,daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului.
...si urmatoarele din c.p.p.
pt.dl.filipstelian
Cred ca citati dintr-un CPP mai vechi.
Art. 172, modificat in baza legii nr. 356/2006, citez" In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului caruia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune memeorii....."
Textul asta este altceva decat prevederea anterioara care acorda aparatorului dreptul de a asista la efectuarea oricarui act de UP. Acum are dreptul sa asiste la orice act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta invinuitului sau inculpatului.
La ascultarea martorului nu este necesara prezenta inv/inc.,deci nici a aparatorului.
Bun. Nu se audiaza martorii in prezenta invinuitului sau a aparatoului in faza UP?
Acesti martori pot fi... audiati si de instanta – deci, "teama" respectivilor angajati ai... inculpatului, de aceasta data (daca se ajunge la judecata), ramane. Nu?!
Cand martorii sunt audiati de instanta nu mai suntem in faza de urmarire penala.Suntem deja in faza de judecata.
Logic.
Utilizatorul care a initiat topicul isi arata ”ingrijorarea” privind eventuale ”urmari” ale faptului ca angajatii depun marturie impotriva angajatorului...
Nu am facut decat sa arat ca – fie e prezent invinuitul (aceasta calitate o are in faza UP) sau doar av lui – daca se ajunge in faza judecatii e probabil ca aceiasi martori sa fie chemati si in fatza instantei – cand inculpatul (aceasta i-ar fi calitatea in aceasta faza a P.P) ar fi prezent = ar sti cine a depus marturie in... defavoarea sa...

Alte discuții în legătură

Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Drept avocat cristiursa cristiursa in cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala poate asista la ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)