As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita timp cit ei sint angajati ai inculpatului si pot avea repercursiuni prin spunerea adevarului.Multumesc.
Daca in cursul U.P. aparatorul inregistreaza o cerere scrisa prin care solicita sa participe la orice act de urmarire, organul judiciar IA ACT de acea cerere avand obligatia de a chema aparatorul de fiecare data cand procedeaza la efectuarea vreunui act de urmarire. Bine, ca mai obisnuiesc distinsii "colegi" de la judiciar sa te anunte telefonic cu 15 minute inainte de efectuarea actului...asta e partea a doua:))
Alineatul 1 din art 172 C.p.p., in prezent "suna" asa: "În cursul urmăririi penale, apărătorul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală şi poate formula cereri şi depune memorii. Lipsa apărătorului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală, dacă există dovada că apărătorul a fost încunoştinţat de data şi ora efectuării actului. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal."
Alineatul 1 a fost modificat (avand in prezent aceasta structura) prin Legea nr. 57/2008 publicata in M.Of. nr. 228 din 25.03.2008.
Acest alineat a mai avut exact aceasta formulare PANA la intrarea in vigoare a Legii 356/2006 care l-a modificat, in sensul ca avocatul putea fi prezent in functie de participarea invinuitului sau inculpatului la actul de urmarire.
De la Legea 57/2008 acest alineat nu a mai suferit modificari, avand continutul expus mai sus!
Eu cred ca exista totusi o problema.
Organul de urmarire penala nu este obligat...
Cred ca intelegeti la ce ma refer...
Cat priveste sicanarile este un fel de perpetuu mobile...cand avocatul cand organul...si nu se opreste niciodata...
Cata vreme dreptul aparatorului de a asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala (conform art 172 al 1) nu este susceptibil de restrangeri (nu am vazut pana acum pe nicaieri vreo dispozitie legala care sa limiteze acest drept), eu apreciez ca organele judiciare trebuie sa se limiteze doar a lua act de cerere si sa se conformeze.
Pana acum, de fiecare data cand am depus o astfel de cerere am fost instiintat, chiar daca uneori fara sa mi se dea si posibilitatea reala de a ajunge, dar niciodata nu am intalnit situatia sa mi se zica: iti resping cererea!
Bine, nu m-ar surprinde sa patesc asa ceva in viitor:)
Drept avocat
cristiursa
in cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala poate asista la ... (vezi toată discuția)