Sunt administrator la o asociatie si am intampinat urmatoarea situatie:
am actionat in instanta un proprietar pentru o datorie considerabila , toate procedurile au fost indeplinite iar la un pas de a castiga procesul instanta a cerut asociatiei sa faca dovada ca respectivul este proprietarul apartamentului .
Respectiva persoana locuieste de mai bine de 20 de ani in bloc dar nu a adus niciodata copie dupa actul de proprietate la asociatie si bineinteles refuza acest lucru.
Cum poate face asociatia dovada ca acesta este proprietar?
Ce institutii ale statului pot sa vina in sprijinul acestei situatii?
Mentionez ca sunt multi proprietari care nu depun la asociatie copii ale actelor de proprietate si situatia se poate repeta fara sa putem face nimic pentru recuperarea debitelor.Cine plateste?
Ce importanta are calitatea de proprietar sau chirias?
Actiunea este indreptata impotriva persoanei care a generat datoriile, cred ca doi martori din vecini sunt suficienti ptr a declara ca respectivul a locuit in bloc in perioada acumularii datoriilor.
Prezentati o copie a cartii de imobil. Poate acolo a fost inscris nr actului de proprietate acum mai bine de 20 de ani.
In listele de intretinere apare nr apart. sau si numele locatarului?
Lipsa calitatii procesuale pasive poate fi invocata oricand .Depuneti la dosar dovada ca imobilul nu este inscris in cartea funciara si solicitati instantei emiterea unei adrese la Directia taxe si impozite pentru a comunica o copie de pe actul de proprietate . Doar proprietarul are calitate procesuala pasiva, chiar daca nu locuieste in imobil si nu chiriasul. Intrucat actul se afla in posesia paratului care refuza sa-l depuna la dosar , instanta va incuviinta cererea. Depuneti si din partea asociatiei o cerere la DITL pentru comunicarea copiei de pe actul de proprietate si veti primi un raspuns negativ pe care il veti atasa la dosar . Intr-adevar dupa schimbarea procedurii, multe actiuni sunt anulate in procedura administrativa , mai ales cele cu asociatiil, fiind necesara angajarea unui avocat .
rmf
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Odată ce locuieşte acolo de 20 de ani, e clar că este proprietar. Dar ce au păzit "şefii" Asociaţiei, de n-au putut clarifica situaţia acelui proprietar, timp de ... 20 ani !?
Acela nu a plătit Întreţinerea de atunci, cumva ?
Păi, în cazul ăsta, dacă nu dovedeşte că e proprietar, faceţi o cerere către Poliţie să-l forţeze să arate o dovadă că e proprietar al apartamentului (sau chiriaş), altfel să-l evacueze pentru că locuieşte fraudulos într-un apartament care poate fi proprietatea altuia.
Ameninţaţi-l oficial cu evacuarea pentru ocuparea abuzivă a unei proprietăţi, şi cred că veţi rezolva ceva. De plătit trebuie să plătească cineva. Amânaţi şi procesul până la clarificarea situaţiei reale ! E imposibil să nu fie o soluţie, totul e doar să gândeşti la orice soluţie !
Apropo, despre ce sumă e vorba, cred că nu e vorba de mai mult de 30.000 lei, pentru că vinovat e şi Preşedintele acelei A.P., pentru că a stat atâţia ani fără a clarifica o problemă explozivă în bloc !