avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de locatari

Cineva care a locuit ani buni la bloc isi construieste o casa, se muta in ea dar pastreaza si apartamentul la care plateste taxele cerute de lege. Desi acea persoana este plecata de mai bine de un an din apartament, periodic este pusa sa plateasca pierderile de apa in urma citirii contorului de la subsolul blocului, insa la rubrica "Apa rece" are zero lei. Este normal asa ceva?X-(
Cel mai recent răspuns: Gheorghe-Traian , utilizator 15:22, 14 Mai 2015
Asa ceva nu am mai auzit dar dar Legea 230 si HG 1588 se refera la cu toul altceva cand trateaza capitolul Cheltuieli pe numar de persoane. In sarsit, aici suntem cateva tabere, tabara proprietarilor, tabara celor din conducerile asociatiilor de proprietari si uneori isi exprima opinia si unii furnizori. Fiecare isi apara interesele sale, raman la parerea mea si a multora ca asociatile de locatari au devenit vacile de muls ptr unii epasiti de vremuri, paraleli cu legislatia.
La pierderile de apa care ni se imputa, aproximativ 60 mc, trebuia ca blocul meu sa pluteasca...Repet, multe sunt scapate de sub control, majoritatea in detrimentul proprietarilor, presedinte de asociatie si comitet executiv ales pe viata, administrator facut la apelul de seara si multe altele...dureros#-o
Pierderile de apa se repartizeaza dupa Regulamentul specific fiecarei asociatii.
Sunt asociatii care repartizeaza aceasta diferenta proportional cu cota-parte indiviza.
Sunt alte asociatiii care repartizeaza diferenta in functie de numarul de persoane din luna respectiva.
Sunt asociatii care repartizeaza aceasta diferenta proportional cu consumul.
Sunt asociatii care repartizeaza aceasta diferenta in mod egal tuturor apartamentelor.
Si, in sfarsit, sunt asociatii care repartizeaza aceasta diferenta proportional dupa un mix de criterii, o parte din diferenta pe cota-parte indiviza, alta parte in raport de consum etc.

Deci, in aceasta privinta fiecare asociatie isi stabileste propriul Regulament de repartizare a consumului de apa, tinand cont ca "pierderile de apa" au mai multe cauze, dar si tinand cont de a nu complica prea mult calculele sau, dimpotriva, in dorinta de a fi cat mai corecti, a le complica excesiv, starnind suspiciunile proprietarilor.

In aceasta privinta intotdeauna vor fi discutii, suspiciuni si oameni nemultumiti.
Cred ca nu am fost prea explicit, in urma cu cateva zile s-a anuntat ca asociatia noastra are o restanta de aproximativ 30.000 lei catre firma care ne-a furnizat apa, scarii mele revenindu-i suma de 219 lei. La 3,81 lei/mc apa rezulta 57 mc apa, apa suficienta sa umpli o piscina. Nu avem restantieri, nu avem rauplatnici si nu vad cu ce drept revine fiecarui apartament suma de aproximativ 11 lei. Suntem obligati sa platim datoriile restantierilor?
Regulamentul asociatiei de proprietari da o marja de 10% la calculul apei consumate de care fiecare familie, pierderile de la 15% in sus trebuie sa duca la cautarea cailor de scurgere necontorizata. Revin la ceea ce spuneam in interventiile trecute, unele asociatii ori sunt conduse de incompetenti ori...se urmaresc interese personale. Din cate am citit, nu este admisa debransarea colectiva. Exista o vorba roaneasca ce spune ca treaba amestecata pute a ...:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea pierderilor de apa la o asociatie de proprietari rody77 rody77 Buna ziua Am o intrebare legata de repartizarea pierderilor de apa la o Asociatie de proprietari. Cum se repartizeaza aceste pierderi? Pe numar de apartamente ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarilor de apartamente angelapopa angelapopa Buna ! Am in Romania ca proprietate o garsoniera (apartament cu 1 camera )dar sunt casatorita si locuiesc in Germania de 4 ani.Toate utilitatile ... (vezi toată discuția)
Reparatie conducta apa rece +pierderea de apa ContSters267884 ContSters267884 Cum se calculeaza pierderea de apa,pe numarul de persoane din apartament sau pe apartament? La noi administratorul blocului a calculat pierderea pe ... (vezi toată discuția)